PODGORICA: Amonijak izazivao neprijatne mirise, ali nije ugrozio zdravlje građana - Volim Podgoricu

PODGORICA: Amonijak izazivao neprijatne mirise, ali nije ugrozio zdravlje građana

Neprijatan miris kojije posljednjih mjesec dana u Podgorici izazivao amonijak nije mogao značajnije uticati na zdravlje građana glavnog grada, pišu Dnevne novine.

To je odgovor Instituta za javno zdravlje (IJZ), na upit Dnevnih novina o eventualnim posljedicama neprijatnog mirisa koji je danima “gušio” i zabrinjavao Podgoričane.

Podsjećamo, u Podgorici je početkom novembra, kad se posljednji put neprijatan miris širio gradom, izmjerena vrijednost amonijaka iznosila 66 nanograma po metru kubnom. U Insitutu uvjeravaju da ta količina nije štetna po život i zdravlje građana.

“Izmjerena izlaganja u Podgorici nemaju značajnih efekata na zdravlje stanovništva. Prema podacima iz naučne literature, pri izlaganju koncentracija većim od izmjerenih koji se izražavaju u mg/m3 (1 mg =1000 |jg) mogu se javiti efekti po zdravlje u zavisnosti od koncentracija. Nakon dva sata izlaganja koncentracijama od 35 mg/m3 nastaje iritacija očiju, nosa i grla”, navode iz Instituta za javno zdravlje.

Specijalisti higijene ove ustanove, Enisa Kujundžić i Borko Bajić saopštili su da koncentraciju od 174 mg/m3 toleriše većina ljudi nakon 3060 minuta izlaganja.

Pri koncentraciji od 488 mg/ m3 nastaje neposredna iritacija očiju i grla, dok izlaganje koncentracijama većim od 1.045 mg/m3 za posljedicu ima edem pluća uz laringospazam.

“Izlaganje koncentracijama u opsegu od 1.740 do 3.134 mg/ m3 je fatalno nakon pola sata izlaganja. Uzimajuci navedeno u obzir, jasno je da značajni efekti na zdravlje se javljaju uglavnom usljed izlaganja u radnoj, a ne u životnoj sredini” pojasnili su Kujundžić i Bajić za Dnevne novine.

Inspekcija je posljednji put utvrdila da je prisustvo amonijaka u vazduhu bila uzrokovana povećanom isporukom kokošjeg đubriva u ruralnim djelovima Podgorice.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com