UPOZORENJE: Ako po cio dan pijete FLAŠIRANU VODU ovo MORATE da ZNATE (INFO) - Volim Podgoricu

UPOZORENJE: Ako po cio dan pijete FLAŠIRANU VODU ovo MORATE da ZNATE (INFO)

U ovim vrelim ljetnjim danima, svakodnevni prizor na ulicama su ljudi koji hodaju držaći plastičnu flašicu vode u ruci. Vjerovatno ste i vi jedan od njih. Kada idete na rekreaciju, trening, putovanje, imate sa sobom vodu, uglavnom u prozirnoj, plastičnoj ambalažu.

Druga strana priče: Nedirnuta priroda, putevi, plaže, prepuni su plastičnih boca i smeća. Znamo da je za razgradnju plastične ambalaže potrebno hiljadu godina. Da ne pominjemo da je Crna Gora samoproglašena prva ekloška država na svijetu.

Zašto pijemo flaširanu vodu? Jedno istraživanje u SAD pokazalo je da flaširana voda, zapravo, ima lošiji kvalitet od česmovače,

Međutim, flaširana voda je i dO 2.000 puta skuplja od ove prve.

Dakle, razmišljajte logično.

plasticnaboca

Kompanije koje prizvode flaširanu vodu morale su, na neki način, stvoriti potražnju. A važan dio te kampanje je stvaranje atmosfere straha kada je u pitanu voda sa česme.

Upozoravali su, koroz brojne kanale, plaćene “stručnjake” i “institucije” da voda sa česme nije zdrava za piće, te da je treba koristiti samo kao tehničku vodu, za pranje i kupanje.

Potom su dodali omamljujuće slike planinaskih izvora na vodu flaširanu u plastičnu amabalažu.

Znanstvenici sa Sveučilišta Nanjing u Kini i Sveučilišta Florida istražili su koliko je opasno piti flaširanu vodu iz boce koja se zagrijala.

Kako postoje tvrdnje da plastične flaše ispuštaju materije koje mogu biti štetne za zdravlje, rađena su i istraživanja na tu temu.

Kako bi došli do odgovora, kineski naučnici su postavili 16 brendova vode, koji se prodaju u Kini, na tri temperature, 4 stepena Celzijusa, 25 stepeni i 70 stepeni, imitirajući temperaturu firižidera, sobnu temperaturu i vrućinu koja nastaje u npr. automobilu tokom ljetnjih mjeseci.

Boce su čuvali i posmatrali tokom dužeg vremenskog perioda, a mjerili su koncentraciju antimona i bisfenola A i to nakon perioda od jedne, dvije i četiri sedmice.

voda cesma

Antimon je metal koji se povezuje s bolestima pluća, srca i gastrointestinalnim bolestima, prema studiji provedenoj 2009. godine te se navodi kao “mogući kancerogen”. Bisfenol  A je kemikalija koja u tijelu može oponašati estrogen. U Americi je zabranjena njegova upotreba u izradi plastičnih bočica za hranjenje djece kao i bočica za sirupe.

Istraživači su izmjerili kako je s protekom vremena i s povećanjem temperature kojima su boce bile izložene rasla koncentracija antimona. Pri temperaturi od 25 stepeni koncentracija antimona čak je dvostruko porasla. Koncentracija bisfenola porasla je pri 25 C samo u bocama tri proizvođača, ali i dalje nije riječ o nivoima koji bi bili alarmantni.

Autorka studije Lena M ističe kako je sama prisutnost bisfenola u flaširanoj vodi misterija za sebe.

U svakom slučaju, preporučuje se da, ukolikoste u mogućnosti, radije koristite staklenu ambalažu, kao i da sami procjenite rizik koji možete imati ukoliko svakodnevno pijete velike količine vode iz plastične ambalaže.

OVO MOŽE POMOĆI

Na dnu svake plastične ambalaže nalazi se trougao sa brojem u sredini, a ispod je oznaka koja vam govori koliko je opasna plastika koju držite u ruci. Ako je flaša namijenjena za jednokratnu upotrebu, ne bi trebalo da je koristite više puta. Evo šta znači koja oznaka.

OVE FLAŠE OBAVEZNO BACITE U KANTU POSLIJE UPOTREBE

Većina boca od mineralne i obične vode i gaziranih i negaziranih napitaka imaju oznaku PET (često i PETE) (br. 1 u trouglu).Važno je da znate da su one namijenjene isključivo za jednokratnu upotrebu. Postoji mogućnost da svakim novim punjenjem u vodu ispuštaju teški metal antimon, hemijsko jedinjenje EPA, koje ometa djelovanje hormona. Takve flaše mogu ispuštati i kancerogene materije.

OVA PLASTIKA JE BEZBJEDNA

Prepoznaćete je po oznakama HDP (ili HDPE), LDPE i PP, ili po brojevima 2, 4 i 5. LDPE je vrsta plastike koja se, nažalost, uglavnom ne koristi za izradu flaša, već samo kesica za pakovanje namirnica. HDP je dobar izbor, kao i PP koja se uglavnom koristi za čaše za jogurt i bijele je boje.

OVU AMBALAŽU IZBJEGAVAJTE U POTPUNOSTI

To je plastika s oznakama PVC (nekad i 3V), PS i PC (često i bez oznake), ili po brojevima u trouglu – 3, 6 i 7.

Foto-ilustracija: Foter/stevendepolo

PVC ispušta dvije opasne hemikalije, koje ometaju rad hormona u organizmu. Uprkos tome, ova plastika se koristi za proizvodnju flaša.

PS ispušta u vodu kancerogenu materiju – STIREN. Najčešće se koristi za plastične čaše za kafu, za jednokratnu upotrebu ili za ambalažu brze hrane.

PC (ili bez oznake – br. 7) je najgora plastika za ambalažu prehrambenih proizvoda jer otpušta opasnu hemikaliju BPA. Nažalost, koristi se za ambalažu za bebe, flaše za sportiste i posude za pripremanje hrane.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com