Đukanoviću u Budvi prodali tuđi plac - Volim Podgoricu

Đukanoviću u Budvi prodali tuđi plac

Uprav­ni sud po­ni­štio je rje­še­nje Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja – Upra­ve za ne­kret­ni­ne – ko­jim se par­ce­la od oko 900 kva­dra­ta u Bu­dvi knji­ži kao vla­sni­štvo fir­me či­ji je su­vla­snik pre­mi­jer Mi­lo Đu­ka­no­vić, i na­lo­ži­la or­ga­nu upra­ve da ot­klo­ni ne­pra­vil­no­sti. Pre­su­da je do­ni­je­ta po tu­žbi advo­ka­ta Mi­ro­sla­va Vu­če­ti­ća iz Tiv­ta, ko­ji za­stu­pa Bu­dva­ni­na Jo­va­na Bo­re­tu. U tu­žbi se na­vo­di da je Bo­re­ta pra­vi vla­snik jed­ne par­ce­le ko­ja se da­nas vo­di zva­nič­no kao vla­sni­štvo fir­me Glo­bal Mon­te­ne­gro, či­ji su su­vla­sni­ci Đu­ka­no­vić i nje­gov kum Vuk Raj­ko­vić.
Pre­su­da Uprav­nog su­da za­ve­de­na je pod bro­jem 1702/2015, a tu pre­su­du je do­ni­je­lo vi­je­će sa­sta­vlje­no od su­di­ja Sve­tla­ne Bu­di­sa­vlje­vić, kao pred­sjed­ni­ka, Bran­ke La­ko­če­vić i Mu­za­fe­ra Ha­džaj­li­ća, kao čla­no­va. Po­ni­šte­no je rje­še­nje Mi­ni­star­stva fi­nan­si­ja broj 07-2-216/1/2015 od 31. ma­ja pro­šle go­di­ne.
Advo­kat Vu­če­tić je ka­zao da je ovom pre­su­dom ja­sno na­lo­že­no Upra­vi za ne­kret­ni­ne da do­ne­se no­vo rje­še­nje, ko­jim će nje­go­vom kli­jen­tu bi­ti vra­će­no pra­vo vla­sni­štva nad par­ce­la­ma ko­je je Đu­ka­no­vi­će­va fir­ma ku­pi­la 2007. go­di­ne.
Kva­drat na spor­noj lo­ka­ci­ji pro­ci­je­njen je na oko 400 eura, što zna­či da Bo­re­ta tra­ži da mu se vra­ti imo­vi­na vri­jed­na oko 360.000 eura. U tu­žbi Bo­re­ta tvr­di da je ka­ta­star­ska par­ce­la 942/2 pri­pa­da­la nje­mu i da Bu­dva­nin Stan­ko Ru­co­vić ni­je imao pra­vo da je pro­da kom­pa­ni­ji Glo­bal Mon­te­ne­gro.
U bit­nom, Uprav­ni sud je utvr­dio da je rje­še­nje o utvr­đi­va­nju stvar­nih pra­va 1989. go­di­ne Jo­va­nu Bo­re­ti ne­pra­vil­no do­sta­vlje­no, na na­čin što ni­je osta­vlje­na mo­guć­nost da pod­ne­se žal­bu, a što je bit­na po­vre­da po­stup­ka. Bo­re­ta je po­bio rje­še­nje Ko­mi­si­je za iz­la­ga­nje na jav­ni uvid po­da­ta­ka pre­mje­ra, ka­ta­star­skog kla­si­ra­nja ze­mlji­šta i utvr­đi­va­nja stvar­nih pra­va na ne­po­kret­no­sti­ma broj 063-1468 od 7. ju­na 1989.go­di­ne.
Sa­da je na Upra­vi za ne­kret­ni­ne da do­ne­se no­vo rje­še­nje o upi­su, jer ni­je­su is­pu­nje­ne za­kon­ske pret­po­stav­ke za do­no­še­nje me­ri­tor­ne od­lu­ke.
– Tu­že­ni or­gan će po­stu­pi­ti po da­tim pri­mjed­ba­ma, i do­ni­je­ti no­vu, za­ko­ni­tu od­lu­ku u ovoj uprav­noj stva­ri – pi­še u pre­su­di.
Bu­dvan­ska po­ro­di­ca Ru­co­vić pro­da­la je par­ce­lu od pre­ko 20.000 kva­dra­ta u Bu­dvi Đu­ka­no­vi­će­voj kom­pa­ni­ji Glo­bal Mon­te­ne­gro, od če­ga je za­ra­di­la pre­ko 3.000.000 eura. Ugo­vor sa ta­da iz­vr­šnom di­rek­tor­kom fir­me Glo­bal Mon­te­ne­gro Slo­bo­dan­kom Ške­ro­vić 2007. go­di­ne pot­pi­sao je Stan­ko Ru­co­vić iz Bu­dve. Taj do­ku­ment je zva­nič­no za­klju­čen 20. fe­bru­a­ra 2007. go­di­ne, a u Osnov­nom su­du na Ce­ti­nju ovje­ren je pod bro­jem 07/1340. Istog da­na pred ce­tinj­skim Osnov­nim su­dom Ru­co­vić je iz­ja­vio da je ku­po­pro­daj­na ci­je­na u pot­pu­no­sti is­pla­će­na.
