PODGORICA: Fekalije plutaju ispred zgrada! - Volim Podgoricu

PODGORICA: Fekalije plutaju ispred zgrada!

Fekalije plutaju ispred zgradaSta­na­ri si­vih la­me­la u na­se­lju Lju­bo­vić C go­di­nu i po da­na ima­ju pro­ble­me pro­u­zro­ko­va­ne če­stim iz­li­va­njem sep­tič­ke ja­me na ko­ju su pri­klju­če­ne zgra­de ko­je su iz­gra­đe­ne pri­je de­vet go­di­na. Umje­sto svje­žeg va­zdu­ha s Lju­bo­vi­ća, sta­na­ri su sva­ko­dnev­no pri­nu­đe­ni da udi­šu ne­pri­jat­ne mi­ri­se ko­ji se ši­re iz ja­me. Po­red ne­pri­jat­nih mi­ri­sa, sa sva­kim iz­li­va­njem sep­tič­ke ja­me par­kin­gom plu­ta­ju fe­ka­li­je, pa sto­ga mje­šta­ni sa pra­vom stra­hu­ju od iz­bi­ja­nja za­ra­ze.

Pro­blem mje­šta­na si­vih la­me­la pre­do­či­la je sta­nar­ka Ra­da Vu­ka­di­no­vić ko­ja sa še­sto­ro dje­ce već de­vet go­di­na ži­vi pod Lju­bo­vi­ćem. Ka­ko ka­že, zgra­de su ta­da iz­gra­đe­ne za­jed­no sa par­kin­gom, at­mos­fer­skom ka­na­li­za­ci­jom i spor­nom sep­tič­kom ja­mom ko­ja je ima­la ga­ran­ci­ju tri go­di­ne.

– Zad­njih go­di­nu i po da­na ima­mo ve­li­ke pro­blem sa iz­li­va­njem sep­tič­ke ja­me. Ne­ma da­na ka­da se fe­ka­li­je se ne iz­li­va­ju i plu­ta­ju ci­je­lom du­ži­nom par­kin­ga is­pred zgra­de. Od ne­sno­snih mi­ri­sa ne­mo­gu­će je iza­ći i bo­ra­vi­ti is­pred zgra­de, a pri­nu­đe­ni smo i da ro­let­ne non-stop dr­ži­mo spu­šte­nim ka­ko nam smrad ne bi ula­zio u sta­no­ve. Kao da ži­vi­mo u za­tvo­ru, a ne u zgra­da­ma ko­je stam­be­nim objek­ti­ma ko­ji pri­pa­da­ju pr­voj grad­skoj zo­ni. Ko­li­ko je ži­vot ov­dje ne­sno­san, naj­bo­lje po­tvr­đu­je to što su po­je­din­ci od­lu­či­li da na­pu­ste svo­je sta­no­ve i pro­da­ju ih po­što-za­što- ka­za­la je Vu­ka­di­no­vić.

Ka­ko bi do­ne­kle olak­ša­li se­bi ži­vot sta­na­ri su pri­nu­đe­ni da po­zi­va­ju struč­ne eki­pe Vo­do­vo­da i ka­na­li­za­ci­je či­je su in­ter­ven­ci­je sku­po pla­ća­li.

– Sva­kog mje­se­ca nam po dva, tri pu­ta do­la­ze eki­pe Vo­do­vo­da ka­ko bi cr­pi­le sep­tič­ke ja­me. Sva­ku tu in­ter­ven­ci­ju pla­ća­mo 30 eura po do­ma­ćin­stvu, ta­ko da mi se de­ša­va­lo da pla­tim 100 eura mje­seč­no za či­šće­nje ja­me. To ne mo­gu vi­še da pla­ćam- po­ru­či­la je Vu­ka­di­no­vić.

