Tužilaštvo formiralo predmet o sumnjivim plaćanjima iz inostranstva - Volim Podgoricu

Tužilaštvo formiralo predmet o sumnjivim plaćanjima iz inostranstva

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Milivoje Katnić kazao je za Pobjedu da je Tužilaštvo otvorilo više izviđaja povodom prijava o izbornim nezakonitostima, da je nekoliko prijava odbačeno, ali i da je nedavno formiran predmet zbog osnova sumnje da se izborna kampanja pojedinih političkih subjekata finansira putem sumnjivih novčanih transakcija i donacija iz inostranstva.

“Specijalno državno tužilaštvo je formiralo predmet zbog osnova sumnje da se izborna kampanja pojedinih političkih subjekata finansira iz inostranstva putem sumnjivih novčanih transakcija i donacija, što predstavlja osnov sumnje i na izvršenje krivičnog djela pranje novca iz čl. 268 KZ”, istakao je specijalni tužilac Katnić i naglasio da se predmet nalazi u fazi izviđaja, te da se “prikupljaju podaci od nadležnih institucija i preduzimaju druge zakonske radnje”

Strane “donacije“

Pobjeda je u srijedu pisala da je pažnja Tužilaštva skoncentrisana na novčane prilive koji su posljednja đva-tri mjeseca pristigli na račune manjih crnogorskih kompanija.

Prema istim informacijama, novac sa računa iz srpskog entiteta BiH, ali dijelom iz Srbije i Slovenije, transferisan je na račune poj edinih firmi, lokala, kao i samostalnih ugostiteljskih radnji u Nikšiću, Podgorici, Danilovgradu i Pljevljima.

Uplaćivane su desetine hiljada eura, u nekoliko slučajeva čak su zabilježeni iznosi veći od 100.000 eura, koji su kasnije “isisavani“ sa računa preko isplata građanima po ugovorima o djelu.

O detaljima postupka koji se vodi u Specijalnom državnom tužilaštvu, radi efikasnosti izviđaja, tužilac Katnić nije mogao “da javnosti saopšti više informacija“.

“Ukazujem da je finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja propisano zakonom, a kontrolu tog finansiranja vrši Agencija za sprečavanje korupcije, sa kojom Specijalno državno tužilaštvo sarađuje od početka njenog osnivanja i rada. Finansiranje troškova izborne kampanje se mora odvijati na način propisan Zakonom o finansiranju političkih partija preko posebnog žiro-računa, otvorenog kod institucije ovlašćene za poslovanje platnog prometa, a na koji se uplaćuju sva sredstva namijenjena za finansiranje izbora, kao i sva plaćanja troškova izborne kampanje, pri čemu je visina troškova finansiranja zakonom propisana. Finansiranje izborne kampanje mimo žiro-računa političkog subjekta je kažnjivo”, upozorava specijalni tužilac.

Odbačene prijave

U odgovoru na pitanja Pobjede, Katnić je naglasio da je do sada Tužilaštvo razmatralo i niz drugih prijava o navodnom netačnom sastavljanju biračkih spiskova i izmjenama biračkih mjesta, navodnim kupovinama ličnih karata ali da su te prijave odbačene.

“U Specijalnom državnom tužilaštvu, zbog krivičnog djela iz glave XVI Krivičnog zakonika -Krivična djela protiv izbornih prava, formirano je više predmeta koji se odnose na sastavljanje netačnih biračnih spiskova, član 188 KZ, na navodnu kupovinu ličnih karata u predizborne svrhe, član 186 KZ, a koji se nalaze u fazi izviđaja, te i više predmeta zbog izmjene biračkih mjesta, član 185 KZ i zbog uticaja na slobodu opredjeljenja pri glasanju, član 186 KZ, koji su nakon sprovedenog izviđaja riješeni odbačajem”, kazao je Katnić.

Novi predmet

Prema riječima specijalnog tužioca, detaljno se prate sve informacije, medijski napisi, kako bi se reagovalo na sve eventualne zloupotrebe izbornih prava. U tom smislu, Tužilaštvo je otvorilo još jedan izviđaj o navodnim plaćanjima studenata i ljudi iz dijaspore.

“Specijalno državno tužilaštvo je formiralo predmet na osnovu novinskog članka “Zapošljavati strogo partijski, studente plaćati 30 eura, na Kosovu pritiskajte preko Ambasade”, objavljen u dnevnom listu Dan 12. oktobra 2016. godine. U ovom predmetu izvršiće se provjere navoda iz objavljenog članka, pa ukoliko se dokaže da je neka politička partija, fizičko lice ili drugi politički subjekt uticao na slobodu opredjeljenja glasača pri glasanju, recimo, davanjem poklona, pokrivanjem troškova prevoza glasača iz dijaspore i slično, te pozivanjem glasača na odgovornost u vezi sa glasanjem ili zahtijevanjem od glasača da kaže kako je glasao ili nije glasao biće podvrgnut krivičnom progonu”, decidan je specijalni tužilac Katnić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com