MILETA DAČEVIĆ JE NAPUSTIO FIRMU I PRAVI SIREVE: Ustaje u 5 i radi cio dan, ali ne se žali i ne bi se vratio u prošlost! (VIDEO) - Volim Podgoricu

MILETA DAČEVIĆ JE NAPUSTIO FIRMU I PRAVI SIREVE: Ustaje u 5 i radi cio dan, ali ne se žali i ne bi se vratio u prošlost! (VIDEO)

Nakon što je zbog loše klime u firmi prodao radno mjesto u Boksitima, Mileta Dačević je odlučio da sam sebi postane gazda. Nastavio je stopama oca i đeda i posvetio se stočarstvu. Šest godina kasnije pokazalo se da je dobro procijenio kada se umjesto za otkup mlijeka odlučio za teži put.

“Moram nešto s varenikom raditi. Probao sam neke sireve – jedan, drugi, treći. Eksperimentisao dosta vremena, još eksperimentišem, nije još savršeno, ali je solidno. Ne daj bože da sam s ovim kooperantima, ne bih trpio ovo što su oni. I ne bih im davao toliku količinu mlijeka i toliko mjeseci i godina gomilao cifre. Ako tebi neko ne može da isplati 100 eura na vrijeme, kako će ti dati 1000 i 10 000”, priča Dačević za TV Vijesti.

U svojoj mini fabrici, Mileta sa suprugom i djecom proizvodi 15-ak vrsta sira. Prave ih ručno, bez pomoći savremene tehnologije, ali kombinujući razne dodatke poput crvene paprike, ljekovitog bilja, maslina, oraha, šampinjona. Olakšavaju im samo dvije prese sa kalupima i mini sušara.

“Treba mjesec do dva da bi bio spreman. Treba ga sušiti, treba ga okretati, više od mjesec dana, zavisi i to od vremenskih prilika. Ako je suvo ide brže, a kad je jugovina sporije, svaki dan ga okrećem nekoliko puta. Ali onda i cijenite sir koji proizvedete? Cijenim bogami”, kaže Mileta.

Prodaja je najbolja u Nikšiću i Podgorici, ali se domaći sir proizveden na tradicionalan način cijeni i u primorskim krajevima, gdje se za kilogram ne žali 12 eura.

“Od ovoga živimo, od ovoga se liječimo, školujemo, plaćamo doprinose.  Ovi su sa biljem i paprikom i ovi bez dodataka najskuplji, ali i najtraženiji. Kad kupci dođu na sajmove i probaju ne pitaju za cijenu.”

A cijena koju on plaća je, kako kaže, ustajanje između tri i pet ujutro i zatim cjelodnevan rad. Ipak, od zdravog rada i isto takve zarade ne odustaje, pa je preko Investiciono razvojnog fonda uzeo kredit za nabavku mehanizacije. Zaključuje da je ovo težak hljeb i da će mnogima biti strana njegova priča jer Crnogorci ne vole da rade.

“Ja lično mislim, sad država da da ljudima po deset krava besplatno i da ih moraju držati pet godina, da će ih malo biti to da rade. Svi bi ih uzeli kad bi ih odmah mogli unovčiti”, smatra Mileta.

Ako sir bude prolazio kao do sada, Mileta u budućnosti planira da olakša sebi i napravi mini siraru.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com