OVORENE OI: Bojana Popović ponosno predvodila našu delegaciju - Volim Podgoricu

OVORENE OI: Bojana Popović ponosno predvodila našu delegaciju

Ljetnje Olimpijske igre u Rio de Žaneiru otvorene su jutros po našem vremenu na legendarnom stadionu “Marakana” pred 76 hiljada gledalaca.

Na defileu sportista bila je i crnogorska delegacija sa 34 člana na čijem čelu je sa našom zastavom bila rukometašica Bojana Popović. Pored ženskog rukometnog tima Crnu Goru će u Riju predstavljati vaterpolisti, zatim teniserka Danka Kovinić, džudista Srđan Mrvaljević, atletičari Slađana Perunović i Danijel Furtula, jedriličar Milivoj Dukić i plivači Maksim Inić i Jovana Terzić.

Gledaoci na stadionu i širom svijeta mogli su da uživaju u spektakularnoj ceremoniji, koji su priredili domaćini.

Mogli smo da se upoznamo sa prošlošću, ali i sadašnjošću Brazila, kulturom ove zemlje, ali i globalnim problemima sa kojima se suočava planeta Zemlja.

Potom je uslijedio defile od 207 delegacija, koje su pozdravili raspoloženi navijači na tribinama kultnog stadiona.

Na kraju je osvajač bronzane medalje u maratonu sa Igara u Atini prije 12 godina Vanderlei de Lima zapalio olimpijski plamen, iako se spekulisalo da će ta čast da pripadne nekadašnjem teniseru Gustavu Kuertenu.

Ipak, dvostruki osvajač Rolan Garosa je unio baklju na stadionu, ali je posljednji čin pripao Limi.

Igre će trajati od danas pa do 21. avgusta.

Tok otvaranja:

04:50– Na kraju je olimpijski plamen zapalio bivši brazilski atletičar Vanderlei de Lima, osvajač bronzane medalje u maratonu u Atini 2004. godine. Gustavo Kuerten je nosio baklju, ali je posljednji čin ipak odradio bivši dugoprugaš.

04:39– Sportisti, treneri i sudije položili su olimpijske zakletve.

04:32– Vršilac dužnosti predsjednika Brazila Mišel Tener otvorio je Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.

04:27–  “Živimo u svijetu kriza, nepovjerenja i nesigurnosti, gdje je sebičnost veliki problem i gdje neki ljudi tvrde da su superiorniji u odnosu na druge. Tražim od vas, sportista, da poštujete sebe, jedni druge i olimpijske vrijednosti. Zbog vas samih i zbog cijelog svijeta”, poručio je između ostalog predsjednik MOK-a Tomas Bah.

04:08– Organizator nastavlja sa spektakularnom ceremonijom otvaranja. Novi vatromet, a uskoro ćemo saznati i ko će zapaliti olimpijski plamen.

03:56– Za kraj defilea domaća reprezentacija i ovacije preko 76 hiljada gledalaca na tribinama “Marakane”.

03:33– Predvođeni reprezentativkom u streljaštvu Ivanom Maksimović Anđušić na “Marakanu” su izašli i srpski sportisti. Najveća zvijezda je Novak Đoković, a kandidati za medalje su i Ivana Španović, košarkaške selekcije, vaterpolisti, pomenuta djevojka sa zastavom…

03:26– Izlaze i Rusi sa legendarnim odbojkašem Tetjuhinom na čelu. “Zbornaja” desetkovana, prije svega u atletici, zbog problema sa dopingom, ali će sigurno imati šta da pokaže i na ovim Igrama.

03:10- Evo nas, dočekali smo i crnogorsku delegaciju! Bojana Popović predvodila je 34 nasmijanih sportista iz naše zemlje. Nadamo se i da će na kraju takmičenja u Riju biti ovako dobro raspoloženi. Srećno djevojke i momci!

03:00– Prvi put u istoriji na Igrama su i sportisti Kosova, njih osam.

02:55– Jamajčani i Jusein Bolt kao najveća zvijezda izmamili su ovacije sa tribina “Marakane”.

02:44– Endi Marej na čelu britanske kolone. Drugi teniser svijeta će braniti zlato iz Londona i pokušati da nadmaši glavnog rivala i prvog favorita Novaka Đokovića.

02:38– Evo nam i Makedonaca. Zastava je u rukama plivačice Anastasije Bogdanovske. Ukupno šest sportista iz ove zemlje učestvovaće na Igrama.

02:34– Plivač Majkl Felps nosi američku zastavu. Čak 560 sportista braniće boje Amerikanaca u Riju.

02:31– Nadal sa zastavom predvodi Španiju. “Furiju” će predstavljati 310 sportista.

