“SLOŽNA BRAĆA” na prošćenskim planinama: VIŠE od planinarskog doma - Volim Podgoricu

“SLOŽNA BRAĆA” na prošćenskim planinama: VIŠE od planinarskog doma

Stara poslovica kaže “Složna braća kuću grade…”. Članovi Planinarsko-sportskog kluba “Prošćenske planine” u Mojkovcu, iako nijesu rođena braća, zajedničkim snagama, kamen po kamen, tri godine grade planinarski dom “Prošćenske planine”. Grade svoje mjesto za odmor, pribježište netaknutoj prirodi, luku za putnika namjernika.

Dom je smješten na 1300 metara nadmorske visine, na sedamnaestom kilometru od Mojkovca, kaže predsjednik Organizacionog odbora za gradnju, Radenko Mijo Jovanović.

Objekat je površine 240 kvadrata, pored restorana, na dva sprata su sobe za smještaj planinara. Grubi građevinski radovi su završeni, a postavljen je i krov, kaže Jovanović.

“Ljepota netaknute prirode Prošćenskih planina ne zaostaje za čuvenijim “sestrama” Bjelasicom i Sinjavimnom i te ljepote treba približiti ljubiteljima planinarstva i turistima”, kaže Jovanović.

Do planinarskog doma “Prošćenske planine” stiže se makadamskim putem, koji dalje vijuga do Barica, Krupica i spaja Kosanicu kod Pljevalja.

Od Mojkovca do planinarskog doma je 17, a do Kosanice 45 kilometara i za dvadeset je kraći put nego kroz kanjon Tare, objašnjava Jovanović i napominje koliko bi ta saobraćajnica značila kada bi se postavio asfalt.

Prirodne ljepote su interesantne i za turističke poslenike i planinarski dom se može iskoristiti za turističku ponudu, tvrdi Jovanović i to potkrepljuje riječima da su prije par sedmica, u nezavršenom domu, ugostili više od stotinu vozača džip relija.

Gradnju doma pored članova kluba pomogli su, do sada, i mojkovački preduzetnici kao i lokalna samouprava. Predstoji da se završe unutrašnji radovi kao i uredi okolina.

“Procjena je da treba još obezbijediti 25 000 eura. Projekat uređenja okoline koji je “prošao” kod Ministarstva turizma predviđa kultivisanje prilaza, sređivanje izvorišta, postavljanje klupa i biće realizovan iduće godine”, riječi su Jovanovića.

Očekivanja su da će planinarski dom “Prošćenske planine” ukoliko bude pomoći donatora, biti završen za godinu, a dobro će doći i mještanima okolnih sela Prošćenja, Jakovića, Mekog Dola, Crvene Lokve ali i Barica u opštini Bijelo Polje.

(Rtcg)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com