PRIKUPLJANJE POTPISA ZA IZBORNU TRKU: DF tvrdi da će sve završiti za manje od sat - Volim Podgoricu

PRIKUPLJANJE POTPISA ZA IZBORNU TRKU: DF tvrdi da će sve završiti za manje od sat

Političke partije koje se spremaju za izbornu trku 16. oktobra ne sumnjaju da će do tada skupiti 4.100 potpisa građana, koji su im po Zakonu o izboru odbornika i poslanika neophodni za učešće na parlamentarnim izborima.

Prema važećem Zakonu o izboru odbornika i poslanika, partije, koalicije i grupe građana koje žele da se oprobaju na izborima, prethodno moraju obezbijediti 0,8 odsto podrške biračkog tijela, što u odnosu na ukupan broj birača u Crnoj Gori iznosi oko 4.100 potpisa.

Taj posao neki politički subjekti poput Demokrata, koje se još nijesu oprobale na izborima, polako privode kraju, piše Pobjeda.

Funkcioner i poslanik Demokrata Neven Gošović navodi da je ta stranka za kratko vrijeme izgradila jaku partijsku infrastrukturu, te da već godinu i po intenzivno radi na terenu.

“Demokrate su posao oko prikupljanja potpisa podrške gotovo privele kraju. Naša infrastruktura i organizovanost partije omogućavaju nam da tu obavezu završimo bez bilo kakvih problema. Mi već godinu i po organizujemo rad na terenu. Imamo sve podatke o svojim biračima i simpatizerima. Jednostavno, prikupiti potpise podrške za nas nikako ne može biti problem”, rekao je Gošović u izjavi za Pobjedu.

Da će imati dovoljan broj potpisa, ne sumnjaju ni u Građanskom pokretu URA. Potpredsjednik pokreta Dritan Abazović ističe da za njih to ne predstavlja problem.

“Mislim da ćemo mi prvi skupiti potpise. Pored ostalih priprema za izbore, mi već radimo na tome. Tu, međutim, postoji jedan problem. Ukoliko 10 partija izađe na izbore, mogu da skupe 10.000 potpisa što znači da 10 odsto biračkog tijela unaprijed glasa. To je prilično čudno”, ističe Abazović.

Mogućnost da potpise prikupe na terenu umjesto u Opštinskoj izbornoj komisiji mnogim partijama, prema riječima funkcionera Demokratskog fronta Milana Kneževića, olakšalo je put do mjesta na izbornoj listi.

Knežević ističe kako je skupiti 4.100 potpisa građana za mnoge partije koje će sada ući u izbornu trku nekada bila „misaona imenica“.

“Da se nije vratila stara norma vjerujem da se izuzev DF-a, DPS-a i eventualno još jedne partije nijedna druga stranka ne bi našla na izbornoj listi. Ovom normom u Zakonu o izboru odbornika i poslanika, posao na skupljanju potpisa znatno je olakšan pojedinim političkim subjektima. Dosta zavisi od partijske infrastrukture, partijskih aktivista i poznavanja tog dijela partijskog rada. To podrazumijeva da aktivisti moraju obići određeni broj domaćinstava, porazgovarati sa građanima i samo one građane za koje su sigurni da će da daju potpis staviti na listu potpisa podrške. Sve drugo bi bilo grubo kršenje zakona i ja se nadam da Državna izborna komisija ima mehanizme kojima će spriječiti eventualne zloupotrebe. Vjerujem da se u ovoj izbornoj trci niko neće time služiti, međutim, ukoliko budu postojale određene sumnje, očekujem da Državna izborna komisija adekvatno reaguje na takve pokušaje”, kaže Knežević.

Kada je riječ o DF-u, Knežević dodaje da će njihovi aktivisti neophodnih 4.100 potpisa obezbijediti u rekordnom roku.

“Što se tiče nas, mi nijesmo imali problema ni sa prethodnom ni sa ovom normom. Nemam nikakvu dilemu da će aktivisti DF-a taj broj obezbijediti za manje od sat vremena”, zaključio je Knežević.

Jonica: Za SNP potpisi su rutina

Normu kojom je bilo propisano da se potpisi podrške skupljaju pred Opštinskom izbornom komisijom nije trebalo ukidati, jer su na taj način prikupljeni potpisi imali puni i neupitan legitimitet, ocijenila je poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica.

Ona je u izjavi za Pobjedu navela i kako smatra da je zakonom trebalo propisati veći procenat, odnosno veći broj prikupljenih potpisa za podršku listi kao uslov za učestvovanje na izborima.

“Veći broj potpisa podrške listi i njihovo prikupljanje pred OIK obezbijedili bi da na izborima učestvuju samo oni koji imaju stvarnu podršku građana, a onemogućili učešće od vlasti projektovanih izbornih lista za jednokratnu upotrebu i cilj”, navela je Jonica.

Kada je riječ o SNP-u, Jonica ističe da partija ima snažnu i izuzetno organizovanu partijsku infrastrukturu, pa je samim tim prikupljanje potpisa za njih isključivo rutinski posao.

Milošević: To je test za naše biračko tijelo

Prikupljanje potpisa u Demokratskoj partiji socijalista smatramo još jednim testom za naše biračko tijelo, kroz koje potvrđujemo podršku stranci, navodi politički direktor DPS-a Tarzan Milošević.

“Demokratska partija socijalista će skupiti odgovarajući broj potpisa i procijeniti koliko će potpisa predati Državnoj izbornoj komisiji. Za nas je to kontinuiran posao, koji nikada nije predstavljao problem. Naprotiv, to smatramo još jednim testom za naše biračko tijelo, gdje mi na taj način potvrđujemo podršku našoj partiji”, rekao je Milošević Pobjedi.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com