DANAS ODLUKA SNP-a O KOALICIJI: Lečić i Rakčević ZAJEDNO - Volim Podgoricu

DANAS ODLUKA SNP-a O KOALICIJI: Lečić i Rakčević ZAJEDNO

Glavni odbor Socijalističke narodne partije glasaće danas o prijedlogu predsjednika stranke Srđana Milića da na predstojećim parlamentarnim izborima 16. oktobra nastupe u koaliciji sa Demosom i Građanskim pokretom URA.

Da bi prijedlog prošao, potrebno je da ga podrži dvije trećine članova Glavnog odbora, njih 100, što u ovom trenutku ne izgleda moguće. Ovu ideju, podržava uglavnom krilo Aleksandra Damjanovića i njegovi istomišljenici Danko Šarančić, Dragoslav Šćekić, Radosav Nišavić, Danka Marković, dok je za dio SNP-a okupljen oko Snežane Jonice ovaj prijedlog neprihvatljiv, pišu Dnevne novine.

Koalicija sa i bez Milića

Kako navodi ovaj list, iz vrha SNP, iz struje koja je kritički nastrojena prema Miliću, juče je potvrđeno ranije pisanje našeg lista da je u slučaju neizglasavanja prijedloga moguć i radikalan zaokret u partiji novi rascjep u SNP, koji bi rezultirao time da dio SNP nastupi u koaliciji sa Demosom i URA, a dio koji bi ostao nastupio bi samostalno kao SNP.

Pitanje raspodjele mandata u slučaju eventualne koalicije, takođe bi mogao biti problematičan.

Prema jučerašnjem pisanju medija, lideri GP URA i Demosa Žarko Rakčević i Miodrag Lekić su u kompromisnoj varijanti ponudili SNP da im pripadne sedam mandata od 19, za razliku od stare ponude po kojoj bi SNP pripala trećina mandata, odnosno sedam od 21. U obje varijante predviđeno je da nosilac zajedničke liste bude Miodrag Lekić, što nije neprihvatljivo bazi SNP-a zbog glasanja na predsjedničkim izborima, navode Dnevne novine.

Lako je za NATO

GO Demos će zasijedati krajem nedjelje, a URA će na sjednici Centralnog odbora koja će biti održana u petak potvrditi da želi na zajedničku listu sa Milićevom i partijom Miodraga Lekića.

Sagovornik DN iz GP URA kaže da je ova partija od prvog dana zagovornik široke građanske koalicije, piše u tekstu DN.

“Za URA je pitanje koalicije potpuno prihvatljivo, i zalažemo se da se ide u tom pravcu”, rekao je naš sagovornik. Ističe i da bi se u slučaju saveza, lako dogovorili o pristupanju Crne Gore NATO, kao glavne ideološke razlike između ovih partija.

“Ako se odluči da se ide u koaliciju sa SNP i Demosom, to će biti koalicija usmjerena na promjene, nećemo se baviti razlikama”, kaže sagovornik DN.

Posljednja događanja u Socijalističkoj narodnoj partiji upućuju upravo na ovakav epilog. Selektivno okupljanje članova najužeg rukovodstva partije, neslaganja oko nekih bitnih političkih poteza i nesinhronizovan dijalog sa potencijalnim političkim saveznicima na predstojećim izborima, lako bi mogli dovesti do novog cijepanja SNP, ukoliko Milićevo i Damjanovićevo krilo ne približe stavove, zaključuje se u tekstu DN.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com