MUKE RADNIKA: Za TRI GODINE prekovremenog rada nisu dobili NI CENT! - Volim Podgoricu

MUKE RADNIKA: Za TRI GODINE prekovremenog rada nisu dobili NI CENT!

Iako su skoro tri godine radili prekovremeno, 27 radnika hercegnovskog preduzeća Čistoća, nije dobilo nakande za to i, kako se čulo na današnjem sindikalnom sastanku, ne mogu da saznaju ni koliko im je prekovremenih sati upisano i priznato.

“Polovinom mjeseca Sindikalna organizacija (USSCG) je podnijela zahtjev poslodavcu  da im dostavi te podatke, ali odgovora nema”, kazao je predsjednik sindikalne organizacije Dašo Đurđević, uz napomenu da su u mđuvremenu primili nakandu za tri mjeseca.

Jedan broj zaposlenih i danas radi najteže poslove i po 12 sati dnevno, bez ijednog slobodnog dana u mjesecu, a naknadu za dodatni rad ne primaju.

Čistač ulica mjesečno zarađuje 280 eura, vozač kamiona ima start od oko 320 eura, a radnik koji dnevno utovari i do sto kontejnera sa otpadom, prima 240 eura, saopštili su sindikalci.

Upozorili su i na čestu naispravnost vozila.

Veliki broj radnika koji obavljaju najteže poslove, bez adekvatne zaštitne i radne opreme, nema riješeno stambeno pitanje. Žive u neuslovnim barakama, koje nisu njihovo vlasništvo.

“Nekoliko zaposlenih je obmanuto jer su zaključili ugovor o navodnoj kupovini stana pod povoljnim uslovima, uz posredovanje poslodavca, a ispostavilo se da su platili cijenu veće od tržišne”, kazao je Đurđević.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata (USSCG) Srđa Keković je kazao da zaposleni u Čistoći rade najteže poslove, da nisu edukovani ni zaštićeni i zato teško ostvaruju njihova prava. On je kazao da će tražiti hitan sastanak sa poslovodstvom preduzeća, ali i sa predstavnicima Opštine, kako bi riješili probleme radnika Čistoće. Od rezultata tih razgovora zavisiće i budući koraci, kazao je Keković.

On je istako saradnju sa NVO “Mladi Romi” i koalicija “Romski krug” koji realizuju projekat “Jačanje javnog aktivizma Roma – Ujedinjeni možemo više!” sa ciljem zaštite prava radnika zaposlenih u komunalnim preduzećima, čiju većinu čine Romi.

Nezadovoljni starim, osnovali novi sindikat

Nezadovoljni (ne) radom sindikalne organizacije Čistoće, zaposleni čiju većinu čine vozači i radnici na održavanju čistoće, osnovali su novu sindikalnu organizaciju  koja je članica USSCG.

Od 88 stalnih i 30 sezonskih radnika, u radničku organizaciju je učlanjeno 36 zaposlenih.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com