PODGORICA: Asvalt kroz dnevnu sobu - Volim Podgoricu

PODGORICA: Asvalt kroz dnevnu sobu

Zbog dru­ge fa­ze re­kon­struk­ci­je Uli­ce Ra­do­sa­va Bu­ri­ća na Za­bje­lu, broj­nim po­ro­di­ca­ma će bi­ti od­u­ze­ti dje­lo­vi dvo­ri­šta i stam­be­nih obje­ka­ta. Do­sti­ni su već sti­gla rje­še­nja Ko­mu­nal­ne in­spek­ci­je ko­ji­ma im je na­lo­že­no da u naj­kra­ćem ro­ku po­ru­še ogra­de i dje­lo­ve obje­ka­ta ko­ji su po­dig­nu­ti na op­štin­skom ze­mlji­štu, ka­ko bi na nji­ma bi­li iz­gra­đe­ni tro­to­a­ri i bi­ci­kli­stič­ka sta­za u ši­ri­ni od 2,30 me­ta­ra. Ne­ki mje­šta­ni su po­stu­pi­li po rje­še­nju, dok dru­gi ni­su, iš­če­ku­ju­ći do­go­vor sa iz­vo­đa­či­ma ra­do­va. Pen­zi­o­ner Bo­ri­vo­je Vu­jo­vić ne­go­du­je zbog na­ja­vlje­ne re­kon­struk­ci­je uli­ce ko­ja će mu skra­ti­ti dvo­ri­šte za dva me­tra.

– To ni­je u re­du, ne znam ka­ko će­mo da ži­vi­mo ka­da nam sa­o­bra­ćaj­ni­ca bu­de pro­la­zi­la tik is­pred vra­ta. Gdje će se dje­ca igra­ti ka­da po­mje­ri­mo ka­pi­ju i ogra­du na me­tar od pro­zo­ra i ka­da bu­de­mo iz­la­zi­li di­rekt­no na uli­cu. Za­i­sta nam je bi­lo div­no u dvo­ri­štu ko­je smo ople­me­ni­li ra­znim bilj­ka­ma i bo­rom ko­ji će­mo mo­ra­ti da sru­ši­mo. Ovo je ka­zna za nas mje­šta­ne, ima da ži­vi­mo kao u za­tvo­ru. U no­vo­na­sta­loj si­tu­a­ci­ju, do­đe mi da iz­va­dim pa­soš po sta­re da­ne i odem odav­de- na­veo je Vu­jo­vić.

Zdrav­ko Ra­do­njić je pak već po­stu­pio po na­lo­gu in­spek­to­ra. Nje­mu su pri­je mje­sec da­na slu­žbe­ni­ce Ko­mu­nal­ne in­spek­ci­je i sa­op­šti­le da u ro­ku od ne­de­lju da­na sklo­ni ogra­du i nad­stre­šni­cu is­pred do­ma, zbog, ka­ko je na­veo, iz­grad­nje bi­ci­kli­stič­ke sta­ze i tro­to­a­ra. Ka­ko je ka­zao, na­kon re­kon­struk­ci­je uli­ce, na 30-ak cen­ti­me­ta­ra od po­ro­dič­ne ku­će će mu pro­la­zi­ti tro­to­ar i bi­ci­kli­stič­ka sta­za, zbog če­ga će mo­ra­ti pre­mje­sti­ti ula­zna vra­ta.

– Da­li su mi za­pi­snik i po­sli­je dva da­na sam sru­šio be­ton­ski cok vi­sok oko po­la me­tra sa ži­com i ži­vom ogra­du. Nad­stre­šni­cu ni­sam još uvi­jek di­rao, ali uko­li­ko bu­de to neo­p­hod­no ura­di­ću, ni­je pro­blem. Po­što će tro­to­ar bi­ti iz­gra­đen na sve­ga 30 cen­ti­me­ta­ra od ula­znih vra­ta, bi­ću pri­nu­đen da ih za­tvo­rim, jer ne­će­mo di­rekt­no na ce­stu da iz­la­zi­mo. Mo­ra­ću vra­ta da pro­bi­jam na dru­gu stra­nu ku­će, je­di­no ta­ko ću za­šti­ti svo­ju ma­lu dje­cu. Ta­ko­đe vi­še ne­će­mo ima­ti gdje da su­ši­mo veš- re­kao je Ra­do­njić.

On je na­gla­sio da ne­ma ni­šta pro­tiv re­kon­struk­ci­je uli­ce, ali da mu sme­ta na­čin na ko­ji će se ona ura­di­ti i to na šte­tu mje­šta­na ko­ji­ma će na­glo bi­ti po­gor­ša­ni uslo­vi ži­vlje­nja.

– Tre­ba­li su to plan­ski da od­ra­de, da naj­pri­je sru­še sta­re ku­će, da do­bi­je­mo sta­no­ve, pa da on­da od uli­ce ra­di šta ho­će. Oni su obr­nu­li re­do­sled, pr­vo gra­de uli­cu či­me će nam ote­ža­ti ži­vot do even­te­u­la­nog ru­še­nja. Ove su ku­će sta­re pre­ko 50 go­di­na, a u zad­njih 20 stal­no se pri­ča­lo ka­ko će se sru­ši­ti, ali to se još ne do­ga­đa. Mo­žda je uli­ca mo­gla da se skra­ti za me­tar do me­tar i po i mno­gi mje­šta­ni ta­da ne bi mo­ra­li ru­ši­ti ogra­de i dje­lo­ve ku­ća, a ne da je to­li­ko ši­re­kao da gra­de auto-put. Kom­ši­ja do me­ne mo­ra­će ru­ši­ti po­la me­tra zi­da od ku­će, a mje­šta­ni­ma sa dru­ge stra­ne uli­ce će pre­po­lo­vi­ti dvo­ri­šta. Jed­no­stav­no će­mo ži­vje­ti kao na vje­tro­me­ti­ni- oci­je­nio je Ra­do­njić.

