Veselin Vučurović je jedini Crnogorac koji živi u STAKLENOJ KUĆI i ne plaća struju! (VIDEO) - Volim Podgoricu

Veselin Vučurović je jedini Crnogorac koji živi u STAKLENOJ KUĆI i ne plaća struju! (VIDEO)

Kako prije tri godine, tako i danas Veselin Vučurović je jedini Crnogorac, a vjerovatno i Balkanac koji u svojoj kući od stakla iz fotelje gleda u sunce, mjesec i zvijezde. Oslonjen na energiju sunca i zemlje, a opremljen kolektorima za zagrijavanje vode i solarnim panelima za proizvodnju struje, njegov dom je energetski gotovo samostalan, a Veselin srećan što živi u skladu sa prirodom i još srećniji što ne plaća visoke račune za struju.

solarnakuca

“Danas je temperatura 15-ak stepeni, u kolektorima je preko 100 stepeni. Ovi kolektori rade i kad je vani -10 i 15, samo da ima sunca, ugrijaće dovoljno da se ovaj sistem može grijati. Ne zna se kad je ugodnije – kad je snijeg pa je sve bijelo, kad je zeleno kao što je to sada slučaj, ili kad pada kiša, pa se spušta s krova, kad rominja… imate izvanredan osjećaj da ste u samoj prirodi”, kaže Vučurović.

Veselin očekuje da bi za još tri godine mogao da povrati uloženi novac i ističe da su interes za korišćenje obnovljivih izvora energije prepoznali neki pojedinci, ali ne i država.

“Ja sam napravio bezbroj projekata i procjena i za firme i za pojednice, međutim nisu smogli snage, jer nemate kreditnu podršku, ništa nemate. Ovaj posao treba da radi država. Država treba da ga osmisli, a za to treba znanje, a ne da neko ide i dijeli vam štedljive sijalice i da na to svodi politiku. U drugim državama vam treba 2-3 papira za ovakav objekat i tačno se znaju nadležnosti, a ovdje kod nas 60-70”, kaže Vučurović.

Uslovi su, kaže, na dohvat ruke.

“Ja radim projekte za ovo područje, za 2000 sunčanih sati, a Nikšić ima 2048, što je 12 pošto više, područje Podgorice i primorja ide od 2600 do 2800 sati godišnje. To je bogatstvo kakvo malo koja zemlja ima izuzev Afrike i zarkog pojasa”, rekao je Vučurović

Nije slučajno što je Veselin svoju društveno-političku aktivnost zamijenio istraživanjem jer ni danas nije saglasan sa mnogim vidovima upravljanja državnim resursima. Smatra da hidropotencijal na kome se temelji crnogorski energetski sistem donosi puno zaduženja i isto toliko neizvjesnosti. Zato savjetuje građane da pogledaju oko sebe.

“Na svakom placu zemljine kugle ima dovoljno energije, a tehnologija je takva da možete da je koristite, samo odredite kakve su vam potrebe, projekat vam može obezbijediti da imate dovoljno energije i toplotne i elektricne, da na tom placu možete da živite nezavisno od bilo kakvih ustanova koje vam nude, dovode i naplaćuju struju”, objašanjava Vučurović.

Njegova mini solarna elektrana od prvog dana je prikopčana na distributivni sistem, a do sada je mreži predala 10 megavat sati.

(vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com