CEROVIĆIMA IZ PODGORICE POTREBNA POMOĆ: Plačemo noću krišom, UBILA NAS MUKA, a petoro djece treba izvesti na put - Volim Podgoricu

CEROVIĆIMA IZ PODGORICE POTREBNA POMOĆ: Plačemo noću krišom, UBILA NAS MUKA, a petoro djece treba izvesti na put

Banka hrane pozvala je sve koji su u mogućnosti da pomognu porodici Cerović iz Podgorice, koja živi u teškim materijalnim uslovima od kada se Aleksandar, koji je izdržavao suprugu, petoro djece i bolesnu majku, teško povrijedio na poslu.

Aleksandar je pao sa skele, povrijedio kičmu i više nije sposoban za rad. Živi u stanu od 48 kvadrata sa suprugom, četiri ćerke koje idu u školu, sinom od dvije i po godine i bolesnom majkom Danicom koja nakon loma kuka i šloga ne može da se kreće i govori.

“Ona ima penziju od 60 eura, koja nije dovoljna čak ni za pelene. Potrebno joj je minimalno 30 do 40 eura za ljekove”, istakli su iz Banke hrane.

Danicin slušni aparat je već šest mjeseci u kvaru.

Porodica Cerović od prošle godine dobija socijalnu pomoć  od 121 euro i tri dječija dodatka od po 19.5 eura. Ostalo dvoje djece ne mogu dobiti dodatak zbog zakonske regulative.

Ručaju u Narodnoj kuhinji i, kako su objasnili u Banci hrane, nekada im je to jedini obrok. Iako knjige dobijaju preko Socijalnog, djeci su neophodni školski pribor i sveske, garderoba, obuća.

“Teško mi je kada vide drugu djecu kako jedu slatkiše, voće ili sladoled pa mi kažu: mama hajde nam kupi. Suze mi krenu nekontrolisano. Mnogo puta smo uveče ja i suprug proveli plačući krišom od djece. Težak život nas je ubio jer treba školovati i vaspitati petoro djece a pored toga imati nesposobnog roditelja. Molim vas da nam na bilo koji način pomognete”, kazala je Dragica.

Frižider i šporet im nijesu u funkciji, pa za spremanje jela koriste plinsko kuvalo.

“Porodica Cerović od prošle godine dobija socijalnu pomoć od 121 euro”

Aleksandar je Banci hrane objasnio da bi im UNHCR napravio kuću na periferiji, samo kada bi imali plac. Često djevojčice nemaju hrane da ponesu za užinu, ali, kako kažu, često drugari iz škole svoju hranu podijele s njima.

“Anastazija, Jelena, Gordana i Aleksandra pješače do škole tri kilometra po svim vremenskim prilikama, jer roditelji nemaju da izdvoje 21 euro po djetetu za mjesečnu kartu gradskog prevoza”, naglasili su iz Banke hrane.

Podsjetili su i da dvije djevojčice nose obuću broj 38, ostale 35 i 32, dok mali Jovan nosi broj 28.

Cerovići su u rodnu Crnu Goru izbjegli nakon ratnih dešavanja na Kosovu, a Komeserijat za izbjeglice im je obezbijedio smještaj, kojim su naslijedili dug od 5.000 eura za struju.

Ipak, zahvaljujući donaciji Manastira Ostrog i pomoći porodičnog kuma uspjeli su da otplate taj dug.

Svi koji žele novcem mogu pomoći Cerovićima mogu to učinjeti kod CKB na račun 510000000110155859 na ime Aleksandar Cerović.

“Za one koji mogu na drugi način pomoći molimo da se jave Banci hrane radi dobijanja kontakta porodice Cerović. Mejl je [email protected] ,  telefon 069/495-680 ili nas kontaktirajte naFejsbuk strani “, istakli su iz te NVO.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com