RADOVI OBUSTAVLJENI: Mine na Morači pucaju bez najave - Volim Podgoricu

RADOVI OBUSTAVLJENI: Mine na Morači pucaju bez najave

Radovi na izgradnji mini hidroelektrane “Ljeviška rijeka-izvor Morače” navodno su privremeno zaustavljeni, nakon što je iz Mjesne zajednice (MZ) Gornja Morača najavljeno podnošenje krivične prijave protiv investitora – kompanije “Dekar”.

Predsjednik MZ Saša Dragović tvrdi da se trenutno ne radi i da će krivičnu prijavu podnijeti jer na lokaciji ne postoji gradilišna tabla i zbog nezakonitog miniranja.

On je pojasnio da izvođač nije tražio odobrenje MZ za interval miniranja.

On je rekao i da je prava sreća da niko nije stradao tokom dosadašnjih miniranja, jer u MZ nisu obaviješteni o terminima.

Osnivač i izvršni direktor kompanije “Dekar” Momčilo Miranović nije odgovarao na pozive “Vijesti” u protekla dva dana.

Prema Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, propisana je obaveza investitora da na mjestu izgradnje objekta istakne tablu sa podacima o izdatoj građevinskoj dozvoli.

Tabla mora biti postavljena na vidnom i pristupačnom mjestu, a uklanja se tek nakon dobijanja upotrebne dozvole za objekat.

Dragović tvrdi da je gradilišna tabla na lokaciji stajala samo dan.

Prema Zakonu o eksplozivnim materijama, prilikom miniranja neophodno je preduzeti bezbjednosne mjere i to raditi prema planu miniranja, tako da se ugroze životi, zdravlje i bezbjednost ljudi, životinja i biljaka, životna sredina i imovina.

O miniranju u naseljenom mjestu, ili njegovoj blizini, neophodno je najkasnije 24 sata prije toga obavijestiti Ministarstvo, policiju i javnost – putem medija.

Ukoliko ne postupi po Zakonu, predviđena je novčana kazna od dvadesetostrukog do dvjestostrukog iznosa najniže cijene rada…

Mještani sela Ljevište, nedaleko od kojeg se nalazi izvor Morače, gdje je nedavno počela prva faza izgradnje mini HE, uputili su javnosti nedavno i peticiju, sa zahtjevom za hitan i potpun prekid daljih radova.

Traže poništenje koncesije i da se utvrdi odgovornost ministra koji je dao saglasnost “da se krene u pravi zločin nad jednim takvim prirodnim dobrom kao što je izvorište Morače sa okolinom”.

Ističu da je okolina izvora Morače stanište srna i divokoza, da se tu mogu vidjeti i medvjedi, orlovi… Dodaju i da izvor Morače i vodopad Sika godišnje obiđe hiljade turista…

Iz MZ su kazali da neće dozvoliti izgradnju mini HE, te da kompaniji “Dekar” jedino mogu da ponude da novac, planiran za izgradnju HE, uloži u turističke projekte.

Energetsku dozvolu za izgradnju male HE, Ministarstvo ekonomije je dodijelilo kompaniji “Dekar”.

Navedeno da je planirana izgradnja mini HE snage 980 kilovati (kW) i ukupna godišnja proizvodnja od 3,321 gigavat-časova.

Ugovor o koncesiji zaključen je krajem juna 2012.

“Dekar” je urbanističko-tehničke uslove dobio 23. jula 2013. kada su počeli da teku i rokovi iz ugovora.

Mini HE je, prema planu, trebalo da bude sagrađena do 3. septembra, ali je koncesionar u maju, usljed nemogućnosti priključenja na elektroenergetsku mrežu, zahtijevao produženje roka za izgradnju.

Novi rok za završetak izgradnje produžen je do 3. septembra 2018. godine, na račun skraćenja faze u kojoj počinje ekonomsko korišćenje vodotoka.

Umjesto 27, “Dekar” će vodu sa izvora Morače koristiti 25 godina.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com