JAVNOST NEMA PRAVA DA VRIJEĐA: Tužioci stali na stranu Milivoja Katnića - Volim Podgoricu

JAVNOST NEMA PRAVA DA VRIJEĐA: Tužioci stali na stranu Milivoja Katnića

Javnost ima pravo da sumnja, to niko ne spori , ali Udruženje državnih tužilaca Crne Gore osporava pravo na uvrede koje se upućuju Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću. To se navodi u reagovanju Udruženja na, kako kažu, pokušaje političke konotacije Katnića za kog kažu da je riječ o pravniku koji je svoju profesionalnu vrijednost dokazao kroz višedecenijsko iskustvo.

Udruženje državnih tužilaca Crne Gore, kako se navodi, smatralo je neophodnim da se oglasi zbog stavova i polemika povodom predmeta Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, koji se odnosi na krivična djela – stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju.

“Udruženje državnih tužilaca Crne Gore posebno ističe da predstavnici Državnog tužilaštva neće biti dio ni jedne, ni druge, bilo medijske, bilo političke grupacije. Naš zadatak je jasan – da se pridržavamo Ustava i zakona i da gonimo učinioce krivičnih djela, ko god oni bili. Upravo to, od kada je izabran za Glavnog specijalnog tužioca, Milivoje Katnić i čini.  Uvjereni smo da, kao ni do sada, pritisci koji dolaze sa različitih adresa neće, niti mogu, uticati na odluke koje donose državni tužioci, pa tako ni Glavni specijalni tužilac. To je svima jasno, još od dana kada je Milivoje Katnić izabran za Glavnog specijalnog tužioca”, navodi se u saopštenju dostavljenom CdM-u.

Iz Udruženja tužilaca su ukupnu javnost podsjeti da je Zakonom o državnom tužilaštvu propisano da  Državno tužilaštvo svoju funkciju vrši na osnovu Ustava, zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, a da se poslovi Državnog tužilaštva ne smiju vršiti ni pod čijim uticajem, te da  niko ne smije da utiče na Državno tužilaštvo u vršenju njegovih poslova.

“Ovakvo podsjećanje neophodno je zbog dijela javnosti koji sudi i presudjuje prije Suda i koji pokušava da djelovanje Specijalnog državnog tužilaštva, na čelu sa Glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, politički konotira. Udruženje državnih tužilaca Crne Gore ističe da su svi u Državnom tužilaštvu zahvalni zbog kritika na rad,  u bilo kojem predmetu, ukoliko one doprinose da se rad državnih tužilaca u Crnoj Gori unaprijedi i poboljša. U konkretnom slučaju o tome nije riječ. Izmedju kritike i klevete velika je razlika, kritike i uvrede ne mogu biti isto. Zato podsjećamo gradjane Crne Gore da poštujemo pravo javnosti da zna, ali istovremeno ističemo da to pravo ne može niti smije biti apsolutno, naročito kada je riječ o postupku koji je u toku”, navode iz Udruženja.

“Dio javnosti sudi i presuđuje prije Suda i pokušava da djelovanje Specijalnog državnog tužilaštva, na čelu sa Glavnim specijalnim tužiocem Milivojem Katnićem, politički konotira. Uvjereni smo da, kao ni do sada, pritisci koji dolaze sa različitih adresa neće, niti mogu, uticati na odluke koje donose državni tužioci, pa tako ni Glavni specijalni tužilac, navodi se u saopštenju predsjednika Udruženja državnih tužilaca Crne Gore, Veselina Vučkovića, koje su podržali svi članovi Udruženja.O postupanju Specijalnog državnog tužilaštva, baš kao i u svakom drugom predmetu, konačnu riječ daje isključivo i jedino Sud.

 Podsjećamo, takodje, da je riječ o pravniku kojeg je na predlog Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, Tužilački savjet jednoglasno izabrao za Glavnog specijalnog tužioca. Svjedoci smo da je upravo tim koji predvodi Milivoje Katnić za kratko vrijeme postigao značajne i zavidne rezultate koje je pozdravila ne samo domaća, već i medjunarodna javnost. Dio javnosti ima pravo da tu činjenicu zaboravi, ali nema pravo da vrijedja na najprizemniji način”, poručili su u saopštneju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com