TENZIJE NA NEBU: NATO avioni presreli ruske lovce - Volim Podgoricu

TENZIJE NA NEBU: NATO avioni presreli ruske lovce

Avioni iz Norveške, Velike Britanije, Francuske i Španije, presreli su ruske lovce na obodima svog važdušnog prostora, javio je Bi-Bi-Si (BBC). Kako se navodi, incident se dogodio u trenutku visokih tenzija između Zapada i Rusije.

Analitičari navode da se broj ruskih aviona koje presreću NATO avioni znatno povećao.

Incident se dogodio 22. septembra, ali nije bio poznat javnosti sve do objavljivanja saopšenja francuskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se navodi da su dva norveška aviona prva spazila ruske lovce na sjeveru i da su podignuta još dva lovca F-16 kako bi ih ispratili do juga Škotske.

Britanija je poslala borbeni avion tajfun koji je pratio ruske lovce zapadno od Šetlandskih ostrva, ali ih nije presretao. Kako se navodi, ruski avioni nisu ušli u britanski vazdušni prostor.

Foto: flickr/Andrey Belenko

Francuski borbeni avioni sačekali su ruske lovce zapadno od Irske, 100 kilometara od britanske obale, saopštilo je francusko Ministarstvo odbrane.

Dva španska lovca F-18 konačno su presrela ruske avione sjeverno od grada Bilbao, posle čega su se ruski lovci okrenuli i vratili, navodi BBC.

Island se istog dana žalio da su dva ruska lovca letjela previše blizu civilnih aviona. Oni su naveli da su borbeni avioni letjeli između 1.800 i 2.700 metara ispod putničkog aviona koji je letio od Rejkjavika do Stokholma.

(Telegraf)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com