Nuhodžić: ANB mora povećati javnost rada - Volim Podgoricu

Nuhodžić: ANB mora povećati javnost rada

U aktivnostima Agencije za nacionalnu bezbjednost postoje određene mistifikacije koje stvaraju nepovjerenje u njen rad, zbog čega je neophodno povećati transparentnost te bezbjednosne ustanove, kazao je u razgovoru za Pobjedu predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić. Upravo je to bio jedan od ključnih zaključaka tog parlamentarnog tijela koje je usvojilo i izvještaj o radu Agencije za 2015. godinu.

“Povećanje transparentnosti je nužnost sa ciljem izgradnje povjerenja građana u rad Agencije za nacionalnu bezbjednost, jer postoji određena mistifikacija o radu Agencije, što utiče na stvaranje nepovjerenja o njenom radu. Vjerujem da će povećanje javnosti rada Agencije, naravno kroz ravnotežu tajnosti i transparentnosti uticati na povećanje kontrole javnog mnjenja nad obavještajnim sektorom”, smatra Nuhodžić.

Centar za demokratsku tranziciju ranije je ANB-u dostavio preporuku u kojoj stoji kako jedan od ključnih zadataka Agencije u narednom periodu treba da bude donošenje strategije komunikacije sa javnošću, a sa ciljem unapređenja bezbjednosne kulture u Crnoj Gori. Nuhodžić ističe da je takva preporuka veoma značajna.

“Mišljenja sam da bi ANB povećanjem znanja građana i drugih subjekata o svojoj neposrednoj ulozi u očuvanju bezbjednosti povećala i povjerenje u svoj rad. To pokazuju i primjeri dobre prakse iz Evrope, na osnovu kojih možemo vidjeti da mnoge obavještajne službe organizuju posebne kampanje i edukativne programe za građane, a sve u cilju nacionalne bezbjednosne kulture”, naveo je Nuhodžić.

Osim zaključka koji se odnosi na povećanje transparentnosti rada ANB-a, Odbor za bezbjednost i odbranu konstatovao je i kako je neophodno nastaviti sa prikupljanjem podataka o aktivnostima kriminalnih grupa iz Crne Gore sa transnacionalnim djelovanjem, sa posebnim osvrtom na grupe prepoznate iz ugla izvršilaca teških krivičnih djela i visokog nivoa društvene opasnosti.

Odbor je ocijenio važnim i blagovremeno planiranje finansijskih sredstava u cilju nastavka unapređenja informacionokomunikacionih i tehničkih sistema Agencije u cilju suprotstavljanja savremenim bezbjednosnim izazovima i blagovremenog stvaranja normativnih i operativnih mehanizama za borbu protiv sajber kriminala.

Fenomen islamskog radikalizma

Odbor se na sjednici bavio i fenomenom islamskog radikalizma.

U cilju praćenja bezbjednosnog fenomena islamskog ekstremizma i radikalizma, Odbor je zahtijevao nastavak preduzimanja operativnih aktivnosti na sagledavanju djelovanja pojedinaca i grupa prepoznatih u ovom kontekstu, prikupljanja podataka i ostvarenje potrebnog nivoa međuinstitucionalne, regionalne i partnerske saradnje navedeno je u zaključku.

1 komentar

  1. Pourquoi ne pas dire de l’objet qui fixe le principalement à coeur a majorité fermer liseurs? Le fait majeur protégé des récents mois à l’idée de la diffusion des actualités

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com