PODGORICA: “Stijepović je prestrašen i korumpiran kao gradonačelnik” - Volim Podgoricu

PODGORICA: “Stijepović je prestrašen i korumpiran kao gradonačelnik”

Odbornici u Skupštini Glavnog grada razmatraju predlog o razrješenju gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

U ime predlagača odluke, šef kluba odbornika Demokratske Crne Gore Vladimir Čađenović je kazao da Stijepović, iako je trebalo, nije do sada podnio ostavku, jer je “prestrašen i korumpiran kao gradonačelnik”.

On je kazao da je kompanija “Normal turs”, koja gradi zgradu od 12 spratova pored hotela “Podgorica” samo  suizvođač, a da je pravi izvođač vrh crnogorske mafije.

Zato, kako je kazao, Stijepović nije zaustavio radove na izgradnji te zgrade.

Skupština Glavnog grada

“Već se zna šta će biti u tom neboderu. Odgovornost Stijepovića oko izgradnje tog monstruma i nakaze je potvrđena i predlogom za dokompletiranje urbanističke parcele, čime je stvorena pretpostavka da se krene u izgradnju objekta”, ocijenio je Čađenović.

Kao drugi razlog za Stijepovićevo razrješenje, naveo je opstrukciju odluke o Mjesnim zajednicama.

Do opstrukcije je, kako je istakao, došlo kako bi se DPS-u omogućilo da pokažu da se tu ništa nije promijenilo i da oni svakodnevno koriste prostorije MZ za zloupotrebe, koje su dokazane u aferi “Snimak”.

Čađenović je kao treći razlog za smjenu gradonačelnika naveo neusklađivanje Statuta Glavnog grada sa Zakonom o Glavnom gradu, u zakonskom roku koji je istekao 22. aprila.

On je pozvao odbornike SD-a da glasaju za smjenu i tako sa sebe skinu hipoteku satelita DPS-a i omoguće svojoj partiji da na izborima pređe cenzus.

Stijepović, koji je umjesto 10 minuta koliko ga sleduje po Poslovniku, izlagao pola sata, kazao je da je inicijativa za njegovu smjenu politički motivisana, kako bi njeni inicijatori “ubrali političke poene”.

On je kazao da je iznenađen da su Demokrate uradile “ovakav autogol”, kad unaprijed znaju da će izgubiti.

Stijepović je kazao da su po zakonu dokompletirali parcelu, te da nijesu oštetili grad ni za cent.

Gradonačelnik, kako je kazao, nije imao obavezu da traži saglasnost Skupštine za dokompletiranje parcele, iako je to učinio.

Stijepović je dalje rekao da je uradio sve što je u njegovoj nadležnosti da se realizuje Odluka o MZ, ali da nadležna Komisija nije uradila posao jer nije imala izvode iz registra prebivališta građana, iz MUP-a.

“MUP to nije obezbijedio, jer nije vodio registar po MZ nego po brojevima ulica, kuća i stanova. Imali bi privremene odbore da je bilo volje opozicije. Htjeli ste anarhiju u MZ, a ne da imamo odbore. Do toga nije došlo na sreću građana”, kazao je on.

Stijepović je dodao da je odgovornost što Statut nije izmijenjen na komisiji koju je izabrala Skupština kao i da jedva čeka da se izmijeni Statut i da se njime predvidi da se u parlamentu govori crnogorskim jezikom.

“Ja i moji saradnici mirno spavamo, spavaćemo i narednih dana …”, kazao je Stijepović.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je kazala da je Stijepović prekršio zakon jer je prekršio osnovne smjernice DUP-a “Rekreativno- kulturna zona na obali Morače -južni dio” iz 2012.godine, kojim je predviđena izgradnja objekta od sedam, a ne 12 spratova.

Ona je pitala na osnovu čega je Sekretarijat izdao građevinsku dozvolu 4. novembra 2015. godine kompaniji “Normal turs” , navodeći da je u saznanju da nisu vršene izmjene i dopune ove planske dokumentacije.

Vd Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora Oliver Marković je odgovorio da spratnost planom nije data, već je rečeno da će se idejnim konkursnim rješenjem urediti spratnost.

Šef kluba dobornika DEMOS-a Goran Radonjić je pitao nadležne da li misle da neko vjeruje da sve što rade oko izgradnje zgrade rade iz želje za razvojem grada i otvaranja novih radnih mjesta.

“Jeste li se kandidovali da pravite poslovne zgrade gdje je zelenilo ili da će građani da vam budu na prvom mjestu”, kazao je Radonjić.

On je pitao kako je građanin na prvom mjestu kad iz DPS žele da svoje komesare postave u MZ.

Stijepović je kazao da je u posljednje dvije godine  izgrađeno 11.000 zelenih površina na Ćemovskom polju, miniobilaznici i drugim lokacijama.

Miodrag Bešović (DF) je ocijenio da soliter na tako atraktivnoj lokaciji ne može biit izgrađen bez nekih veza i interesa.

“Vi ste morali da pristanete. Znamo ko stoji iza toga…To su neki opasni ljudi. Pošto ste vi morali, to moraju da podrže i odbornici”, kazao je Bešović.

Stijepović je zatražio da mu saopšti ko ga je “namorao” na to, zbog čega i kako, što je ispraćeno apaluzom odbornika DPS-a.

Novinari se bunili jer ne mogu da prate sjednicu iz sale u kojoj se održava

Novinari su se i danas bunili što sjednicu moraju da prate iz posebne prostorije, a ne direktno iz sale u kojoj se održava sjednica.

Predstavnici medija sjednicu prate preko televizora, na kojima se prikazuje režirani program, koji se često prekida ili se ne čuje ton.

Predsjednik Skupština Glavnog grada, Đorđe Suhih je, kao i na ranijim sjednicama od otvaranja nove zgrade parlamenta, kazao je da  trenutno nema mogućnosti da se problem riješi na način na koji novinari traže.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com