AFERA BUDVA: Olivera Ilinčić dobila status okrivljene - Volim Podgoricu

AFERA BUDVA: Olivera Ilinčić dobila status okrivljene

Srpska državljanka Olivera Ilinčić, koj a slovi za ključnog aktera u brojnim budvanskim aferama, dobila je status okrivljene u jednom od predmeta Specijalnog državnog tužilaštva, saopšteno je Pobjedi iz ove državne institucije.
“Specijalno državno tužilaštvo je formiralo jedan predmet protiv O. I.”, navodi se u dopisu Specijalnog tužilaštva. Međutim, kako je Ilinčić nedostupna crnogorskim organima gonjenja, pitanje je da li će za optužbe iznešene na njen račun odgovarati pred sudom, piše Pobjeda.

Iz Tužilaštva su ponovili da je za Ilinčić raspisana međunarodna potjernica, ali su kazali da nemaju informaciju kada će biti dostupna crnogorskim vlastima.

I prije nego je za Ilinčić raspisana potjernica, ona je saslušavana u Specijalnom tužilaštvu dok je njime rukovodila tužiteljka Đurđina Nina Ivanović. Od nekadašnjeg statusa svjedoka Ilinčić je, kao vlasnica kompanije Properti investment, krajem prošle godine završila na listi osumnjičenih za malverzacije koje su gradsku kasu metropole turizma koštale višemilionske iznose. Istraga je na kraju rezultirala otvaranjem predmeta protiv Ilinčić. Ona se sumnjiči za malverzacije u predmetima “Bulevar“, “Krapina“ i “Otpadne vode“.

Brojni dokazi u posjedu Specijalnog tužilaštva ukazuju da je upravo Ilinčić bila “desna ruka“ bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji je sredinom maja potpisao nagodbu kojom priznaje da se nalazio na čelu kriminalne organizacije.

Krenulo od Košljuna

Ilinčić je prvi put posjetila Tužilaštvo 2014. godine gdje je u svojstvu građanina odgovarala na pitanja u istrazi preprodaje državne zemlje u mjestu Košljun u Budvi.

Iste godine, Ilinčić se i drugi put našla u Specijalnom tužilaštvu, ali u svojstvu svjedoka. Ilinčić je trebalo da objasni kako su milionski iznosi sa računa u Prvoj banci budvanskih porodica Dragović i Divanović prenijeti na kompaniju Properti investment, koja je u njenom vlasništvu.

I kada se očekivalo da će Tužilaštvo napraviti predah jer su procesuirani slučajevi “Košljun” i “Zavala“, početkom prošle godine nakon što je za glavnog specijalnog tužioca imenovan Milivoje Katnić počinju nova hapšenja budvanskih funkcionera.

Od avgusta do početka ove godine Tužilaštvo je otvorilo osam predmeta u okviru čijih istraga je uhapšeno 30 osoba. Među uhapšenima početkom januara našla se i finansijska direktorica kompanije Properti investment Katarina Radošević, koja je pred specijalnim tužiocem tvrdila da je formalno pokrivala tu poziciju i da je radila po nalogu rođake Olivere Ilinčić.

Poslovna (ne)saradnja

Olivera Ilinčić je bila poslovni partner srpskog biznismena Stanka Subotića. Bila je i savjetnica Svetozara Marovića dok je on bio predsjednik državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Marović je pred tužiocima priznao da je formirao kriminalnu organizaciju, ali je i kazao da je kreator višemilionskih korupcionaških poslova upravo Olivera Ilinčić, kojaje imala direktan pristup računima na kojima je završavao sporni novac.

Neke od tih računa Specijalno državno tužilaštvo je već blokiralo. Riječ je o firmama Properti investment, “Gugi komerc” i “Kopirajt“ na kojima se trenutno nalazi više od 15.000.000 eura.

Ilinčić je bila viceguvernerka Narodne banke Jugoslavije, a u jednom periodu bila je direktorica firme Futura plus, vlasništvo Stanka Subotića. Kada su u pitanju crnogorske poslovne kombinacije, za nju se prvi put čulo u ljeto 2012. godine, kada je pominjana u aferi vezanoj za prodaju desetine hiljada kvadrata zemlje u blizini hotela “Splendid” u Bečićima.

1 komentar

  1. I’d need to talk with you here. Which isn’t something I usually do! I quite like reading an article that could make people think. Also, appreciate your allowing me to comment!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com