Dječak sklonjen sa ulice ima samo jednu želju – i zaboljeće vas kao šamar - Volim Podgoricu

Dječak sklonjen sa ulice ima samo jednu želju – i zaboljeće vas kao šamar

Kad porastem, želim da budem dobar čovjek. Ovako govori  desetogodišnjak koji prolazi kroz PIT program (pojačan intenzivan tretman).

Ove riječi dječaka sa kojim pričamo u Zavodu za vaspitanje djece i omladine u Beogradu možda i ne bi zvučale tako tužno i strašno u isti mah da ih ne izgovara dijete koje je za tako malo godina prošlo mnogo strave i užasa. Rano djetinjstvo za dječake koje smo zatekli u Zavodu bilo je pravi pakao: zlostavljanje i zanemarivanje, prosjačenje, maltretiranje kako fizičko tako i psihičko…

Ovde je ljepše nego gdje sam živio. Tamo ništa nisam imao – kaže dječak tužnim glasom, zamuckujući.

Kada je došao u ovu ustanovu, ovaj dječak nije znao ni da čita ni da piše.

– Naučio sam i da slušam – kaže bojažljivo.

Slobodno vrijeme ovi mališani provode u igranju i druženju, ali i u učenju novih stvari.

Sklonjeni s ulice koja nije bezbjedno mjesto za djecu, novu šansu za bolje sutra dobili su mnogi dječaci zahvaljujući PIT programu.

– Osnovne stvari koje se nekako podrazumevaju ova djeca prije dolaska nisu znala. Oni ne znaju kako se koristi sapun ni čemu služi četkica za zube. Učimo ih kako da podese na česmi toplu ili hladnu vodu. Učimo ih da čitaju, pišu, računaju, kako da se ponašaju, lijepo ih vaspitavamo i učimo ih da komuniciraju – objašnjava Milena Ralić, jedna od vaspitača u ovom centru.

Dragan Rolović

Dragan Rolović, Foto: M. Mitrović

– Ta djeca uglavnom dolaze iz rasturenih porodica. Oni su hiljadu puta prevareni, odbačeni, bez pažnje i ljubavi. Pored svih aktivnosti koje su značajne za njih, oni ovdje prvi put u životu dobiju pažnju, ljubav i povjerenje – kaže Dragan Rolović, direktor Zavoda za vaspitanje djece i omladine.

Kako kaže, najteže je prvih deset dana, kada djecu koja su svakodnevno bila izložena maltretiranju, sa povredama i ožiljcima, punu nepoverenja i trauma, treba opustiti i naučiti šta je dobro za njih, kako da kontrolišu bijes i da počnu da vjeruju ljudima. Do sada je 226 dečaka prošlo kroz program, a 94 odsto se nije vratilo na ulicu. Smeštajni kapacitet je za 20 osoba i predviđen je za dječake do 14 godina u trajanju od devet mjeseci maksimalno. Od jeseni očekuje se proširivanja programa kako bi se pomoć pružila i djevojčicama.

(24.Sata)

Slične Objave

Preporučujemo
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com