Baković: Zabrinjava nastavak ugrožavanja bezbjednosti novinara - Volim Podgoricu

Baković: Zabrinjava nastavak ugrožavanja bezbjednosti novinara

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković osudio je prijetnje novinaru “Vijesti” Siniši Lukoviću.

On je kazao da ga zabrinjava nastavak ugrožavanja bezbjednosti novinara zbog njihovog profesionalnog angažmana.

“Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje prijetnje novinaru dnevnog lista Vijesti, Siniši Lukoviću, koje su u direktnoj vezi sa njegovim radnim zadatkom – izvještavanjem o izborima u Tivtu. Zaštitnika zabrinjava nastavak ugrožavanja bezbjednosti novinara zbog njihovog profesionalnog angažmana, a u ovom slučaju posebno jer su prijetnje izrečene pred članovima porodice, prije svega maloljetne djece”,navodi se u saopštenju.

Baković podsejeća i na pozitivnu obavezu države da spriječi akte i radnje kojima se zadire u privatni život, narušava integritet porodica i porodičnog doma, ali i uznemiravaju građani samo zbog njihove javne profilacije.

“Kao što smo više puta ukazivali u sličnim slučajevima i sada ponavljamo da se mora poštovati pravo na slobodu izražavanja, dostojanstvo novinara, te integritet izvještača i medijskih kuća”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da bez namjere da prejudicira konačnu odluku u postupku pokrenutom u konkretnom slučaju, Zaštitnik naglašava da je bilo koji oblik pritisaka na slobodu izražavanja nedozvoljen, nezakonit i u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

“Taj princip dužan je sprovoditi svaki državni organ i postupati u skladu sa ovlašćenjima kako do ovakvih i sličnih sitacija ne bi dolazilo, a i da bi vinovnici u zakonom propisanoj procedure bili procesuirani i sankcionisani kaznom koja osim represivnog ima i odvraćajući karakter. Zaštitnik naglašava zadatak svakog demokratskog društva da obezbijedi slobodan protok informacija, kao preduslova za ostvarivanje svih ljudskih prava i obezbjeđivanje vladavine prava, u svim njenim elementima. Pozivamo javnost Crne Gore da uvijek podigne glas protiv ovakvih pojava, a nadležne državne organe da ih sa dužnom pažnjom prate i blagovremeno i adekvatno sankcionišu”, kazao je Baković.

Liberalna partija osudila napad na novinara “Vijesti”

Liberalna partija oštro je osudila ugrožavanje bezbijednosti i prijetnje upućene novinaru “Vijesti” Siniši Lukoviću iz Tivta.

Luković je pisao o incidentu na glasačkom mjestu 16. oktobra, koji je napravio osuđivani švercer droge Božidar Martinović. Dan nakon što je tekst objavljen, Martinović je došao na kućni prag Lukovića i njegovoj supruzi poručio da novinar “ni sam ne zna što će da dočeka.

“Posebnu težinu ovaj slučaj dobija ugrožavanjem ličnog i porodičnog života i uznemiravanje na privatnoj imovini i na pragu doma novinara Lukovića i njegove porodice. Dodatno, povod prijetnji upućenih Lukoviću jeste pisanje o uočenim neregularnostima na izbornom mjestu na dan izbora, te je obaveza javnosti time i veća da zaštiti integritet i bezbijednost Lukovića”, navodi se u saopštenju partije.

Liberali vjeruju da će tužilaštvo i sudski organi u daljem postupanju naročitu pažnju obratiti na ove otežavajuće okolnosti i zaštiti javnog interesa i pravo javnosti da zna.

“Liberali će i u narednom mandatu Skupštine raditi na jačanju mehanizama zaštite novinara a podsjećamo da je LP inicirala i da se novinarima dodijeli status službenih lica”, navodi se u saopštenju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com