Ovu hranu smijete da jedete i nakon isteka roka - Volim Podgoricu

Ovu hranu smijete da jedete i nakon isteka roka

Skoro trećina proizvedene hrane na svijetu godišnje se baci – što je oko 1,3 milijarde tona. Statistike su šokirajuće, ali se ljudi često boje trovanja hranom, da će radije baciti hranu nego rizikovati, čak i kada izgleda i miriše dobro.“Fimejl hrana i piće” otkrivaju koja je hrana sigurna, a koja nije poslije datuma do kog piše da je najbolje upotrebiti namirnicu.

Prije svega, treba razlikovati dvije vrste upozorenja koje stoje na ambalažama. “Najbolje upotrijebiti do” i “Upotrebljivo do” ne znači isto. Kada na namirnici piše “Upotrebljivo do”, to znači da se ne može koristiti nakon isteka naznačenog roka, dok se “Najbolje upotrijebiti do” više odnosi na kvalitet hrane, što znači da je jestivo i nakon isteka roka, samo neće biti istog kvaliteta.

Alkohol može da traje godinama, ali čak i nakon isteka roka, votka i viski vam neće naštetiti. Pivo takođe, ali vjerovatno neće imati isti ukus. Sa druge strane, kremasta alkoholna pića, ili ona koja su dugo stajala na suncu, nisu bezbjedna za naše zdravlje, piše Daily Mail.

Koje su to namirnice bezbjedne, a koje nisu nakon isteka roka?

Čokolada

Čokolada kojoj je istekao rok će po sebi imati bijele tačke, koje su zapravo posljedica kristalizacije šećera, ali je zapravo bezbjedna da se jede, iako neće biti baš ukusna.

Čips

On je takođe bezbjedan nakon isteka datuma do kog piše da ga je najbolje upotrijebiti, ali samo do tri nedelje nakon isteka.

Jaja

Izvještaj naučnice Dane Gunders navodi da jaja mogu da traju od 3 do 5 nedjelja, ali samo ako stoje na temperaturi ispod 5 stepeni Celzijusa, kako bi se spriječila salmonela. Jedan od načina na koji možete da provjerite da li je jaje bezbjedno za jelo, jeste da ga spustite u čašu hladne vode. Ako potone, svježe je, ako pluta, bacite ga, prenosi “Cosmopolitan”. Ako je na dnu ali okrenuto na gore, u prelaznom periodu je.

Sir

Samo tvrdi sirevi, poput čedara ili parmezana su bezbjedni da se jedu nakon isteka roka do kog piše da ih je najbolje upotrijebiti. Iako se na njima nalazi buđ, kad se dio odsječe, bezbjedni su za jelo. Sa druge strane, meki sirevi su bezbjedni samo nedjelju dana nakon što otvorite ambalažu, nikako duže, a ni posle isteka roka.

Mlijeko

Ukiseljeno mlijeko vam neće naškoditi, i možete ga koristiti i za pravljenje kolača, torti i palačinki, umjesto što ćete ga baciti. Ali ukoliko želite da vam mlijeko duže ostane svježe, stavite na hladnije mjesto u frižideru, umjesto u vrata.

Med i džem

Iako se u medu nalazi veliki grumen šećera, nakon dugog stajanja, med je bezbjedan za jelo, kao i džem.

Konzervirana hrana

Da li i dalje imate konzervu kuvanog pasulja koja vam stoji već godinu dana i koju nikako da pojedete? Sve dok se nalazi na mračnom mjestu, poput vaše ostave, trajaće godinama.

Meso

Po pravilu meso može da se jede i do dva dana nakon isteka roka, međutim, nabolje je prije upotrebe pomirisati meso, i procijeniti sam.

Salata u kesi

Pakovanja poput zelene salate koja se prodaje u zatvorenoj kesi, mogu se jesti sve dok se ne pojavi buđ. Ako se nije pojavila buđ, a stoji vam otvoreno, možete je osvježiti ledenom vodom.

Sirova morska hrana

Nikada nemojte jesti morsku hranu nakon isteka roka!

Pakovanja makarona, špageta…

Nebitno koliko dugo imate tu kesu makarona u ostavi, ona se uvijek može bezbjedno koristiti. Bitno je da stoji u dobro zatvorenoj posudi, u slučaju da ste otovrili kesu, kako vlaga ne bi mogla da uđe.

Prerađeno meso

Rizično je jesti prerađeno meso, poput salama, viršli i ostale suhomesnate proizvode, nakon isteka roka, pa čak i kada na njima piše “Najbolje upotrebiti do”. Čak i kada ga držite na hladnom mjestu, opet nije bezbjedno zbog bakterija, koje mogu da izazovu ozbiljne bolesti.

10 komentara

  1. Hello there, I found your site via Google while looking for a comparable matter, your website came up, it seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com