ŠPIJUNIRANJE ZBOG KARIJERE: Funkcioner MUP-aSrbije osumnjičen za odavanje tajni agentima CIA - Volim Podgoricu

ŠPIJUNIRANJE ZBOG KARIJERE: Funkcioner MUP-aSrbije osumnjičen za odavanje tajni agentima CIA

Funkcioner MUP-a Veljko Popara uhvaćen je sa dokumentima koje je trebalo da preda operativcima američke ambasade, odnosno CIA. Kako “Blic” saznaje, on nije radio za novac, već za poziciju u policiji.

Za manje od dva mjeseca u Srbiji su, kako tvrde zvanični organi, uhvaćena dva špijuna. Početkom septembra Čeda Čolović, koji je “odavao tajne hrvatskim obavještajcima”, a početkom oktobra funckioner MUP-a Popara koji je, kako se navodi, dostavljao dokumenta i informacije službenicima američke ambasade. U slučaju hrvatskog špijuna riječ je o dugogodišnjem vojnom penzioneru, a za CIA je špijuniralo aktivno lice.
 Prema saznanjima “Blica”, policajac Popara priveden je i saslušan početkom oktobra. Međutim, nakon toga on je nastavio da radi u MUP-u i da redovno dolazi na posao.  Prema operativnim saznanjima on nije radio za novac nego je pokušavao da se odavanjem informacija dodvori Amerikancima.

– Želio je da povrati radno mjesto u UKP, odnosno višu poziciju jer je prije nekoliko mjeseci premješten u stanicu poznatu kao 29, gdje radi u analitici – kaže sagovornik  blizak istrazi.

Popara, koga nijedan zvaničnik još nije javno imenovao, u Upravi kriminalističke policije bio je na mjestu pomoćnika načelnika UKP, a u opisu posla mu je bila saradnja sa stranim policijskim službama. Međutim, zasad nije moguće dobiti precizne informacije koji je nivo tajnosti i operativna vrijednost podataka koje je, kako se navodi, dostavljao Amerikancima.

Kako pojedini izvori tvrde riječ je o povjerljivim informacijama iz MUP-a, odnosno da se policijski funkcioner sumnjiči se da je Amerikance redovno izvještavao o aktivnostima u kabinetu ministra Nebojše Stefanovića, kadrovskim rokadama, stanju u službi kao i policijskim akcijama na terenu.

Upoznati sa ovim slučajem iz MUP-a kažu  da je Popara navodno te prikupljene informacije prenosio u direktnom kontaktu sa operativcima CIA. Nakon višenedeljnog praćena pri jednom od tih kontakata je i uhvaćen.

– Pitanje je samo da li će tužilac da procijeni da je predmet pritvorski ili ne. Mislim da pritvor nije toliko važan, već okončanje postupka – naveo je Vučić.

I ovo poslednje u nizu razotkrivanja špijuna, kao i prethodno, pokrenuto je u beogradskom centru BIA. Iako se mejsecima nezvanično navodi da se priprema promjena kadrova u vrhu BIA, do toga još uvek nije došlo.

Stefanović: Pripadnik UKP dugo špijunirao

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je juče da je pripadnik UKP duže vrijeme sarađivao sa obavještajcima jedne zapadne službe, kao i da ne može da otkriva ime privedenog lica, niti da daje više detalja iz istrage.

Ne može da otkrije ime privedenog: Ministar Nebojša Stefanović

– Radi se o dobroj akciji pripadnika MUP-a i BIA, koji su uočili ovo lice i kontakte sa jednim pripadnikom zapadne obavještajne službe i neutralisali ga kroz efikasnu akciju. Ta osoba je u rukama naših istražnih organa, dalje postupanje zavisi od tužioca – rekao je ministar.

Ambasador Kajl Skot: Ne znam detalje

Američki ambasador Kajl Skot prilikom jučerašnjeg obilaska Valjaonice bakra u Sevojnu, iza koje stoji američki kapital, na pitanje o izjavi srpskog premijera da neko iz vrha UKP dostavlja informacije stranim obavještajcima rekao je da nema komentar.

Bez komentara: Ambasador Kajl Skot

– Pročitao sam šta je rekao premijer Srbije, ali ništa ne znam o detaljima. Nemam komentar – kaže Skot.

Zategnuti odnosi

Prema saznanjima “Blica”, odnosi između američke ambasade i državnog vrha nisu na zavidnom nivou još od juna. Nategnute relacije uslijedile su posle učešća pojedinih američkih službenika na protestu “Ne da(vi)mo Beograd”. Njihova šetnja u koloni protumačena je u pojedinim državnim krugovima kao učešće u rušenju sadašnje srpske vlade.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com