PODGORICA: Za sad nijedna stranka nije dostavila zvještaj o porijeklu sredstava za kampanju - Volim Podgoricu

PODGORICA: Za sad nijedna stranka nije dostavila zvještaj o porijeklu sredstava za kampanju

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Sreten Radonjić kaže da do danas nijedan politički subjekt koji je učestvovao na izborima nije dostavio Izvještaj o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih u utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za kampanju.

Radonjić je u intervjuu za Dnevne novine istakao da je rok za predaju izvještaja sa pratećom dokumentacijom 30 dana od dana održavanja izbora i da on očekuje da izvještaji uskoro počnu da pristižu.

“Na posljednjoj sjednici Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije, na kojoj je razmatrana preliminarna informacija o nadzoru i kontroli finansiranja izborne kampanje, saopštio sam da će protiv svih političkih subjekata za koje se utvrdi da su tokom izborne kampanje prikupljali i trošili sredstva suprotno odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja izreći mjeru privremene ili potpune obustave budžetskih sredstava. Na osnovu do sada izvršenih kontrola političkih subjekata, između ostalih i Demokratskog fronta, utvrđeno je da, kada je u pitanju ovaj politički subjekat, postoje snažne indicije koje ukazuju da je prikupljanje i trošenje sredstava bilo suprotno odredbama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, a konačnu ocjenu Agencija će dati nakon što partije dostave izvještaje sa kompletnom dokumentacijom o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora za izbornu kampanju”, rekao je Radonjić za Dnevne novine.

Odgovarajući na pitanje DN  da li ASK ima povratnu informaciju od Tužilaštva što je sa predmetima koji su protiv političkih subjekata koji čine DF već u fazi izviđaja, Radonjić je kazao:

“Za sada ne možemo komentarisati provjere koje po zahtjevu Specijalnog tužioca vrši Agencija i drugi nadležni organi u cilju utvrđivanja zakonitosti finansiranja političkih subjekata”.

On je naveo da Agencija ima odličnu saradnju sa tužilaštvom, policijom, Poreskom upravom i drugim nadležnim organima.

“Prijavili smo nekoliko političkih subjekata Specijalnom tužilaštvu i policiji, a s obzirom da su predmeti u postupku pred navedenim organima, ne možemo objavljivati više detalja o njima. Na isti način će Agencija postupiti ukoliko utvrdi da je došlo do nepravilnosti u finansiranju izborne kampanje”, rekao je Radonjić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com