Nema dokaza za vezu političara i pokušaja terorizma - Volim Podgoricu

Nema dokaza za vezu političara i pokušaja terorizma

Specijalno državno tužilaštvo još nema  dokaza  ni podataka da li je neko od crnogorskih političara znao ili učestvovao u pripremanju događaja na dan izbora 16. oktobra, o kojima se vodi istraga protiv 14 pritvorenih državljana Srbije, na čelu sa bivšim šefom srpske žandarmerije Bratislavom Dikićem.

Demokratska partija socijalista i Demokratski front međusobno se optužuju za učešće u toj zavjeri, a kompletna opozicija ne želi da prizna rezultate izbora dok se ta situacija ne razjasni.

“Vijesti” saznaju da se istraga intenzivno vodi i u tom, političkom pravcu.

Na pitanje da li se nešto promijenilo od posljednjeg javnog obraćanja glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kada je rekao da nema saznanja da političari iz Crne Gore imaju veze sa pokušajem terorističkog napada, “Vijestima” je iz njegovog kabineta saopšteno da je na to odgovorio 20. oktobra.

Izvori tvrde da je jedan od pokušaja ubacivanja terorista osujećen u noći kada je Katnić bio na TV Vijesti…

“Ja imam dokaze da je napravljen plan da u određenom trenutku… kada njihove snage prodru u Skupštinu Crne Gore, narod i političari uđu u Skupštinu. Ja nemam podatke koji bi to političari bili jer za to nemamo dokaze. To je bio plan, ali se plan nije realizovao na našu sreću. Ja danas ne mogu da kažem koji bi to političari ušli jer se njihov plan nije ostvario”, rekao je Katnić Petru Komneniću na TV “Vijesti” u emisiji “Načisto”.

SDT nije odgovorilo ni na pitanje “Vijesti” da li je riječ o političarima iz opozicije ili vlasti, niti da li je neko od njih saslušan u tužilaštvu.

Komnenić je Katnića pitao zašto je političare na izborni dan, kada već ne zna ko su, u saopštenju na dan izbora doveo u vezu sa ljudima koji su pokušali terorističke napade, i da li to ide u prilog tvrdnji da je prekršio izbornu ćutnju i smišljeno radio u korist vladajuće partije koja je kampanju bazirala na tezi da je ugrožena država i da je opozicija ugrožava.

“Nijesmo znali koji su drugi ciljevi (terorista) ili da li će promijeniti ciljeve, a uvijek pored glavnih postoje i alternativni ili dodatni. Mi smo znali da su im ciljevi da eliminišu ili neutrališu specijalnu jedinicu jer za to imamo dokaze… U takvoj situaciji i najavi da je bilo zakazano okupljanje građana i da ove kriminalne grupe na to računaju jer su imali podatke da će biti okupljanja… mi nijesmo mogli da rizikujemo da se pred Skupštinom okupe građani, što je njihovo legitimno pravo, i da se ovo realizuje. Postojala je mogućnost i zagovaranje ideje da mi ovu akciju pustimo još jedan dan. Međutim, ja sam procijenio da bi to bio ogroman rizik i da bi moglo doći do žrtava. Vjerujem da sam učinio ispravnu stvar”, kazao je tada Katnić.

SDT istražuje sumnje da je planirano da tokom eventualnog večernjeg okupljanja pristalica DF-a, osumnjičeni izazovu nemire i krvoproliće, uhapse premijera Mila Đukanovića i “proglase pobjedu određenih političkih partija”.

SDT nije “Vijestima” odgovorio koliko su u ovoj akciji imali prikrivenih isljednika. Iz naredbe za sprovođenje istrage, vidi se da je jedan od osumnjičenih, Mirko Velimirović, otišao u policiju i “doprinio” otkrivanju namjera i identifikaciji uhapšenih.

Nije jasno kada je to uradio i koliko je vremena sarađivao sa policijom i tužilaštvom. Katnić je Komneniću rekao da je oružje koje je trebalo da uđe u Crnu Goru i posluži za terorističke akcije uništeno “između Srbije i Albanije”, ali da to nijesu uradili predstavnici crnogorskih državnih organa.

SDT nije odgovorilo “Vijestima” ko je uništio oružje i da li se to dogodilo na Kosovu.

Izvori iz istrage tvrde da je jedan od pokušaja ubacivanja terorista osujećen upravo u noći kada je Katnić na TV Vijesti pričao o antiterorističkoj akciji tužilaštva i bezbjednosnih službi Crne Gore. Iz SDT to nisu potvrdili ni demantovali u odgovorima na pitanje “Vijesti”.

Katnić će objaviti dokaze čim to bude moguće

Odgovarajući na pitanje “Vijesti”, iz Katnićevog kabineta su najavili da će skinuti oznaku tajnosti sa postupka čim to bude moguće zbog velikog interesovanja javnosti i brojnih nedoumica koje dio nje ima, i obavijestiti javnost o dokazima koji bi te nedoumice razriješile.

“U prvom trenutku kada to bude moguće, a da isto ne izazove štetu po postupak, sa istoga će biti skinuta oznaka tajnosti i svi dokazi i činjenice koje proizilaze iz tih dokaza, biće dostupne javnosti”, navodi se u odgovoru.

“Apsolutno  povjerenje  između SDT-a Srbije i Crne Gore”

SDT tvrdi da ima odličnu saradnju sa kolegama iz Srbije, na čijoj teritoriji je djelimično i pripremana ova akcija, kako je potvrdio i srpski premijer Aleksandar Vučić.

“Po međunarodnoj zamolnici koju je Specijalno tužilaštvo Crne Gore dostavilo Specijalnom državnom tužilaštvu Srbije to tužilaštvo preduzima sve radnje i aktivnosti koje su od njih tražene. Saradnja između ova dva tužilaštva je profesionalna i bez rezerve. Među našim tužilaštvima postoji apsolutno  povjerenje ”, piše u odgovorilma iz kabineta glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

(Vijesti)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com