I kroz dvo­ri­šte Ve­li­bo­ra Pre­le­vi­ća će pro­la­zi­ti tro­to­ar ši­ri­ne 1,30 me­ta­ra, zbog če­ga će mo­ra­ti da ru­ši ži­vu ogra­du. On je iz­ja­vio da su mje­šta­ni ne­re­kon­stru­i­sa­nog di­je­la uli­ce de­ce­ni­ja­ma stva­ra­li uslo­ve za nor­ma­lan ži­vot, ko­je će zbog pla­ni­ra­nih ra­do­va mo­ra­ti da ru­še.

– Ovo su bi­le šu­pe pri­je ne­go što smo se use­li­li u uli­ci. Mi smo ih pri­ve­li na­mje­ni i od njih na­pra­vi­li do­mo­ve, za šta smo iz­vo­ji­li ne­ma­la sred­stva. Stvo­ri­li smo ka­kve-ta­kve uslo­ve za nor­ma­lan ži­vot i sa­da ne­ko tre­ba da ti ih uni­šti, zbog tro­to­a­ra za no­ve zgra­de ko­je se gra­de i ko­je su za­tvo­ri­le Lju­bo­vić i od ko­jih ne­ma­mo va­zdu­ha. Za raz­li­ku od mje­šta­na Ka­ka­ric­ke go­re, Daj­ba­ba, Za­go­ri­ča ko­ji su na di­vlje gra­di­li ku­će i za­u­zi­ma­li dvo­ri­šte i ko­je ni­ko ne di­ra, mi smo le­gal­ni vla­sni­ci svo­jih stam­be­nih obje­ka­ta. Bo­lje da su lju­di­ma omo­gu­ći­li da le­ga­lu­ju objek­te ko­je su do­gra­di­li, ne­go što re­kon­stru­i­šu uli­cu. Ova­ko su na­tje­ra­li mje­šta­ne da ru­še ogra­de ka­ko ne bi pla­ća­li ka­zne ko­je se kre­ću i do 800 eura. Me­đu­tim, naj­te­že je oni­ma ko­ji­ma će tro­to­a­ri pro­la­zi­ti bu­kval­no kroz so­be- re­kao je Pre­le­vić ko­ji re­kon­struk­ci­ju uli­ce do­ži­vlja­va kao fa­zu ko­ja vo­di ka ru­še­nju na­se­lja i ise­lja­va­nju mje­šta­na.

Pr­va fa­za re­kon­struk­ci­je Uli­ce Ra­do­sa­va Bu­ri­ća za­vr­še­na je pro­šle go­di­ne.

Iza­bra­na po­nu­da,,Met & alu pla­sta”

Da­ni­lov­grad­ska fir­ma ,,Met & alu plast” iz­vo­di­će ra­do­ve u sklo­pu dru­ge fa­ze re­kon­struk­ci­je Uli­ce Ra­do­sa­va Bu­ri­ća, od­lu­či­la je Agen­ci­ja za iz­grad­nju i raz­voj Pod­go­ri­ce. Na adre­su na­ru­či­o­ca jav­ne na­bav­ke pri­sti­glo je šest po­nu­da, a po­nu­da ,,Met & alu pla­sta”od 534.853 eura oda­bra­na je kao naj­po­volj­ni­ja. Po­nu­da ,,Teh­no­pu­ta- MNE” ta­ko­đe je bi­la is­prav­na i vred­no­va­na je kao dru­go­ran­gi­ra­na, dok su po­nu­de fir­mi ,, AM si­ste­ma” i ,,Ci­vil en­gi­ne­ra”, ,,AG in­fo­pla­na”, ,,In­že­nje­ring pu­ta” i ,,PNP-a Pe­ro­še­vić” od­bi­je­ne kao ne­is­prav­ne.

– Iz­vo­đač ra­do­va će bi­ti du­žan da de­mon­ti­ra uspo­ri­va­če br­zi­ne, sa­o­bra­ćaj­ne zna­ko­ve, i da uklo­ni dr­ve­će. Ru­ši­će i ivič­nja­ke, tro­to­a­re, ni­še za smje­štaj kon­tej­ne­ra, kli­znu ka­pi­ju, ži­ča­ne i me­tal­ne, kao i be­ton­ske ogra­de. Na­kon tih pri­prem­nih ra­do­va tre­ba da poč­ne iz­grad­nja sa­o­bra­ćaj­ni­ce sa svim po­treb­nim sa­dr­ža­ji­ma- sto­ji u rje­še­nju o iz­bo­ru naj­po­volj­ni­je po­nu­de.

Rok za iz­vr­še­nje ugo­vo­ra je 100 da­na od da­na uvo­đe­nja iza­bra­nog po­nu­đa­ča u po­sao.

(Dan)

1 komentar

  1. Appreciate it to get a incredibly apparent and very helpful publish. I’m positively a violator of many of these rules. I generally uncover personally conflicted when producing a blog posting because I see myself personally creating more than people prefer to read, but I feel that I have got to do the subject matter proper rights by completely protecting it. I think that by pursuing some of these policies I finish up cutting out critical factors to the dialogue. I guess you could have to acquire a stability.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com