Ne­ko­li­ko pu­ta su se sta­na­ri pi­smi­ma i mol­ba­ma obra­ća­li Agen­ci­ji za iz­grad­nju i raz­voj Pod­go­ri­ce ko­ja je, ka­ko tvr­di Vu­ka­di­no­vić, bi­la du­žna da zgra­de pri­klju­či na fe­kal­nu ka­na­li­za­ci­ju. Za taj po­sao, kao i iz­grad­nju pri­la­znog pu­ta, ka­ko ona na­vo­di, in­ve­sti­tor zgra­da fir­ma ,,Ma­tea kom­pa­ni” upla­ti­la je pred­vi­đe­ni iz­nos za opre­ma­nje lo­ka­ci­je.
– Fir­ma ,,Ma­tea kom­pa­ni” je iz­gra­di­la zgra­du i za grad­nju fe­kal­ne ka­na­li­za­ci­je i pri­stup­nog pu­ta da­la je 150.000 eura Agen­ci­ji za iz­grad­nju i raz­voj Pod­go­ri­ce. Na­kon is­te­ka ga­ran­ci­je za sep­tič­ku ja­mu bi­lo je pred­vi­đe­no da se te dvi­je in­ve­sti­ci­je re­a­li­zu­ju. Oni su uze­li taj no­vac i do da­nas ni­su ri­je­ši­li na­še vi­še­go­di­šnje pro­ble­me. Ov­dje se iz­gle­da ku­pu­je vri­je­me i pe­ru pa­re, dok se sta­na­ri gu­še u smra­du. Moj su­prug je vla­snik par­ce­le iz­me­đu zgra­da i cen­tra ,,Lju­bo­vić” i on je pri­je osam, de­vet mje­se­ci do­šao iz Ka­na­de da pot­pi­še rje­še­nje o od­u­zi­ma­nju 550 kva­dra­ta ze­mlje, ka­ko bi se ura­di­li put i ka­na­li­za­ci­ja. Me­đu­tim, od ta­da pa do sa­da Agen­ci­ja ni­je ni­šta pre­u­de­ze­la po ovom pi­ta­nju. Na­kon po­zi­va mje­šta­na, pri­je ne­ki dan su do­la­zi­li ko­mu­nal­ni in­spek­to­ri ko­ji su sa­či­ni­li za­pi­snik i kon­sta­to­va­li da ni­su nad­le­žni za naš pro­blem- re­kla je Vu­ka­di­no­vić.

Ugro­že­no zdra­vlje dje­ce

Vu­ka­di­no­vić je naj­vi­še za­bri­nu­ta za zdra­vlje dje­ce ko­ja ži­ve u zgra­da­ma. Ka­ko na­vo­di, zbog lo­ših hi­gi­jen­skih uslo­va njen sin se raz­bo­lio.
– U zgra­da­ma ži­vi mno­go dje­ce ko­ja na pu­tu do ku­ća mo­gu da se za­ra­ze zbog fe­ka­li­je i ra­znih in­se­ka­ta. Mo­je di­je­te stal­no do­bi­ja osi­pe zbog iz­li­va­nja fe­ka­li­ja, u stra­hu od za­ra­ze, ne smi­jem vi­še pu­šta­ti dje­cu da se igra­ju is­pred zgra­de- is­ta­kla je Vu­ka­di­no­vić.

Upot­reb­nu do­zvo­lu do­bi­li 2009. go­di­ne

Se­kre­ta­ri­jat za pla­ni­ra­nje i ure­đe­nje pro­sto­ra i za­šti­tu ži­vot­ne sre­di­ne Glav­nog gra­da iz­dao je 31.7.2009.go­di­ne upo­treb­nu do­zvo­lu fir­mi ,,Ma­tea kom­pa­ni” za iz­ve­de­ne ra­do­ve na objek­ti­ma in­di­vi­du­al­nog sta­no­va­nja sprat­no­sti S+P+1+Tv na ur­ba­ni­stič­kim par­ce­la­ma 18, 19, 20,21, 22 i 23 u za­hva­tu DUP-a ,,Za­bje­lo-Lju­bo­vić”.
– Po­stu­pa­ju­ći po za­htje­vu, Se­kre­ta­ri­jat je iz­vr­šio uvid u do­sta­vlje­ni za­pi­snik o iz­vr­še­nom teh­nič­kom pre­gle­du, u ko­me je kon­sta­to­va­no da su ra­do­vi na objek­ti­ma in­di­vi­du­al­nog sta­no­va­nja u ni­zu, na ur­ba­ni­stič­kim par­ce­la­ma 18, 19, 20,21, 22 i 23 u za­hva­tu DUP-a ,,Za­bje­lo-Lju­bo­vić”, iz­ve­de­ni pre­ma iz­da­tim ur­ba­ni­stič­ko-teh­nič­kim uslo­vi­ma i ovje­re­nom glav­nom pro­jek­tu, te da je kva­li­tet iz­ve­de­nih ra­do­va u gra­ni­ca­ma teh­nič­kih nor­ma­ti­va i stan­dar­da- sto­ji je u rje­še­nju ko­ji je pot­pi­sao biv­ši se­kre­tar Na­da Mu­go­ša. 

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com