Koje stranke ne mogu da formiraju poslanički klub? - Volim Podgoricu

Koje stranke ne mogu da formiraju poslanički klub?

Građanski pokret URA, Socijaldemokrate i Bošnjačka stranka neće moći da formiraju posebne poslaničke klubove u parlamentu budući da su na izborima osvojili po dva mandata, piše Pobjeda. Da bi neka partija formirala klub poslanika potrebno je da ima tri mandata, odnosno poslanika u Skupštini.

Među partijama koje imaju manje od tri mandata takođe su i Hrvatska građanska inicijativa, koalicija Albanci sigurno i Liberalna partija. Te tri partije su u prethodnom sazivu parlamenta činile Klub manjinskih stranaka i Liberalne partije.

Poslovnik Skupštine dozvoljava da izborna lista formira svoj klub poslanika, ali su iz koalicije Ključ prije izbora najavili da će njeni konstituenti formirati zasebne klubove. To će moći da urade Demos i SNP, koji su dobili četiri, odnosno tri poslanika, dok pokret URA sa dva mandata ne može imati klub.

Prema Poslovniku Skupštine Crne Gore, klub poslanika čine najmanje tri poslanika, a poslanik može biti član samo jednog kluba.

Klub poslanika sačinjavaju poslanici koji pripadaju istoj političkoj partiji ili koaliciji. Poslanici iz jedne političke partije mogu obrazovati samo jedan klub poslanika. Klub poslanika mogu obrazovati udruživanjem i najmanje tri poslanika iz različitih političkih partija koji ne mogu obrazovati klub poslanika. Jedan klub poslanika mogu udruživanjem obrazovati i poslanici koji ne pripadaju političkim partijama, poslanici izabrani sa izborne liste grupe građana i poslanici koji ne obrazuju poseban klub poslanika navedeno je u Poslovniku.

U tom dokumentu, takođe, piše i da se klub poslanika, po pravilu, konstituiše na prvoj sjednici, tako što se predsjedniku Skupštine podnosi spisak

članova kluba, koji potpisuje svaki član kluba, a na spisku se posebno naznačava predsjednik kluba.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, Demokratska partija socijalista osvojila je 36 mandata, Demokratski front 18, Velika koalicija Ključ (SNP, Demos, URA) devet, Demokrate osam i Socijaldemokratska partija četiri mandata.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com