KAKO SE ZAPOSLITI U AUSTRALIJI: S jezikom i tri godine iskustva ste na pola puta! - Volim Podgoricu

KAKO SE ZAPOSLITI U AUSTRALIJI: S jezikom i tri godine iskustva ste na pola puta!

Ako dobro vladate engleskim jezikom i imate bar tri godine radnog iskustva, na pola ste puta da nađete solidno plaćen posao u Australiji. Australija se čak i u opaloj privredi suočava sa deficitom kvalifikovane radne snage.

 Na listi deficitarnih zanimanja nalazi se stvarno širok spektar, od knjigovođa, menadžera, inženjera, učitelja, medicinskih radnika do tesara, bravara i vodoinstalatera. Prosječna plata je u rasponu od 3.900 do 4.800 evra. Najnoviju listu deficitarnih zanimanja u Australiji naći ćete u odeljku ovog teksta “Korisni linkovi”

Foto: Profimedia

Lična karta zemlje

Broj stanovnika: 22.507.617

Površina: 7.741.220 kilometara kvadratnih

BDP: 65.869 dolara po glavi stanovnika

Valuta: Australijski dolar

Najveći gradovi: Sidnej, Kanbera, Melburn, Brizbejn, Pert

Foto: Profimedia

Koji su poslovi traženi i kolike su plate

Prosječna plata u Australiji se kreće u rasponu od 3.900 do 4.800 evra. Poslednjih godina traženi su medicinski tehničari i ljekari, a posla ima i za fitnes instrukture i dadilje.

Najtraženije zanimanje iz Srbije je inženjer.

Medicinske sestre i tehničari oko 3.000
Ljekari od 4.500
Fitnes instruktori oko 1.700
Osiguranje oo 2.800
Računovođe oko 4.500
Dadilje oko 3.000
IT stručnjaci 4.000
Kuvari 2.000
Pekari 2.500
Zidari 2.500
Električari 3.500
Baštovani 2.000

(zarade su izražene u evrima)

Dokumenta potrebna za vizu

Dobijanje radne vize u Australiji u prosjeku traje oko šest mjeseci. Bolja je varijanta za početak uzeti turističku vizu.

Prvo, trebalo bi da prikupite preporuke vaših poslodavaca, dokaze o kvalifikacijama i obrazovanju, poreske izvještaje, bankovne izvode i druge papire koji prikazuju vaš finansijski i obrazovni status. U zavisnosti od vrste australijske vize, može biti neophodno da imate autentičnu poslovnu ponudu od strane poslodavca u Australiji.

Postoje dvije vrste radnih viza. Prve sponzorišu poslodavci. Odnose se na one kojima su priznate kvalifikacije i hoće da nađu posao u Australiji, nakon što su obezbijedili garancije poslodavca. Druga vrsta radne vize naziva se “Program migracije opštekvalifikovanih radnika” i važi za one koji nemaju garancije poslodavca, ali imaju kvalifikacije u zanimanjima koja se traže u Australiji. Vize se izdaju i registruju elektronskim putem. Za radnu vizu polaže se jednostavan test na kome dobijate poene na osnovu kvalifikacija, znanja jezika i diploma. Ko ima visok broj poena, ima i prednost u prijavljivanju za vizu.

Kada odjeljenje za imigraciju prihvati vašu prijavu za australijsku vizu, započeće policijske i zdravstvene provjere. Zdravstvene preglede mogu da obavljaju samo registrovani imigracijski ljekari, a policijska stanica u vašem prebivalištu treba da pruži dokaz da nemate krivični dosije.

Ukoliko ste vjenčani ili imate partnera, važno je da predstavite nju ili njega u najboljem mogućem svjetlu pošto ćete na razgovoru u ambasadi biti razmatrani kao par.

Diplome i znanja

Podnosioci zahtjeva za radnu vizu moraju imati između 18 i 45 godina, dobro vladati engleskim jezikom i imati položen IELTS test. Ovaj test nije jedini međunarodno priznati test engleskog jezika, ali je jedini koji australijske vlasti priznaju u svrhu izdavanja vize. Doškolovavanje u Australiji jedan je od najsigurnijih načina kako prosječna osoba može legalno na duže staze doći do Australije, jer većina diploma iz Srbije nije automatski priznata u Australiji, pa je potrebno proći kroz proces nostrifikacije. Ako nemate završen “deficitarni” fakultet, to je najbolja opcija. Uskoro, 8. oktobra u Beogradu se održava Drugi sajam australijskog obrazovanja u Srbiji zainteresovani mogu da se bliže informišu o ponudi za studiranje. Od 1. jula 2016. Srbija je sa nivoa rizika 3 (najveći nivo rizika, koji traži najobimniju dokumentaciju za vizu) prešla na srednji rizik 2, što je za sve koji žele da se presele u Australiju svakako dobra vijest. Smanjen je i broj klasa studentskih viza sa osam na dvije i uvedeno je onlajn apliciranje.

Korisni linkovi

Ambasada Australije u Beogradu nalazi se na adresi Vladimira Popovića 38-40. Broj telefona ambasade je 011/ 330-3441, a radno vrijeme je od 8.30 do 14 sati. Informacije o vizi, carini ali i najtraženijim zanimanjima nalaze se na sajtu ambasade. Portal “BestJobs” nudi vam takođe veliki raspon poslova u ovoj zemlji. Na ovom linku naći ćete listu deficitarnih zanimanja u Australiji za 2016. godinu.

Ispovijest: Posao nađu visokokvalifikovani

Biljana Trajković, administrator na australijskom Medicinskom univerzitetu u Kanberi

Foto: Blic / RAS SrbijaBiljana Trajković, administrator na australijskom Medicinskom univerzitetu u Kanberi

Koliko je teško zaposliti se u Australiji?

Relativno je teško, posebno ako ne govoriš jezik. Najteže je ovdje gdje sam ja, jer srpska zajednica u Kanberi nije posebno velika. Lakše je naći zaposlenje u većim gradovima poput Sidneja, Melburna i Perta, čak i ako ne govoriš engleski jezik, jer je mnogo veća populacija naših ljudi u tim gradovima i dosta njih ima privatne agencije ili prodavnice u kojima je moguće naći posao.

Koje su prednosti života i rada u inostranstvu?

Osnovna prednost je ta da ako si zaposlen, znaš da ćeš dobiti platu na vrijeme. Ako nisi zaposlen i primaš socijalnu pomoć, koja je prilično minimalna, primoran si da konstantno tražiš zaposlenje. Najteže je naći posao u svojoj struci, jer naše diplome ovdje nisu priznate. Pojedini su se snašli tako što su završili neku australijsku školu, pa su potom našli posao u struci, ali mnogi građani Srbije ovdje rade kao čistači u raznim kompanijama, tržnim centrima ili pak na građevini.

Kakve su mogućnosti za napredovanje?

Stranci nam nisu baš nešto mnogo naklonjeni i teško se napreduje na radnim mjestima, upravo zbog toga ko smo i odakle smo. Puni su predrasuda, iako nas cijene na poslu kao stručne i odgovorne i dalje se teško napreduje ili nalazi bolji posao, posebno ako ste stariji.

Ukoliko želite da odete u Australiju kako biste radili, osnovni uslov za dobijanje vize za kvalifikovane radnike je da budete visokokvalifikovani za neko od zanimanja za kojima postoji visoka potražnja u Australiji.

(Izvor:blic.rs)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com