NAJVEĆA ČUDA OSTROGA: Događaji koja će vas ostaviti bez riječi - Volim Podgoricu

NAJVEĆA ČUDA OSTROGA: Događaji koja će vas ostaviti bez riječi

Manastir Ostrog  je mjesto na koje se ljudi iz cijelog svijeta upute kako bi pronašli utočište i pomolili se Bogu, ali i pokušali da se izliječe.

Čuda su moguća, a to i dokazuju priče koje kruže o ovoj svetinji.

Ostroški monasi su zabilježili preko stotinu čuda i ona se čuvaju u rukopisnoj zbirci manastira Ostrog. Neka od njih je sredio i objavio jeromonah Irinej Gavrilović i mi vam ih prenosimo u cjelosti:

-Jedan zanatlija iz okoline Nikšića bijaše se teško razbolio. Ljekari na pregledu ustanoviše da je paraliza u punom stadijumu. Od toga nije bilo lijeka. Čovjek se bio sav sklupčao. Rodbina ga savjetovaše da pođe u Ostrog Svetom Vasiliju, ali je on to odmah odbio, jer bijaše ateista, nevjernik. Poslije izvjesnog vremena, javi mu se Sveti Vasilije u snu i pozva ga da dođe k njemu u Ostrog pa će ga on iscijeliti.

Pošto dugo porazmisli, ovaj čovjek najzad odluči, i pristade da ga ponesu u manastir. Došavši u manastir on se ispovijedi i onu noć prenoći pod kivotom Svetiteljevim, gdje su mu čitali molitve. Poslije kraćeg vremena sasvim je ozdravio, i iz zahvalnosti prema Svetom Vasiliju svome najstarijem sinu dao je ime Vasilije.

-Vera J, mlada djevojka iz okoline Bara, po zanimanju službenica, iznenadno se razboljela 1950. godine, od nekog teškog nervnog rastrojstva i kao takva nije bila sposobna nizakakav posao.Zabrinuti roditelji vodili su je ljekarima na sve strane i tražili pomoć od najboljih specijalista-neurologa na klinikama u Beogradu i Zagrebu, ali, nažalost, bez uspjeha. Njeno zdravstveno stanje iz dana u dan naglo se pogoršavalo.

Kada je već bila izgubljena svaka nada da će djevojka ikada ozdraviti, majka je odlučila da je, krijući od komšija, dovede u Ostrog, i da tamo potraži lijeka.

Na put je krenula početkom zime iste godine. Sa velikom mukom su izašli od Donjeg do Gornjeg manastira.

Djevojku je zahvatila neka iznemoglost i trzala se kao besomučna, u namjeri da se vrati natrag. Uz velike napore doveli su je do Gornjeg manastira, gdje joj je čuvar ćivota pročitao molitvu, namijenjenu za ozdravljenje ovakvih bolesnika.Tu noć prenoćili su u Gornjem manastiru. Sjutradan, djevojka je osvanula potpuno zdrava, na veliko iznenađenje i radost svoje majke i svih prisutnih. Vratila se vesela i laka svojoj kući, i kroz nekoliko dana nastavila je svoj raniji službenički posao.

-Ćerka jedne starije gospođe Grkinje iz Niša imala je teško oboljenje na plućima. Ljekarske intervencije počele su dosta kasno. Jedne večeri, dok je žalosna majka sjedjela kraj teško bolesne ćerke koja je izdisala pod visokom temperaturom, od umora pade u kratkotrajan san. U snu joj se javi Sveti Vasilije Ostroški i reče joj da ne plače, jer će on iscijeliti njenu ćerku.I zaista, ujutro je bolesnici bilo naglo lakše. Poslije novog pregleda, ljekari su na opšte čuđenje ustanovili da je bolesnica potpuno ozdravila. Majka Grkinja dobro je upamtila lik koji joj se javio u snu, i kada je zatim u crkvi vidjela ikonu Svetog Vasilija Ostroškog, prepoznala je da je to bio on. Ona i ćerka odale su duboku zahvalnost velikom Ostroškom Čudotvorcu.

1.517 komentara

  1. Awsome article and right to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you guys have any ideea where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

  2. Hi there! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My website discusses a lot of the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

  3. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want…HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

  4. I'm just writing to let you understand what a great encounter my girl experienced browsing your web site. She came to understand plenty of things, with the inclusion of how it is like to have a marvelous teaching mood to have a number of people just thoroughly grasp a variety of tortuous topics. You really surpassed readers’ desires. Thanks for providing those beneficial, safe, revealing and even easy tips on that topic to Jane.

  5. Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

  6. Fantastic goods from you, man. I have bear in mind your stuff prior to and you are just too wonderful. I really like what you've acquired right here, really like what you are saying and the best way by which you are saying it. You are making it entertaining and you continue to care for to stay it wise. I cant wait to read far more from you. That is really a great website.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com