Zašto bebe u Finskoj spavaju u KARTONSKIM KUTIJAMA?! - Volim Podgoricu

Zašto bebe u Finskoj spavaju u KARTONSKIM KUTIJAMA?!

Sve trudnice u Finskoj zadnjih 78 godina dobivaju od države “početnički paket” koji sadrži potrepštine za novorođenče. On je smješten u kartonskoj kutiji, koja je napravljena tako da može funkcionirati i kao krevetić. Ideja se tek zadnjih godina počela širiti svijetom.

Dva južnoafrička poduzetnika napravila su svoju inačicu, ali u plastičnoj kutiji, koja služi kao kada umjesto krevetića. Nadalje, sada doktorandica s Harvarda, Karima Ladhani, razvija primjenu finske kutije za bebe na jugu Azije, koja uključuje i mrežu protiv komaraca kako bi se bebe štitilo od malarije, ali i higijenske potrepštine za sami porođaj, kako bi se smanjila smrtnost beba.

I u Velikoj Britaniji se provodi pilot-projekt u bolnici Queen Charlotte's and Chelsea, a kutije će biti podijeljene za ukupno 600 beba. Postoje i deseci sličnih projekata u SAD-u, od kojih se najveći provodi u Fort Worthu u Texasu, gdje je mortalitet beba najveći i iznosi 7,1 na tisuću, u odnosu na američki prosjek od 5,9. Bit će podijeljeno 36 tisuća kutija. U australskoj Victoriji i kanadskoj Alberti također se provode slični pilot-projekti još od listopada 2015.

Finska je vlada prva prepoznala svijest koju su pobudili diljem svijeta pa održavaju konzultacije u drugim zemljama, pa i prezentacije projekta u ambasadama, prenosi BBC.

Kako je sve počelo?

Ova finska tradicija počela je 1938. godine kako bi se svoj djeci omogućio jednak početak života, ali i kako bi se smanjila velika smrtnost beba. Tada je Finska bila vrlo siromašna i od 1.000 novorođenčadi ne bi preživjelo njih 65.

U početku program je bio namijenjen samo obiteljima s malim primanjima, ali je 1949. proširen na sve trudnice. Preživio je i katastrofu Drugog svjetskog rata, u kojemu su mnogi Finci ostali bez domova i samo je napredovao – tkanine za šivanje odjeće zamijenila je gotova odjeća, pojedini su proizvodi zamijenjeni drugima, ovisno o novim spoznajama o majčinstvu.

U ovom paketu za mlade majke nalaze se:

– madrac, presvlaka za madrac i prekrivač, dekica, plahta, vreća za spavanje

– odijelo za snijeg, kapa, tople rukavice i čizmice

– odijelce s kapuljačom i hlače s tregerima

– čarapice i rukavice, štrikana kapica i balaklava

– dječji bodiji, benkice, partikle, kompletići i štramplice u uniseks bojama i uzorcima

– ručnik za kupanje s kapuljačom, škarice za nokte, četka za kosu, četkica za zube, termometar za katu, krema protiv ojeda kože i mali ručnik za lice
– jednokratne pelene i set platnenih pelena
– slikovnica i igračka za zubE

– ulošci za grudnjak i kondomi

https://www.youtube.com/watch?v=PuE0D4pT6HA

Majke mogu birati žele li ovaj paket ili jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 150 eura. No, 95 posto majki bira paket, jer on zbog kvalitete ovih proizvoda i činjenice da su ama baš svi nužni pa bi svaka trudnica trebala izdvojiti vrijeme za kupnju – vrijedi puno više.

Što se sve dobiva kutijom, ako se ne računaju stvari za bebu

Da bi buduće majke dobile ovaj paket, potrebno je da posjete liječnika u prva četiri mjeseca trudnoće, čime su Finci zapravo potaknuli trudnice da nadgledaju trudnoću.

Ali ova državna pronatalitetna gesta ima još jednu ulogu – povezuje generacije žena, koje već desetljećima imaju sličan doček beba. Zanimljivo je i da je odjeća za nijansu drugačija svake godine, pa majke beba rođenih iste godine imaju kod kuće identična odijelca za bebe.

“Bilo je divno i uzbudljivo dobiti taj paket… Moja mama, prijatelji i rodbina su jedva čekali vidjeti kakve ću stvari dobiti i kakve su boje izabrane za tu godinu”, ispričala je za BBC Reija Klemetti, 49-godišnja majka šestero djece. Njena je 23-godišnja kćer Solja na sličan način iskusila odlazak u poštu i skupljanje paketa za svoju djecu.

Titta Vayrynen (35) kaže da je osjećala da se netko brine za nju, čak i u vremenu kada su u državi nastupili rezovi u javnoj potrošnji.

“Nedavno sam čitala istraživanje prema kojem su majke u Finskoj najsretnije na svijetu, a kutija je bila ono što mi je prvo palo na pamet”, kazala je. Kad joj se rodio drugi sin, odlučila je ipak uzeti novac, jer je sva odjeća koju je dobila za prvog mogla biti upotrijebljena ponovno.

No, kako bi se reklo u TV prodaji, ni to nije sve! Kutija je imala još jednu bitnu funkciju, a to je – odmor roditelja.

“Bebe su spavale u istom krevetu s roditeljima, a preporuka je bila da to ne rade”, kaže Panu Pulma, profesorica finske i nordijske povijesti na Sveučilištu u Helsinkiju. Upravo je krevetić-kutija omogućila roditeljima da se odvoje na primjeren način od svoje bebe i tako pomognu i sebi i njoj.

Iako su prvi paketi sadržavali bočice, one su 2006. godine uklonjene kako bi se potaknulo dojenje. Pulma kaže da je i taj plan ostvaren. Uključivanje slikovnice je za nju također bio odličan potez, jer od najranije dobi navikava djecu na knjige. No, po njoj je ipak najvrjedniji doprinos onaj simbolički –kutija je postala simbolom jednakosti i vrijednosti djece.

(Izvor N1)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com