Predator koji je uništio populaciju riba u Crnom moru širi se Jadranom - Volim Podgoricu

Predator koji je uništio populaciju riba u Crnom moru širi se Jadranom

Sjeverne djelove Jadranskog mora okupirao je organizam nalik na meduzu koji je u Crnom moru desetkovao populacije riba i prouzrokovao veliku štetu od kojih se crnomorske zemlje do danas nisu oporavile, upozoravaju stručnjaci.

Imamo dojave kupača, zaljubljenika u more, amaterskih ronilaca i podvodnih snimatelja da su vidjeli Mnemiopsis leidyi. Riječ je zapravo o rebronoši (latinski Ctenophora), koji je samo sličan meduzama, rekao je za hrvatski portal Index biolog dr Davor Lučić iz Instituta za more i priobalje u Dubrovniku.

„Nisam siguran da su sve baš Mnemiopsis leidyi, no na osnovu odličnih snimaka koje je napravio podvodni fotograf Marinko Babić iz Pule, sa sigurnošću smo utvrdili da ih ima među njima. Njih je inače teško analizirati u laboratorijima jer se vrlo brzo raspadaju čim dođu u kontakt sa krutim tijelima. Lakše je identifikovati ih na osnovu kvalitetnih fotografija“, objasnio je Lučić.

„One nam mogu prouzrokovati velike ekonomske probleme. Štete koje su napravile u Crnom moru mjere se u milijardama dolara“, upozorio je ovaj hrvatski biolog, istakavši da ne veruje da isti scenario može da se ponovi u Jadranskom moru, ali da treba pratiti razvoj situacije.

„Njihova povećana brojnost bilježi se od Pule pa sve do Ravene u Italiji. Započeli smo istraživanja koja bi trebalo da pokažu da je li već i ova mala invazija dovela do posljedica. Za to će nam trebati vremena“, naglasio je Lučić.

Invazija Mnemiopsis leidyi ne može se spriječiti. Vrsta je vrlo invazivna i izuzetno prilagodljiva, a u našim krajevima nema prirodnih predatora. Ušla je čak i u Kaspijsko jezero koje je vrlo slabog saliniteta. I tamo je napravila štetu. U Atlantiku ima prirodne neprijatelje, druge rebronoše, ali u Sredozemlju je uljez i nema prirodnih neprijatelja pa se prekomjerno razmnožava.

Mnemiopsis leidyi se vrlo brzo razmnožava, čak je i hermafrodit, tako da se može samooplođavati. Vrlo brzo dostiže veliku brojnost u oblastima u kojima za nju ima dovoljno hrane. Zbog toga ne čudi što se pojavila baš u sjevernom dijelu Jadrana koji je bogat zooplanktonom.

Ctenophora se iz Crnog mora proširila po cijelom Sredozemnom moru. Uz obale Izraela, Francuske i Španije već se pojavljivala u većim populacijama. Probleme stvara i u Baltičkom moru gdje je takođe stigla iz Atlantika.

Dobra vijest je to da je uz Mnemiopsis leidyi u Jadranu uočen i jajasti rebraš Beroe ovata, koji bi je možda mogao staviti pod kontrolu.

Naime, Beroe ovata je rebronoša kome je glavna hrana Mnemiopsis leidyi. Naraste do 16 santimetara, providan je, ružičaste boje i ima velika usta na jednom kraju. Izvorno stanište mu je južni dio Atlantskog okeana i Sredozemno more.

Kao invazivna vrsta naselio je Crno more i Kaspijsko jezero, gdje je smanjio i stavio pod kontrolu populaciju vrste Mnemiopsis leidyi.

2 komentara

  1. Generally I don’t read article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great post.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com