KRIVOKAPIČ: U Crnoj Gori PINK je postao izvršna vlast - Volim Podgoricu

KRIVOKAPIČ: U Crnoj Gori PINK je postao izvršna vlast

Ako lider DPS i premijer Milo Đukanović nije znao da se sprema napad na njega i državu, zašto onda nije smijenio Duška Markovića, šefa ANB i Uprave policije, pitao je lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić.

“On je smjenjivao ljude i za mnogo manje od toga kada nešto nije znao”, naveo je Krivokapić u emisiji “Načisto” na TV Vijesti. Lider SDP ukazuje i na to da nije zatražena pomoć NATO, i da čak ni ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić nije znala da oružane snage navodno kreću na Crnu Goru.

Krivokapić je ocijenio da Demokratska partija socijalista nije ostvarila stvarnu pobjedu i da ta partija visi u prostoru jer nema većinsku podršku.

“Građani ne mogu biti slobodni u atmosferi zastrašivanja, u danu kada se izvode policijske akcije”, naveo je Krivokapić komentarišući dešavanja na dan izbora.

Krivokapić je zamjerio što se Savjet za odbranu i bezbjednost nije sastajao nakon navoda da je organizovana grupa trebalo da izazove nemire u Crnoj Gori. On je kazao da je zbog toga hitno trebalo sazvati sjednicu Savjeta i Vijeća za nacionalnu bezbijednost i pozvati na odgovornost direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Uprave policije. On je kazao da je zabrinjavajuće što ministarka odbrane nije znala za upad naoružanih grupa i da u istragu treba “uključiti partnere iz NATO-a”.

Krivokapić smatra da je specijalni tužilac Milorad Katnić u “najboljoj namjeri uzeo više tereta nego što mu pripada” i rekao da treba istražiti postoji li povezanost političkih partija sa oružanim grupama.

“Koja god partija da je učestvovala, treba da bude kažnjena i zabranjena. To treba zatrijeti, jer to je najopasnije, ali daleko da to pripada premijeru. On treba da angažuje organe i stavi to na vladu. Optuživanje putem medija, ne pripada premijeru.”

“Zašto se, ako je u izgledu najveće krvoproliće u Crnoj Gori od II svjetskog rata, ne nazovu hitno organi koji bi analizirali situaciju, ocjenu bezbjednosti i donijeli odluku šta se radi, a to nemate evo ni skoro 15 dana kasnije”, pita Krivokapić.

Lider SDP navodi da vjeruje specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i da vjeruje da se radi o časnom čovjeku i profesionalcu, ali i da časni ljudi mogu biti obmanuti. Na pitanje da li smatra da je postojala realna prijetnja, Krivokapić zaključuje da je prijetnja postojala bilo da se radi o realnom pokušaju državnog udara ili montiranom državnom udaru, jer se u oba slučaja na vlast dolazi ili ostaje mimo Ustava.

Krivokapić smatra da je Đukanović predložio Markovića za mandatara kako bi ga politčki žrtvovao. On je rekao da je Marković predložen u kriznoj situaciji, podsjećajući da je i Igor Lukšić imenovan za premijera kada je trebalo spasavati Prvu banku, i navodi da je taj predlog samo produženje prošlosti.

“On je u suštini stečajni upravnik… Još uvijek mislim da ima neku podršku i šansu da bude premijer, ali kada bude između sile NATO zahtjeva i Đukanovića tek ćemo tada vidjeti kakav će biti”, kazao je Krivokapić.

Podsjećajući da Đukanović nije prihvatio da bude mandatar iako je vodio izbornu listu, Krivokapić je kazao da se takva odluka u demokratskim zemljama zove prevara. On smatra da Đukanović bježi od odgovornosti i da je Marković predložen da bi bio zamijenjen.

“Jer nezamjenljivi ostaje na čelu partije. Đukanović se ne povlači, već samo nalazi nekog da ga žrtvuje, jer Vladu očekuju teške odluke. On je tu da bi bio kriv i da bi bio zamijenjen”, kazao je Krivokapić.

On je kazao da SDP-u nije prihvatljiva nijedna vlada u kojoj je član iz DPS-a, i izbjegao da odgovori da li bi Marković mogao biti prihvatljiv nekom iz opozicije. “Uvjeren sam da niko iz opozicije neće ulaziti u brod koji tone i koji se zove DPS”.

Lider SDP-a je kazao da opozicija traži nove parlamentarne izbore koji bi do predsjedničkih pripremila manjinska vlada. Krivokapić je rekao da samo takva vlada može pripemiti regularne izbore, upozoravajući da opozicija neće prihvatiti rezultate glasanja koji su održani 16. oktobra.

Krivokapić je podsjetio i da Pozitivna Crna Gora nije priznala rezultate izbora, što je jedinstven slučaj da vladajuća partija ne prizna izbore.

On je naveo da za opoziciju nije sporan njihov rezultat na izborima i rezultat manjinskih partija, jer taj dio nije pokraden i da traže nove izbore koji bi mogli biti održani kada i predsjednički izbori 2018. godine. Dodao je i da opozicija ne isključuje razne metode ponašanja u slučaju da bude formirana vlast mimo volje naroda, a kao primjere je naveo djelimičan i potpun bojkot parlamenta, šetnje…

 

“NATO Crna Gora ne može da izdrži način vladanja kakav je ustanovio Milo Đukanović”, kaže Krivokapić odgovarajući na pitanje da li se Đukanović sprema da bude kandidat za predsjedničke izbore.

Krivokapić je pitao zašto Ministarstvo odbrane, Agencija za nacionalnu bezbjednost i ostale službe nisu informisale premijera Đukanovića da se sprema napad na njega i institucije sistema. On je naveo da to ukazuje na to koliko je slaba država i kao primjer naveo to što se toliko iščekivala izjava srpskog premijera Aleksandra Vučića o stvarima u Crnoj Gori.

“Nemate državno ponašanje, imate partijsko ponašanje. Pink i Informer mašinerija određuju i govore šta se desilo u Crnoj Gori. Pink je postao izvršna vlast”, naveo je Krivokapić dodajući da je to još jedan od pokazatelja haosa u vladajućoj strukturi.

Krivokapić je kazao da je vrlo bitno što je Demokratski front dao blanko ponudu da podrži manjinsku vladu u kojoj ne bi bilo predstavnika te koalicije.

On ukazuje i da nikada nije bilo manje predstavnika manjinskih naroda u parlamentu nego što bi bilo na osnovu preliminarnih rezultata izbora koje je proglasio DIK. “Znaju koliko je i njima oteto i šta je interes Crne Gore”, kazao je Krivokapić.

Lider SDP je podsjetio i da je devedesetih advokat koji je branio manjine bio iz rukovodstva SDP, a da je ministar pravde bio sadašnji predsjednik Filip Vujanović.

Krivokapić je podsjetio i da je Đukanović 2013. godine nudio Demokratskom frontu da uđe u Vladu i to pred Samit u NATO, i da je tek nakon što su ga javno odbili, kazao da nije mislio na tu političku grupaciju.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com