DA LI STE ZNALI: Ovo je hrana koju NE SMIJETE da jedete na plaži - Volim Podgoricu

DA LI STE ZNALI: Ovo je hrana koju NE SMIJETE da jedete na plaži

Neku hranu je vrlo opasno nositi na plažu. Evo koju i zašto.

1. Dok ste na plaži konzumiranje polutrajnih salama svakako treba izbjegavati kao i paštete ili gotove pekarske proizvode s mesnim sastojcima. Osim što visoka temperatura pogoduje kvarenju, ove nemirnice nijesu nutritivno bogate pa umjesto da tijelo obezbjeđuju potrebnom enegrijom one je zapravo oduzimaju.

Savjet: Dobar komad grilovanog mesa kojem ste provjerili porijeklo, svježe povrće i hljeb i začini mnogo su pametnija opcija za zdrav i neopasan obrok na plaži.

2. Obroci na plaži ne bi trebalo da budu masni, slani ili kremasti kako nam na kraju ne bi pokvarili odmor. Čips na plaži strogo je zabranjen baš kao i teški sendviči u koje nerijetko znamo da ubacimo i komad pohovanog mesa. Kremaste poslastice svakako treba izbjegavati jer većina njih sadrži jaja koja su ljeti najčešći izvor zaraze bakterijom salmonelom.

Savjet: Jabuke će zadovoljiti želju za grickanjem kao i bademi, orasi i lješnici koji neće naše tijelo izgladnjivati nego obezbijediti energijom.

3. Ćevapčići, hamburgeri i prženi krompirići uobičajena su ponuda ljetnjih restorana. Umjesto teških obroka koji će nas opteretiti i koji iako spremljeni u restoranima, kriju potencijane opasnosti, preporučujemo da na plažu ponesete laganu hranu.

Savjet: Pijace obiluju svježim voćem i povrćem čije nutritivne vrijednosti svakako treba iskoristiti najbolje konzumirajući ih svježe. Brze salate u koje umjesto mesa možete staviti žitarice ili pak usoljenu ribu izvrsno su rješenje.

4. Konzumiranje gaziranih i kupovnih sokova koji u sebi sadrže ogromne količine šećera i koji ne spriječavaju dehidraciju nego je podstiču treba u potpunosti izbjegavati baš kao i alkoholna pića.

Savjet: Zalihe vode na plaži su prioritet, a umjesto kupovnih sokova sami možete napraviti svježe cijeđeni sok na primjer od grejpa kod kuće. Grejp sadrži dosta vode, malo natrijuma i tijelu nadomiješta potrebu za tečnošću i mineralima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com