SIMBOL STAR 100.000 GODINA: Pogledajte kako je krst postao simbol najveće svjetske religije - Volim Podgoricu

SIMBOL STAR 100.000 GODINA: Pogledajte kako je krst postao simbol najveće svjetske religije

Hrišćanska vjera ima mnogo simbola, u početku su to bili crteži ribe koja je simbolizovala čuvenu priču iz jevanđelja, onda golobradi mladić, pastir koji je simbolizovao Isusa i golub koji je označavao Sveti duh, ali onaj koji se nametnuo kao najprepoznatiji jeste krst.

Foto: Profimedia

Neko bi mogao da pomisli kako je apsurdno što je simbol jedne religije zapravo muka njenog imenioca, ali to nije toliko jednostavno. U zapadnoj kulturi krst je postao gotovo neodvojiv od hrišćanstva, iako je to jedan od najstarijih i najobuhvatnijih simbola, mnogo stariji od samog hrišćanstva. Urezivan u kamen ili drvo ili izradjivan od metala ili kosti, bogato ukrašen ili jednostavno crtan, krst se pojavljuje širom svijeta.

Foto: Profimedia
Kameni disk sa ugraviranim krstom, pronadjen je u pećini Tata u Madjarskoj, star je po proceni oko 100.000 godina. Krst se kao simbol nalazi u gotovo svim drevnim civilizacijama poput Kine, Egipta i Srednje Amerike, a čest je motiv i u afričkoj umetnosti. Pojavljuje se na keltskoj grnčariji, nakitu i kovanicama. Smatra se jednim od četri osnovna simbola, zajedno sa točkom, krugom i kvadratom, s kojima je takodje povezan.
Foto: Profimedia

Krst čini cjelovitost. Ukrštanje dvije linije kod njega može se sagledati kao sjedidnjenje muškog (vertikalna) i ženskog (horizontalnog) principa. Ove dve ose takodje predstavljaju dimenzije vremena i prostora, materije i duha, tijela i duše kao i ekvinocije i solsticije.

Postoje neslaganja u vezi sa krstom koji je korišćen za raspeće Hrista. Evo šta se sve mislilo i oko čega su se hrišćani sporili kada je raspeće Hrista u pitanju.

Foto: Profimedia

Tek sredinom II vijeka prevodioci Jevandjelja su prvi put upotrijebili “krst”u opisima smrti raspeća. Mnoge slike prikazuju Hrista kako visi sa strukture u obliku slova Y (račva) ili sa krsta u obliku T, kao i sa poznijeg latinskog krsta gde se poprečna pregača nalazi otprilike na dve trećine prema gore. Ovo je i potkovanije istorijski jer rimska praksa razapinjanja nije činjena na obliku krsta kakvog poznajemo sa ikona raspeća. Vremenom je latinski krst postao glavni simbol hrišćanstva.

Neki veruju da se ovo poklapa s postepenom tendecijom kod rane crkve da se razdvoji  duhovno i materijalno carstvo u skladu s Hristovim rečima, “Moje je carstvo nebesko”.

Foto: Profimedia

Ovaj stav je preovladao idejama o duhovnosti u velikom delu hrišćanskog svijeta, gdje se zemaljski život (uključujući prirodu), svijet i tijelo sagledavaju kao sile koje treba prevladati, a ne kao djelovi organske cjeline. Ovo učenje može se povezati i sa više vjekova starijom Platonovom filozofijom koja razdvaja čulni, materijalni svijet, od savršenog “sveta ideja”. Za hrišćane je raspeće iskonski simbol, koji predstavlja Hristovu smrt, vaskrsenje, pobjedu duha nad materijom i iskupljenje čovječanstva, a ne samu muku i iskušenje.

Foto: Profimedia

Krst je i zvanično postao simbol hrišćanstva kad je rimski car Konstantin priznao hrišćanstvo kao oficijalnu religiju carstva.

(Kurir)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com