PODGORICA: Radmila (66) živi sa PACOVIMA I ZMIJAMA, a ima samo jednu želju! Pomozimo joj (FOTO) - Volim Podgoricu

PODGORICA: Radmila (66) živi sa PACOVIMA I ZMIJAMA, a ima samo jednu želju! Pomozimo joj (FOTO)

Nadomak Podgorice u urušenoj kući u kojoj opadaju djelovi plafona živi  starica lošeg zdravlja  od 60 eura staračke nadoknade.

Da su stara i bolesna lica zapostavljena i zaboravljena uvjerili smo se na žalost  jos jednom, navode iz Banke hrane.

Na molbu mještana sela Gornji Kokoti, volonteri  Banka hrane  CG  su  posjetili  dom, ako se tako može nazvati mjesto gdje živi  Radmile Stojanović.

-Dočekala nas je šezdesetšestogodisnja žena, uz izvinjenje što smo zbog nje morali da se  dolazimo na vrh sela. A mi, od nevjerice i prizora koji se ukazao pred nama, nijesmo znali šta da odgovorimo.  Ostali smo zatečeni prizorom koji smo vidjeli.

Mislili smo da u dvadeset prvom vijeku u  Crnoj Gori, nadomak glavnog grada, nikome život od uslova stanovanja nije ugrožen. Ali, ova posjeta nas je demantovala i shvatili smo da je Radmila Stojanovic u životnoj opasnosti.

Displaying 20161020_114626.jpg

Kuća u kojoj ova žena živi svakodnevno se urušava. Nema mjesta na plafonu gdje nijesu rupe kroz koje  padaju  malter i  cigle. Pitanje je časa kada će dio krova pasti na ovu  ženu.
Zidovi su crni i malter opada. U kuci je sve mokro, ćebad koja su na podu , kao zamjena za tepih, puna su vode. Ni kauč koji se nalazi u prostoriji nije u boljem stanju. Radmila kaže da stavlja najlon na njega kako bi imala gdje da sjedne.

Displaying 20161020_114946.jpg
Na sred druge prostorije , koja umjesto stakala na prozorima ima kartone, nalazi se krevet.Pitali smo zašto je lavor u njemu.”Tu najmanje toči, tu samo kapa , pa u lavor kupim vodu” – odgovara Radmila. Na sredini sobe je malter koji je upravo pao sa plafona kroz koji se vidi krov.

Medjutim , nijesmo mogli potpuno da se posvetimo ovom tužnom razgovoru, jer čitavo vrijeme su oko nas protrčavali pacovi. Radmila nas je smirivala i govorila da nijesu opasni. Ona se mnogo vise plaši zmija kojih ima svuda.U ostavi su se nastanile pa vrata drži zatvorena .
Kaže da se dešava da u sred kuće ubije šarku ili poskoka.

Ova šezdesetšeštogodisnja  žena nekada je bila ugostiteljski radnik u Petrovcu.Kao posledica  tranzicije, ostala je bez posla i nije uspjela da ostvari penziju. Držala je krave neko vrijeme, ali je  zbog zdravstvenih  problema morala  da odustane .

Danas Radmila živi od staračke nadoknade koja iznosi 60 eura. Najveci dio novca ode za lijekove. Za hranu joj ostane jako malo. Kaže da ima dobre komšije i rodbinu  koji joj često donesu nesto za jelo. Iako u njenom frižideru nijesmo nasli nista od hrane, ova skromna žena kaže da nije gladna.

Jedina želja joj je čvrsti krov nad glavom kako bi se oslobodila straha da će je svakog časa poklopiti.

Pored novog krova smatramo  da joj je potrebno zastakliti prozore , napraviti izolaciju kuće jer je velika vlaga , nabaviti  krevet, šporet , drva za ogrijev, posteljinu, garderobu, a na prvom mjestu joj je potrebna  hrana i redovno dostavljanje lijekova.

Banka hrane je donijela hranu  i sredstava za higijenu Radmili i to nije   prvi put.Karton od  jednog ranijeg  paketa naše fondacije stoji umjesto stakla na prozoru i   štiti je  makar malo  od hladnoće.

Pozivamo sve nadležne institucije da obrate paznju na  Radmilin slučaj  i uključe se u njegovo rjesavanje.

Pozivamo i društveno odgovorne kompanije da pomognu kao i sve  ljude koji mogu  na bilo koji način pomoći.

Učinimo zajedno da svoju starost Radmila provede u humanijim uslovima.

Svi koji su zainteresovani da pomognu Radmili Stojanovic mogu se obratiti Banci hrane  CG na mejl [email protected] , na telefon
069 495 680  ili na Fb stranici u inboxu https://www.facebook.com/banka.hrane/?ref=hl radi dobijanja Radmilinog  kontakta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com