Vasilije će prvi put glasati u 85. godini! - Volim Podgoricu

Vasilije će prvi put glasati u 85. godini!

Mom kumu i komšiji mogu zahvaliti da mi je nakon 85 godina, koliko sam i ja star, u kući zasjala sijalica. Svijetlo sad imam u štali i u sobi kojoj živim i ispred ulaza. Bit ću mu zahvalan do groba.

Ganuto nam je ispričao Vasilije Marjanović (85) iz Donje Velešnje kraj Hrvatske Kostajnice. Nakon ženine smrti Vasilije živi sam u kući čije se krovište svakog trenutka može urušiti.Nema ni tekuću vodu. Nosi je iz bunara kako bi napojio kravu i tele.

Životinje su smještene u štali tik dok njegove sobice koja je veličine tri sa četiri metra. Kaže kako su mu tri sijalice promijenile život na bolje. Kaže da jedna sreća nikada ne dolazi sama. Kum Stevo Knežić, koji mu je sredio struju, uz pomoć mještanina Zlatka Matuzovića uredio je da se Vasilije napokon nađe i na biračkom spisku.

Tako će u nedjelju prvi put u životu izaći na izbore. Do sada je uredno dolazio na biračko mjesto, ali su mu, tvrdi uvijek rekli da ga nema na spisku i ne može glasati. U šali smo ga upitali jer je odlučio kome će dati svoj „istorijskii“ glas. Nije se zbunio. Rekao je da ne zna jer ne čita novine i nema radio kako bi znao ko je sve na listama.

Uz to Knežević i Matuzović su prikupili svu dokumentaciju pa od nedavno Vasilije dobija i socijalnu pomoć od 800 kuna. Sam nije nikako uspijevao prikupiti sve potrebne papire pa dosad nije ostvario to pravo.

– Vodili su me na policiju gdje sam dobio ličnu. Do sad mi je jedina muzika bila muk krave, a sada se nadam da će mi neko pokloniti radio jer ima struju – rekao je Vasilije.

Marjanović je u selo stigao iz susjedne Bosne i Hercegovine. Kao mladić priženio se u selu. On i žena su bili jako siromašni i djed Steve Kneževića je bio poput njega osjetljiv prema sirotinji, jer niko nije želio Marjanovićevima biti kum, pa se on prihvatio kumstva. Od tada prije više od 60 godina su te dvije porodice vezane kumstvom. Knežević, koji cijeli radni vijek živi u Njemačkoj i po odlasku u penziju je uz uređenje svoje rodne kuće odlučio pomoći i svom komšiji od kojeg su kako nam pojašnjava zbog njegove povučenosti svi dizali ruke i izbjegavali ga.

Vasilije Marjanović nikada nikoga nije ništa tražio. Samo je živio svoj samački život u trošnoj prostoriji kućice u kojoj od namještaja ima krevet i dotrajalu peć, te lavor – objašnjava njegov kum Stevo.

( Željko Rukavina/24sata.hr)

1 komentar

  1. I discovered your site website on bing and appearance a couple of your early posts. Always keep in the good operate. I just now extra increase Rss to my MSN News Reader. Looking for toward reading a lot more on your part down the line!…

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com