PODGORICA: 109 osoba u Glavnom gradu ZARAŽENO ŠUGOM - Volim Podgoricu

PODGORICA: 109 osoba u Glavnom gradu ZARAŽENO ŠUGOM

Iako je šuga karakteristična za zimske mjesece, ovo oboljenje se javlja tokom cijele godine. Tako je, prema podacima IJZ, do 20. jula prijavljeno 407 slučajeva obolijevanja od skabijesa, a većina je bila uzrasta između 10 i 19 godina.

Šuga (skabijes), saglasno zakonskoj regulativi, pripada grupi zaraznih oboljenja koja se obavezno prijavljuju, a tokom ove godine (zaključno sa 20. julom) Institutu za javno zdravlje Crne Gore je prijavljeno 407 slučajeva. Kako je saopšteno Dnevnim novinama iz ove zdravstvene institucije, taj broj je približno isti broju slučajeva koji su prijavljeni za isti period 2015. godine (402 slučaja).

Najveći broj oboljelih je registrovan u dobnim grupama: 10-14 godina (59 slučajeva), 15-19 godina (55 slučajeva).

“Tokom 2016. godine (zaključno sa 20. julom), najviše oboljelih je registrovano u Podgorici (109 slučajeva), Bijelom Polju (81 slučaj) i Nikšiću (63 slučaja). U januaru ove godine, u Crnoj Gori je prijavljeno 65 slučajeva, u februaru 79, u martu 81, u aprilu 52, u maju 60, u junu 52, a u julu do 20. u ovom mjesecu 18 slučajeva”, navode u IJZ.

Šuga je, objašnjavaju oni, zarazno oboljenje kože koje je rasprostranjeno u cijelom svijetu i od koga može oboljeti svaka osoba. Obično je povećan broj slučajeva u zimskim mjesecima (oktobar-mart), ali prisutno je tokom cijele godine.

Prvi znak – svrab

“Šugu izaziva parazit Sarcoptes scabiei (u narodu poznat kao šugarac) koji nastanjuje površinski sloj kože bušeći hodnike u kojima polaže jaja. Oboljenje se prenosi direktnim kontaktom sa kožom oboljelog ili korišćenjem iste posteljine i/ili odjeće sa oboljelom osobom”, kažu u IJZ.

Najčešća tegoba koja se javlja kod oboljelih je svrab, koji je najizraženiji noću.

“Osim svraba, javljaju se i promjene na koži koje mogu biti prisutne bilo gdje na tijelu, najčešće na rukama, ručnim zglobovima, laktovima, u pazušnim jamama, grudima, u predjelu pojasa i prepona.

Osobe koje nikad ranije nijesu imale šugu obično osjete tegobe četiri do šest nedjelja nakon kontakta sa oboljelim. Osobe koje su već imale šugu promj ene na koži mogu primijetiti već poslije nedjelju dana. Starije osobe, osobe koje borave u ustanovama sa kolektivnim smještajem i osobe sa oslabljenim imunitetom mogu da imaju kožne promjene koje nijesu praćene svrabom.

Uobičajen broj oboljelih

Tokom prethodnih godina se broj zaraženih šugom mijenjao, ali kako tvrde u IJZ on se kretao na godišnjem nivou od 150 do 900.

“Tokom cijele 2015. godine zabilježeno je 884 slučaja obolijevanja od ove zarazne bolesti. U posljednjih deset godina, na teritoriji Crne Gore se godišnje registruje od 150 do 900 oboljelih lica od ove bolesti. U 2011. godini registrovana su 173, u 2012. 700, u 2013. 571, a u 2014. 623 slučaja obolijevanja od šuge. I ove godine je podjednak broj oboljelih osoba po polovima (207 osoba ženskog i 200 osoba muškog pola)”, naglašavaju u Centru za kontrolu bolesti IJZ.

Tretirati posteljinu, odjeću, rublje

Osobe sa tegobama koje ukazuju na skabies treba da se jave izabranom ljekaru.

“Takođe, potrebno je da se izabranom Ijekaru jave i članovi porodica osoba kod kojih je dijagnostikovana šuga. Oboljela osoba može prenijeti oboljenje od momenta kada se zarazi do završetka liječenja, pa stoga oboljela osoba treba odsustvovati sa posla ili iz škole/vrtića do momenta dok se liječenje ne završi”, naglašavaju u IJZ.

Oni takođe dodaju da, osim korišćenja terapije koju propiše izabrani ljekar ili dermatovenerolog (obično u obliku krema), treba tretirati posteljinu, odjeću i rublje (najbolje otkuvati).

“Ukoliko se ne mogu otkuvati, treba ih skloniti u zatvorenu plastičnu kesu i držati nedjelju dana zatvorenu”, savjetuju u IJZ.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com