Skadarsko jezero: Zaplijenjeno preko 600 kg ribe - Volim Podgoricu

Skadarsko jezero: Zaplijenjeno preko 600 kg ribe

Služba zaštite NP Skadarsko jezero zaplijenila je juče oko 50 mreža kojima su nepoznate osobe pokušale da, takozvanim građenjem, na nedozvoljen način izlove veću količinu ribe.

Nadzornici su u mrežama pronašli između 600 – 700 kilograma ribe koju su pustili u vodu.

“Nelegalno izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima ima dalekosežne posljedice po biodiverzitet NP Skadarskog jezero, te se nekim od sredstava koje koriste nesavjesni ribolovci uništava čitav živi svijet u području u kome se vrši nelegalni ribolov”, kazali su u NP.

Region Skadarskog jezera predstavlja jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta na prostoru zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope.

Upravo zbog svojih prirodnih vrijednosti i istorijskog i kulturnog značaja, Skadarsko jezero je 1983. godine proglašeno četvrtim crnogorskim nacionalnim parkom; 1989. godine dobilo je IBA status (Područje od međunarodnog značaja za boravak ptica), a 1995. godine je upisano na Ramsar listu – Svjetsku listu močvara od međunarodnog značaja.

Zaštita biodiverziteta i kulturno – istorijskih vrijednosti parkova jedan je od osnovnih zadataka Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, a nadzornici Službe zaštite u tom procesu igraju vrlo značajnu ulogu.

“Imajući u vidu da prostor NP Skadarsko jezero zauzima 40.000 hektara, te da je kontrolisanje i spriječavanje nelegalnog izlova ribe samo je jedan od zadataka nadzornika zaposlenih u Službi zaštite, kao i da je zaštita ovog područja od svih nelegalnih aktivnosti veliki izazov, veoma je važno učešće svih subjekata ( lokalnog stanovništva, ribolovnih udruženja, turističkih agencija koje svoje poslovanje vezuju za prostor ovog parka, ljubitelja prirode…) u očuvanju, zaštiti i unaprijeđenju ovog zaštićenog područja”, ističu u NP.

Nacionalni parkovi Crne Gore zato upozoravaju sve građane da je izlovljavanje ribe nedozvoljenim sredstvima krivično djelo i da će se sva lica uhvaćena u vršenu lova na nedozvoljen način biti procesuirana nadležnim organima.

Svaki vid uzurpacije ovog zaštićenog prostora prijavite na broj telefona Službe zaštite 067/344-496.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com