POMOĆNIK MINISTRA POLICIJE ROBIJAO ZBOG ORUŽANE PLJAČKE? - Volim Podgoricu

POMOĆNIK MINISTRA POLICIJE ROBIJAO ZBOG ORUŽANE PLJAČKE?

Službenici podgoričkog biroa Interpola prije nekoliko dana dobili su od kolega iz Rima dokaze da je aktuelni šef službe za kancelarijske pomoćne i zajedničke poslove u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vladan Delić (48), bio osuđivan u Italiji i to zbog oružane pljačke izvedene u januaru 1990. godine, saznaju Dnevne novine iz Uprave policije.

Protiv Delića se trenutno vode dva izviđajna postupka u osnovnim tužilaštvima u Podgorici i Nikšiću, zbog sumnji da je zloupotrijebio službeni položaj.

OSUĐEN ZA ORUŽANU PLJAČKU U VERONI

U depeši iz NCB Interpola Rim stoji da je Delić bio uhapšen 24. januara 1990. godine i to zbog oružane pljačke u italijanskom gradu Veroni. Prema tim podacima, Delić je od okružnog suda u Veroni bio osuđen za oružanu pljačku, a nakon što je izdržao zatvorsku kaznu u tom gradu, on je protjeran iz Italije sa mjerom zabrane ulaska od pet godina.

Delić je dospio u javnost nakon što je objavljeno da se još od aprila 2015. godine protiv njega vodi izviđajni postupak na osnovu zahtjeva Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću zbog sumnje da je izvršio više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprava. Nedavno su službenici kriminalističke policije pretresli njegov kabinet, a objavljeno da se njegovo ime nalazi u evidencijama evropskih država i u Interpolovom sistemu, u kojem je tretiran kao osoba sklona izvršenju krivičnih djela protiv imovine teške krađe, razbojništva i razbojničke krađe.

PROPUST U KAZNENOJ EVIDENCIJI

Za inspektore koji rade na pomenutim slučajevima, po zahtjevu nadležnih tužilaca, interesantno je kako Vladan Delić nije registrovan u kaznenoj evidenciji, jer da jeste sigurno da ne bi mogao zasnovati radni odnos u policiji i drugim državnim organima. Jedan pravac istrage i policijskih provjera se kreće baš u tom pravcu, odnosno traži se odgovor zašto Delić nije i zvanično registrovan kao izvršilac krivičnog djelo, shodno propisanim pravnim procedurama. Takođe, DN nezvanično saznaju da će policija o zvaničnim podacima koji su dostavljeni od italijanskih kolega, obavijestiti i Ministarstvo pravde kako bi se pokrenula procedura otvaranja kaznenog kartona za Delića kao izvršioca krivičnog djela oružane pljačke u inostranstvu.

Delić je načelnik službe za opšte i pomoćne poslove u čijoj nadležnosti su, između ostalog, održavanje i servisiranje voznog parka, ishrana, i higijena u MUP-a i policije, snabdijevanje pogonskim gorivom i drugi logistički poslovi za potrebe svih operativnih struktura policije i administrativnih službi MUP-a. Delić je prije imenovanja za pomoćnika Danilovića, bio pomoćnik i njegovom prethodniku Rašku Konjeviću, a prije toga obavljao je poslove inspektora kriminalističke policije u Nikšiću. Za sve to vrijeme, prema pisanju medija, policija je imala sumnje da se bavi zloupotrebama.

7 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com