Milion putnika proći će kroz tivatski aerodrom - Volim Podgoricu

Milion putnika proći će kroz tivatski aerodrom

Kroz oba crnogorska aerodroma od početka godine do sredine jula prošlo je 603.972 putnika, preko graničnih prelaza evidentirano oko 5,5 miliona putnika, a bilježi se i povećan broj vozila i plovila.

Tokom prvih šest mjeseci ove godine državnu granicu je prešlo više putnika i vozila nego lani, a bilježi se i rast broja vazduhoplova i plovila, potvrđeno je Pobjedi.

Aerodrom Tivat prvi put u istoriji će, prema najavama prevoznika, preći cifru od milion opsluženih putnika na godišnjem nivou.

To je Pobjedi saopštila Milica Babić, portparolka Aerodroma Crne Gore, na osnovu uporednih podataka, trenda interesovanja i broja aviona i putnika koji su prošli preko tivatske vazdušne luke od početka godine.

“Samo tokom prvih 10 dana jula zabilježeno je rušenje svih rekorda na oba aerodroma. Rast prometa saobraćaja na Aerodromu Podgorica bio je 33 odsto, a na tivatskom 24 procenta kazala”, je Babić.

Kada se rezimiraju cifre za prvih pola godine, odnosno u periodu od 1. januara zaključno sa 10. julom, u porastu je i promet aviona na podgoričkom aerodromu devet odsto, a na tivatskom osam odsto više letilica.

Tokom navedenog perioda kroz oba crnogorska aerodroma prošlo je 603.972 putnika, što je 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Promet putnika na Aerodromu Podgorica veći je za 14 odsto (opsluženo je 377.440 putnika što je za 47.335 putnika više), dok rast saobraćaja na Aerodromu Tivat iznosi šest odsto (opsluženo 291.635 putnika, što je za 17.768 putnika više).

Granični prelazi

Uporedo, u odnosu na lani, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore bilježi povećan promet putnika, vozila, vazduhoplova i plovila tokom prvih šest mjeseci 2016.

Prema podacima policije, 12 odsto više putnika prešlo je granicu, ili, u brojkama, gotovo 5,5 miliona putnika (5.493.896) prešlo je državnu granicu do kraja juna, što je za blizu pola miliona više nego prošle godine u istom periodu.

U isto vrijeme bilježi se i povećan broj prelazaka motornih vozila i to za 13 odsto. Kada se saberu domaća i strana vozila koja su prelazila granicu, ove godine je za šest mjeseci granicu prešlo 1.552.430 vozila, dok je prošle godine u istom periodu zabilježeno 1.376.731 vozilo. Od toga je bilo 939.123 stranih vozila u odnosu na prošlogodišnjih 849.042.

Prema podacima policije, tri odsto više plovila prešlo je državnu plavu granicu, a najviše je evidentirano prelazaka (ulaza i izlaza) plovila pod stranom zastavom ukupno 3.108.

Spriječena 122 nelegalna prelaska granice

Za prvih šest mjeseci 2016. godine, granična policija je spriječila 122 nezakonita prelaska državne granice.

Kako se precizira, od toga je 23 pokušaja nelegalnog prelaska granice spriječeno na graničnim prelazima, dok je van njih, na takozvanoj ,,zelenoj“ i ,,plavoj“ granici evidentirano 99 nelegalnih pokušaja prelaska.

Novi letovi

Ukupno 11 novih kompanija leti ka tivatskom aerodromu, dok ka Podgorici letove organizuju četiri nove kompanije ove godine.

Prema podacima koje je saopštila Milica Babić, posljednje dvije godine avioni Rajanera saobraćaju ka Podgorici, dok posljednjih mjesec dana Isidžet leti ka Tivtu i to iz Mančestera i Londona. Vizeir počinje sa letovima krajem avgusta kazala je Babić.

Ona je precizirala da su njihove linije uticale na rast saobraćaja, ali da su tome, pored niskobudžetnih, doprinijele i druge kompanije koje saobraćaju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com