PODGORICA: Roditelji se žale, DJECA se GLADNA vraćaju iz VRTIĆA - Volim Podgoricu

PODGORICA: Roditelji se žale, DJECA se GLADNA vraćaju iz VRTIĆA

Dok se roditelji žale na veličinu porcija u vrtićima koju dobijaju njihova djeca, tvrdeći im mališani dolaze kući “praznih stomaka”, u upravi predškolskih ustanova tvrde da svako dijete dobije onoliko hrane koliko je normativno predviđeno za taj uzrast, a ne koliko neko misli da neko dijete može da pojede.

Redakciji Dnevnih novina javilo se nekoliko majki čija djeca idu u jaslice podgoričkih vrtića “Ljubica Popović” i “Đina Vrbica” tvrdeći da im se djeca nakon ručka vraćaju gladna, iako vaspitačice tvrde da su mališani odlično jeli.

“Još je period prilagođavanja i sina uzimam prije spavanja, odmah nakon ručka. Živimo blizu i čim dođemo kući on traži da jede i pojede pun tanjir graška, boranije ili šta je već taj dan za ručak, a vaspitačice mi tvrde da je odlično jeo. Zbunjena sam i ne znam kome da vjerujem. Vaspitačicama koje nemaju razloga da mi govore neistinu ili sinu koji 15 minuta nakon ručka u vrtiću ponovo ruča”, priča za Dnevne novine Podgoričanka Gordana P.

Sa sličnim problemom se ovih dana suočila i njena sugrađanka Biljana Đ. čija kćerka je, takođe, prvi put krenula u vrtić.

“Učiteljice je hvale, kažu da dobro jede, a ona čim je uzmem iz vrtića traži da jede. Ne može da dočeka da stignemo kući da joj dam da ruča. Znam da ima djece koja neće da jedu i koja su teška na hranu, ali moja Maja je zdravo dijete i ima normalan apetit”, kaže Biljana, koja je u nedoumici o čemu se radi.

Sličan problem je imala i sa starijom kćerkom koja je sada u predškolskom.

“Dok je išla u jaslice učiteljica me šokirala komentarom da je pojela pola banane, ‘koliko joj sleduje’, da joj je dala još jednu polovinu koju drugo dijete nije htjelo da jede i da je tražila još, ali da ona nije imala više da joj da”, prisjeća se Biljana.

U JPU “Ljubica Popović” i JPU “Đina Vrbica” planiranje obroka za djecu, kako tvrde, vrši se na osnovu zakonski utvrđenih normativa, a nutritivno su potpuno prilagođeni njihovom uzrastu i dužini boravka djece. To potvrđuju, kazali su Dnevnim novinama iz podgoričkih vrtića, izvještaji sa redovnih kontrola koje sprovodi Institut za javno zdravlje i Sanitarna inspekcija.

“Količina hrane koju djeca konzumiraju kroz četiri obroka, a koja dobijaju tokom boravka u vrtićima je precizirana Normativima za ishranu djece predškolskog uzrasta. Svi koji učestvuju u organizaciji ishrane djece, kao i osoblje koje brine o djeci u vaspitnoj grupi trude se da djeci obroci ne budu samo zdravi i ispravni, već i raznovrsni i naravno da dijete svu količinu obroka pojede”, ističu iz vrtića.

Dnevna ishrana djece u predškolskim ustanovama “Ljubica Popović” i “Dina Vrbica” usklađena je sa osnovnim principima pravilne ishrane djece određenog uzrasta i podrazumijeva, objašnjavaju . iz vrtića, raspodjelu ukupnih kalorija koje su predviđene obrocima u predškolskoj ustanovi na četiri obroka u određenom procentualnom odnosu.

“U zavisnosti od uzrasta djeteta određuje se normativno i količina obroka. Jelovnici sa rasporedom obroka planirani su u skladu sa uzrastom djece i istaknuti na oglasnim tablama na trijažama svih vaspitnih jedinica, a planiraju se 15-dnevno ili mjesečno”, kazali su iz vrtića i dodali da se osoblje uvijek trudi i raspoloženo je da izađe u susret željama dj ce da dobije dodatnu količinu željene hrane za vrijeme obroka.

Tokom boravka u vrtiću, tvrde u podgoričkim predškolskim ustanovama, “svako dijete dobije onoliko hrane koliko je normativno predviđeno za taj uzrast, a ne koliko neko misli da neko dijete može da pojede”.

“Pridržavanjem pravila o pravilnom načinu ishrane imamo i pravilan razvoj djeteta. Djeci je dozvoljeno uvijek da dobiju ‘repete, ukoliko imaju potrebu za tim. U JPU ‘Ljubica Popović’ i JPU ‘Đina Vrbica’ voće se ne dijeli na pola. Čak se često desi da je voće u cjelosti veće od gramaže koja je normativno predviđena za određeni uzrast”, tvrde iz vrtića.

Raznovrsni obroci

Obroci su, kažu, raznovrsni i sadrže namirnice iz svih grupa.

“Na taj način stvaraju se pravilne navike u ishrani kod djece. Procentualni udio obroka za desetočasovni boravak u vrtiću iznosi 75 odsto od ukupnih dnevnih potreba. Doručak 25 odsto dnevnih energetskih potreba, ručak 30 odsto, užina 20 odsto. Roditelji imaju svakodnevni uvid u dnevni jelovnik”, ističu iz vrtića.

Doručak je, pojašnjavaju, veoma važan obrok i čine ga namirnice koje sadrže skrob i druge ugljene hidrate kao što su hljeb, pecivo, mlijeko i mlječni proizvodi, jaja, maslac i slično.

“Ručak je glavni obrok u dnevnoj ishrani, raznovrstan je i sadrži supe ili čorbe, meso, povrće … Prva užina je sezonsko voće, a druga užina je voće ili kolač, pecivo”, precizirali su iz vrtića.

Djecu jaslenog uzrasta, koja ne umiju sama da konzumiraju obroke, kažu, hrane vaspitači i medicinske sestre koji borave sa njima u grupi, odnosno osoblje koje je zaduženo da brine o njima.

“Obrok traje sve dok se sva djeca u jednoj grupi ne nahrane. Djeca posle dvije godine moraju da se privikavaju da samostalno počnu da konzumiraju pripremljeni obrok, a osoblje pomaže da dijete pojede svu količinu”, naglašavaju iz vrtića. Pravilan rast i razvoj djece su, ističu, osnovne smjernice prilikom planiranja ishrane djece koja borave u JPU “Ljubica Popović” i JPU “Đina Vrbica”.

“Osnovni principi pravilne ishrane djece moraju da se poštuju. Pri planiranju ishrane djece koja borave u kolektivu cilj je da se zadovolje svi fiziološki zahtjevi. Takođe, moraju da se ispoštuju i pri organizovanju ishrane djece koja borave u ovim ustanovama”, kažu iz vrtića.

Mihailović: Nijesmo imali pritužbi na veličinu porcije

Udruženju Roditelji, prema riječima direktorice Kristine Mihailović, niko se nikada nije žalio na veličinu porcije u vrtićima. Međutim, bilo je primjedbi na raznovrsnost i kvalitet jelovnika.

“Na veličinu porcija u vrtićima nijesmo imali primjedbi. Nikad se niko nije žalio na to, niti je na tu temu bilo priče u grupi, a ni na portalu. Prošle godine su se neki roditelji žalili na jelovnike, na raznovrsnost i kvalitet ishrane i to su, roditelji koji su se žalili, u saradnji sa nutricionistima vrtića riješili i mijenjali, tako da nakon toga više se niko nije žalio ni na to… “, kazala je Mihailović.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com