– Pro­da­vac ga­ran­tu­je da pred­met­ne ne­po­kret­no­sti ni­je­su op­te­re­će­ne uknji­že­nim ili ne­uk­nji­že­nim te­re­ti­ma, te da iste ni­je­su pred­met ni­ka­kvog po­stup­ka pri­nud­no­prav­ne pri­ro­de. Pro­da­vac kup­cu da­je svu za­šti­tu od evik­ci­je, te se oba­ve­zu­je da iz­mi­ri sve oba­ve­ze na­sta­le do da­na pred­u­zi­ma­nja ne­po­kret­no­sti od kup­ca – na­vo­di se u tek­stu ugo­vo­ra ovje­re­nog kod ce­tinj­skog Osnov­nog su­da, ko­ji su pot­pi­sa­li Stan­ko Ru­co­vić i ta­da­šnji di­rek­tor Glo­bal Mon­te­ne­gro, Slo­bo­dan­ka Ške­ro­vić iz Pod­go­ri­ce.
Zva­nič­no, Ru­co­vić je Đu­ka­no­vi­ću kva­drat na Pod­kolj­šu­nu pro­dao za 150 eura po kva­dra­tu, a ukup­no 3.034.350 eura. Atrak­tiv­ni ze­mlji­šni kom­pleks u vla­sni­štvu pre­mi­je­ra Đu­ka­no­vi­ća ur­ba­ni­zo­van je pri­je go­to­vo se­dam go­di­na, do­no­še­njem plan­skog do­ku­men­ta De­talj­ni ur­ba­ni­stič­ki plan Pod­ko­šljun. Na taj na­čin je na nje­go­voj par­ce­li ucr­tan re­zi­den­ci­jal­ni kom­pleks od 47 eks­klu­ziv­nih vi­la, na­mi­je­njen za tr­ži­šte. Ipak, fir­ma či­ji su osni­va­či Đu­ka­no­vić i Raj­ko­vić još ni­je pre­da­la za­htjev za po­če­tak ra­do­va.
Đu­ka­no­vi­će­va kom­pa­ni­ja ko­joj je Ru­co­vić pro­dao par­ce­lu za­du­ži­la se dva pu­ta za ku­po­vi­nu kva­dra­ta ze­mlji­šta u Bu­dvi. Pr­vo je Glo­bal Mon­te­ne­gro kra­jem fe­bru­a­ra 2007. go­di­ne uzeo od Pr­ve ban­ke, vla­sni­štvo pre­mi­je­ro­vog bra­ta Aca Đu­ka­no­vi­ća, kre­dit od 3,1 mi­li­on eura, ko­ji je bio na­mi­je­njen ku­po­vi­ni ze­mlji­šta u Bu­dvi.
Kre­dit je odo­bren na 36 mje­se­ci, u šta je ura­ču­nat grejs pe­ri­od od 12 me­se­ci, u ko­jem se ka­ma­ta pri­pi­su­je glav­ni­ci, od da­na pre­no­sa sred­sta­va na ra­čun ko­ri­sni­ka, od­no­sno do 26. fe­bru­a­ra 2010. go­di­ne. Bi­lo je pla­ni­ra­no da se kre­dit vra­ti u 24 mje­seč­ne ra­te.
Ka­ko je ra­ni­je utvr­di­la mre­ža is­tra­ži­va­ča no­vi­na­ra OC­CRP, iz­vor ot­pla­te kre­di­ta je tre­ba­lo da bu­de pri­hod iz te­ku­ćeg po­slo­va­nja pred­u­ze­ća. Kre­dit je dje­li­mič­no obez­bi­je­đen oro­če­nim de­po­zi­tom (po­sto­jao je aneks ugo­vo­ra o oro­če­nom de­po­zi­tu od 26. fe­bru­a­ra 2007. go­di­ne) u iz­no­su od dva mi­li­o­na eura. Pr­va ban­ka Cr­ne Go­re ni­je ima­la bi­znis plan pre­mi­je­ro­vog pri­vat­nog pred­u­ze­ća, a na osno­vu ko­jeg je tre­ba­lo da odo­bri kre­dit. Upr­kos to­me, ona je kre­dit ipak, po ne­ja­snoj pro­ce­du­ri, odo­bri­la.
Na­kon što su ku­pi­li ze­mlju od Ru­co­vi­ća, Đu­ka­no­vić i Raj­ko­vić kod Hi­po Al­pe Adri­ja ban­ke, u ko­joj je u to vre­me pred­sjed­nik od­bo­ra di­rek­to­ra bio sa­da­šnji vi­ce­pre­mi­jer Pe­tar Iva­no­vić, pod­no­se za­htjev za kre­dit od pet mi­li­o­na eura, ko­ji im je i pri­hva­ćen. Kao za­log da­to je ze­mlji­šte u Bu­dvi, na ko­me je i da­lje ak­tiv­na hi­po­te­ka Hi­po Al­pe ban­ke.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com