02:25– Hrvati će nastupiti sa 87 takmičara, a sa zastavom ih predvodi golman vaterpolo reprezentacije Josip Pavić.

02:21– Nakon što je prošla kanadska delegacija na Tviteru se oglasio Miloš Raonić sa porukom: “Naprijed Kanada, pokažite svima koliko smo jaki mi sa sjevera”. Teniser poznat po sjajnom servisu neće igrati u Rio de Žaneiru.

02:08– Prva ekspedicija iz bivše Jugoslavije je iz Bosne i Hercegovine. Ukupno 11 sportista je sa zastavom predvodio atletičar Amel Tuka.

02:05– MOK je suspendovao Kuvajt, pa će trojica sportista iz ove zemlje učestvovati kao nezavisni učesnici.

02:00– Zanimljivo je da će svaki olimpijac nositi sjeme brazilskog drveta, koje će zasaditi.

01:51– Vrijeme je za početak defilea sportista. Tradicionalno Grci su prvi pozdravili publiku na “Marakani”.

01:49– Organizator je želio i da opomene i da je vrijeme da se prestane sa uništavanjem planete. Moramo je spasiti, učiniti ljepšim mjestom za život. Sjajnu poruku svijet dobija iz Rija.

01:38– Brazil je poznat po favelama, plesu i muzici. Sljedeća tačka upravo je posvećena tim karakteristika zemlje domaćina Igara.

01:30– Uz čuvenu kompoziciju “Djevojka iz Ipaneme”  karijeru je ove noći završila Žizel Bunšen, poznata brazilska manekenka.

01:23– Nakon tačke o istoriji Brazila, sada slijedi upoznavanje sa savremenom civilizacijom ove zemlje.

01:15– Legendarni fudbaler Pele je trebao da zapali olimpijski plamen, ali zbog zdravstvenih problema nije mogao da dođe na stadion.Dvostruki šampion Rolan Garosa Gustavo Kuerten će umjesto njega dobiti čast da zapali plamen i označi početak Igara.

01:07– Vrijeme je i za himnu domaćina Igara.

01:04– Ceremonija otvaranja košta skromnih tri miliona funti i 10 puta je jeftinija od one prije četiri godine u Londonu, a čak 20 puta više para potrošili su Kinezi prije osam godina u Pekingu.

00:59– Uskoro će krenuti ceremonija, koja će slaviti mir u svijetu, promovisati brazilsku kulturu i zaštitu životne sredine.

00:52– Ukupno 207 država imaće svoje sportiste na Olimpijskim igrama. Ceremonija otvaranja će trajati oko tri i po sata.

00:46– Zanimljivo je da Olimpijski plamen neće tokom Igara biti upaljen na stadionu gdje će se održavati atletska takmičenja. Organizator je odlučio da vatra bude upaljena na “Marakani”, koja je domaćin ceremonija otvaranja i zatvaranja, kao i velikog fudbalskog finala.

00:42 – U iščekivanju ceremonije na “Marakani” da najavimo prvi dan takmičenja na Igrama kada su u pitanju crnogorski sportisti. Danka Kovinić će od 16 sati po našem vremenu na startu teniskog turnira igrati protiv Amerikanke Medison Kis, rukometašice od 21.40 čeka duel sa Španjolkama, dok će vaterpolisti pola sata iza ponoći odmjeriti snage sa Francuzima.

00:15– Ovako izgleda stadion u Riju nekih 45 minuta prije početka ceremonije. Fotografiju nam je sa lica mjesta poslao urednik sportske redakcije Dnevnih novina Miloš Antić.

Sa posebnom pažnjom ćemo tokom defilea čekati crnogorsku ekspediciju koju će predvoditi čuvena rukometašica Bojana Popović.

Našu zemlju će u Brazilu predstavljati vaterpolisti (13), rukometašice (14), jedriličar Milivoj Dukić, atletičari Slađana Perunović (maraton) i Danijel Furtula (disk), teniserka Danka Kovinić, džudista Srđan Mrvaljević i plivači Maksim Inić i Jovana Terzić.

Crna Gora će treći put samostalno učestvovati na Olimpijskim igrama i dosad ima jedno odličje, srebro rukometašica iz Londona prije četiri godine.

Tokom 17 dana Igara na četiri lokaliteta u Riju Deodoru, Barai, Kopakabani i Marakani biće organizovano ukupno 306 manifestacija i sportistima biti dodijeljeno 2.488 medalja i to po 812 zlatnih i srebrnih i 864 bronzane.

Olimpijska takmičenja će biti održavana na ukupno 37 sportskih kompleksa.

Budite sa nama do ranih jutarnjih sati i uživajte u ceremoniji otvaranja najveće sportske manifestacije na svijetu.

(CdM)

1 komentar

  1. I’m not sure exactly why but this web site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com