PODGORICA: “Ako si jači možeš i da udariš ili ako ti je tata na nekoj poziciji možeš da udariš…” - Volim Podgoricu

PODGORICA: “Ako si jači možeš i da udariš ili ako ti je tata na nekoj poziciji možeš da udariš…”

Nakon brutalnog premlaćivanja maloljetnika u Podgorici samo zato što javno podržao LGBT zajednicu, majka djeteta i nevladine organizacije koje se bore za prava LGBT osoba traže od nadležnih maksimalne zakonske kazne ne bi li se spriječilo svako slično nasilje. Međutim, i ovaj kao i prethodni slučajevi nasilja, otvara pitanje zašto u crnogorskom društvu ni djeca nijesu bezbjedna ako poštuju različitosti.

RODITELJI DEMANTUJU: Došlo do fizičkog obračuna, ali nema veze sa poluistinama koje se plasiraju

U subotu veče tri mladića su brutalno pretukla maloljetnu osobu u podgoričkom naselju Stari aerodrom dok je šetala u društvu sestre zbog toga što javno podržava LGBT prava, a njegova porodica se javno zalaže za poštovanje prava na različitost. Ovo nije prvo nasilje u Crnoj Gori zbog tog pitanja. Sredinom maja je u Podgorici ispred „Vektre“ brutalno pretučena maloljetna osoba romske nacionalnosti, a snimak na društvenim mrežama na kojima su nepoznate osobe brutalno udarale šakama i nogama u glavu, petnaestogodišnjeg Roma sa invaliditetom, šokirao je Crnu Goru. Poslednjem prebijanju prethodila je verbalna uvreda nasilnika na koju je maloljetna osoba uzvratila uvredom, što je bilo dovoljno nasilnicima da brutalno pretuku maloljetnu osobu i udaraju je, prema njenim riječima, glavom o betonski pločnik.

Majka maloljetne osobe koja je preživjela nasilje, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa kaže da će se njeno dijete fizički brzo oporaviti ali napominje da je strašno da cijelo društvo živi u strahu od nasilja i nasilnika.

„Moja porodica je cijela učestvovala u Paradi ponosa, zbog svih onih koji ne smiju da izađu na Prajd zato što se boje da će im se desiti upravo ovo što se desilo mom djetetu – da će ga neko pretući na ulici.“

Na pitanje kako je dete sada, odgovara: “Fizički dobro. Kontuzije će da se povuku. Arkada će da zaraste. Konci će da se skinu, ali teško da mogu da pretpostavim kako se osjeća zbog toga kroz šta je prošlo. Idete normalno ulicom sa svojom sestrom i onda neko ima pravo da vas vrijeđa. Moje dijete mu je uzvratilo. I uzvratilo je uvredom i na tome je moglo da se završi. Ali nije jer to nije bilo dovoljno. Momci su se vratili i … Nemam riječi da opišem šta se desilo mom djetetu.”

Policija je identifikovala sve tri osobe u vezi sa ovim napadom i jednu osobu lišila slobode. To lice je od strane strane tužioca osumnjičeno za krivično djelo nasilničkog ponašanja, dok je za druge dvije osobe tužilac utvrdio da nema elemenata krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

S druge strane, nevladine organizacije koje se bore za prava LGBT zajednice, po ovlašćenju majke maloljetnika, podnijele su krivičnu prijavu protiv sve tri osobe koje su napale i prijetile maloljetnoj osobi jer smatraju da „ovo prebijanje počinjeno iz mržnje po osnovu pretpostavljene seksualne orijentacije“. Kvir Montenegro,Montenegro Prajd i Juventas traže od pravosudnih organa procesuiranje sve tri osobe i sankcionisanje maksimalnim zakonskim kaznama, ne bi li se tako djelovalao preventivno i spriječili slični napadi u narednom periodu.

Danijel Kalezić iz Kvira kaže da će sačekati da vide kako će naležni postupiti po njihovoj tužbi. Kalezić objašnjava i u čemu je problem i zašto se dešava nasilje:

„Prvo su kazne i kaznena politika preblage. Međutim, ono što mene jako zabrinjava je da su sada osim LGBT osoba na udaru tih nasilnika i ljudi koji podržavaju naša ljudska prava. Kako bi se stalo na put tome, nažalost, u ovom trenutku mislim da jedini način jeste izricanje strogih kazni. Jer očigledno da u ovom trenutku samo to može poslati poruku svim tim ljudima koji se odluče da vrše nasilje, da ne smiju to da rade.”

Ali Danijel Kalezić ukazuje na još jedan problem društva u kome živimo i konstatuje da u Crnoj Gori postoji „ozbiljan problem i propusti u obrazovanju i vaspitanju mladih“ jer je njihovo iskustvo pokazalo da nasilje nad LGBT pripadnicima čine uglavnom mladi ljudi.

„I ovaj slučaj je pokazao da moramo svi zajedno da se pozabavimo nasiljem među mladim ljudima“, smatra Kalezić.

I majka maloljetne osobe koja je preživjela brutalno prebijanje, očekuje od pravosudnih organa jasnu poruku nasilnicima.

„Naše društvo konstantno šalje neke dvosmislene poruke. Ako si jači možeš i da udariš ili ako ti je tata na nekoj poziciji možeš da udariš i tako… Stvarno očekujem jasnu poruku, ne zbog mog djeteta nego zbog sve djece koje tako sa strahom šetaju ulicom. Znate, neko može da ima čudnu boju kose ili izgled ili da je ovakvo ili onakvo, pa se nekome to ne sviđa ali to nikome ne daje za pravo da vrijeđa ili fizički nasrne na njega.“

Ova majka dva djeteta od kojih je jedno bilo žrtva, a drugo svjedok nasilja, na osnovu ukupnog društvenog ambijenta smatra da u Crnoj Gori većina građana živi u svakodnevnom strahu od nasilja.

„Mi svi živimo u strahu, ali mi smo svi toliko ogrezli u strahu. -‘Ćuti, ćuti, dobro je..nijesam dobio batine. Uvrijedio me je ali nema veze, nek me vrijeđa samo da ne dobijem batine. Živ sam.’ Mislim to je strašno u kakvom strahu svi živimo od nasilnika, kojima se svi sklanjamo. Samo je dovoljno da učestvujete svakodnevno u saobraćaju, pa da vam se desi stotinu i jedna neprijatnost. Na to smo svi navikli. Na razne vrste ponižavanja i maltretiranja, nažalost“, zaključila je majka maloljetne osobe žrtve nasilja.

(Radio Slobodna Evropa)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com