Početna » NOVOSTI » Baković: Zabrinjava nastavak ugrožavanja bezbjednosti novinara

Baković: Zabrinjava nastavak ugrožavanja bezbjednosti novinara

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković osudio je prijetnje novinaru “Vijesti” Siniši Lukoviću.

On je kazao da ga zabrinjava nastavak ugrožavanja bezbjednosti novinara zbog njihovog profesionalnog angažmana.

“Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore osuđuje prijetnje novinaru dnevnog lista Vijesti, Siniši Lukoviću, koje su u direktnoj vezi sa njegovim radnim zadatkom – izvještavanjem o izborima u Tivtu. Zaštitnika zabrinjava nastavak ugrožavanja bezbjednosti novinara zbog njihovog profesionalnog angažmana, a u ovom slučaju posebno jer su prijetnje izrečene pred članovima porodice, prije svega maloljetne djece”,navodi se u saopštenju.

Baković podsejeća i na pozitivnu obavezu države da spriječi akte i radnje kojima se zadire u privatni život, narušava integritet porodica i porodičnog doma, ali i uznemiravaju građani samo zbog njihove javne profilacije.

“Kao što smo više puta ukazivali u sličnim slučajevima i sada ponavljamo da se mora poštovati pravo na slobodu izražavanja, dostojanstvo novinara, te integritet izvještača i medijskih kuća”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da bez namjere da prejudicira konačnu odluku u postupku pokrenutom u konkretnom slučaju, Zaštitnik naglašava da je bilo koji oblik pritisaka na slobodu izražavanja nedozvoljen, nezakonit i u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

“Taj princip dužan je sprovoditi svaki državni organ i postupati u skladu sa ovlašćenjima kako do ovakvih i sličnih sitacija ne bi dolazilo, a i da bi vinovnici u zakonom propisanoj procedure bili procesuirani i sankcionisani kaznom koja osim represivnog ima i odvraćajući karakter. Zaštitnik naglašava zadatak svakog demokratskog društva da obezbijedi slobodan protok informacija, kao preduslova za ostvarivanje svih ljudskih prava i obezbjeđivanje vladavine prava, u svim njenim elementima. Pozivamo javnost Crne Gore da uvijek podigne glas protiv ovakvih pojava, a nadležne državne organe da ih sa dužnom pažnjom prate i blagovremeno i adekvatno sankcionišu”, kazao je Baković.

Liberalna partija osudila napad na novinara “Vijesti”

Liberalna partija oštro je osudila ugrožavanje bezbijednosti i prijetnje upućene novinaru “Vijesti” Siniši Lukoviću iz Tivta.

Luković je pisao o incidentu na glasačkom mjestu 16. oktobra, koji je napravio osuđivani švercer droge Božidar Martinović. Dan nakon što je tekst objavljen, Martinović je došao na kućni prag Lukovića i njegovoj supruzi poručio da novinar “ni sam ne zna što će da dočeka.

“Posebnu težinu ovaj slučaj dobija ugrožavanjem ličnog i porodičnog života i uznemiravanje na privatnoj imovini i na pragu doma novinara Lukovića i njegove porodice. Dodatno, povod prijetnji upućenih Lukoviću jeste pisanje o uočenim neregularnostima na izbornom mjestu na dan izbora, te je obaveza javnosti time i veća da zaštiti integritet i bezbijednost Lukovića”, navodi se u saopštenju partije.

Liberali vjeruju da će tužilaštvo i sudski organi u daljem postupanju naročitu pažnju obratiti na ove otežavajuće okolnosti i zaštiti javnog interesa i pravo javnosti da zna.

“Liberali će i u narednom mandatu Skupštine raditi na jačanju mehanizama zaštite novinara a podsjećamo da je LP inicirala i da se novinarima dodijeli status službenih lica”, navodi se u saopštenju.

Check Also

PODGORICA: ,,Poznavao sam ga, zajedno smo odrasli, to je bio najbolji komšija ovdje…”

Šta je jednog od preko 14 hiljada odlikovanih učesnika rata na Kosovu 1999. godine natjeralo ...

PODGORICA: Policija pretresa osobe povezane sa Jaukovićem

Službenici Centra bezbjednosti Podgorica obavljaju pretrese više lokacija osoba koje su bile povezane sa Daliborom ...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *