Crmnički luk uvršten u riznicu ukusa - Volim Podgoricu

Crmnički luk uvršten u riznicu ukusa

Fondacija Slow food uvrstila je nedavno crmnički luk na listu ,,Ark of taste“ (Riznica ukusa) gdje se već nalazi hiljade drugih proizvoda koji reprezentuju gastronomsku i poljoprivrednu zaostavštinu iz više od 150 zemalja svijeta.

Ta je vijest objavljena i na zvaničnom sajtu ove fondacije, a uključivanje domaćeg proizvoda na njenu listu rezultat je regionalnog partnerstva, kao i podrške Evropske unije projektu prepoznavanja i promocije biodiverziteta zemalja balkanskog regiona.

Kako je Pobjedi saopštila Gordana Radovanović, predstavnik Slow food fondacije u Trebinju, inicijativa da se i područje Crne Gore uključi u ovu veliku familiju potekla je tokom godine i dovela je do pozitivne aplikacije za crmnički luk. Vjerovatno ne i posljednjeg na listi autentičnih proizvoda koji su sastavni dio domaće, crnogorske tradicionalne trpeze.

“Sigurna sam da osim crmničkog luka postoji čitav niz proizvoda čiji kvalitet može da se istakne kroz Slow food projekte Arke i Prezidije. Možda je skadarska ukljeva jedan od proizvoda, pa vaša vina, sirevi… Potrebno je zaći u ruralne oblasti i uraditi mapiranje tipičnih proizvoda. To može biti urađeno u saradnji državnih službi i asocijacija proizvođača. Takođe se može tražiti i pomoć od Slow Food Internationala. A gledajući na sadašnjost i budućnost, korist je višestruka”, ističe Radovanović.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com