U Podgorici registrovano 200 oboljelih od ŠUGE, evo koji su SIMPTOMI - Volim Podgoricu

U Podgorici registrovano 200 oboljelih od ŠUGE, evo koji su SIMPTOMI

Od početka godine registrovano je 705 građana oboljelih od šuge, od kojih je 200 sa teritorije Podgorice.

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da je od početka novembra oboljelo 17 građana i da se broj slučajeva obično povećava od oktobra do marta.

Najviše oboljelih, poslije glavnog grada, registrovano je u Bijelom Polju (123) i Nikšiću (102).

U toj zdravstvenoj ustanovi tvrde da je broj oboljelih ove godine približno isti kao i lani, kada je ukupno registrovano 884 slučaja te zarazne bolesti koja se obavezno prijavljuje.

“U posljednjih deset godina, na teritoriji Crne Gore godišnje se registruje od 150 do 900 oboljelih osoba od te bolesti“, odgovorili su iz Instituta, pišu Vijesti.

Preporučili su da osobe koje osjete tegobe, kao što je svrab, pogotovo izražen noću, i promjene na tijelu, treba da se jave izabranom ljekaru.

Saopštili su da je potrebno da se doktorima jave i članovi porodica kod kojih je dijagnostikovana šuga.

“Oboljela osoba može prenijeti oboljenje od momenta kad se zarazi do završetka liječenja, pa stoga treba odsustvovati sa posla ili iz škole, vrtića, do trenutka kada se liječenje završi“, istakli su.

Iz Instituta su kazali da osim korišćenja terapije koju propiše izabrani ljekar ili dermatovenerolog, treba otkuvavati posteljinu i odjeću.

“Ukoliko se ne mogu otkuvavati, treba ih skloniti u zatvorenu plastičnu kesu i držati nedjelju dana zatvorene“, preporučili su.

Šugu uzrokuje  gnjida šugarac (Sarcoptes scabiei), čija je penetracija u kožu vidljiva u obliku papula (bradavica), vezikula (mjehurića) ili linearnih kanalića u kojima se nalaze paraziti i njihova jaja.

Šugarac živi u koži domaćina i uzrokuje intenzivni alergijski svrab. Svjetska zdravstvena organizacija ovu bolest povezuje sa vodom. Ona se može prenijeti sa objekata, ali je put prenosa najčešći direktnim dodirom. 

Simptomi šuge, u vidu intezivnog svraba pogotovo noću i pri boravku u toploj prostoriji, javljaju se od četiri do šest nedjelja posle prenošenja bolesti i to kod osoba koje su prvi put obolele.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com