Podgoričanka Milica Bušković se opet “pozlatila”: Gdje god ode, donese medalje! (FOTO) - Volim Podgoricu

Podgoričanka Milica Bušković se opet “pozlatila”: Gdje god ode, donese medalje! (FOTO)

Podgoričanka Milica Bušković donijela nam je zlatnu i srebrnu kulinarsku medalju sa Petog internacionalnog gastronomskog festivala ,,BH Dukat-Okusi Hercegovine” koji se održavao u Hotelu Park – Široki Brijeg u Bosni i Hercegovini od 23. do 26. novembra ove godine.

mica-kuvaricamica-kuvarica5

Ako ste skoro bili u restoranu “Jezero” podgoričkoh Plantaža i počistili tanjir uz uzvik oduševljenja, velika je vjerovatnoća da vam je jelo spremila upravo ova šamionka! Milica radi u ovom restoranu, a ovo nije prvi put da se sa takmičanja vraća okićena medaljama.

mica-kuvarica4mica-kuvarica3

-Na takmičenju su postojale dvije kategorije koje su učesnici mogli prijaviti: Nacionalno jelo na moderan način (45 minuta za pripremu jela) na dva tanjira i jelo od -ribe plus restoranski dezert (60 minuta za pripremu jela) na dva tanjira (jelo) i na dva tanjira (dezert).

Takmičari su bili dužni da donesu sa sobom sve potrebne namirnice, alat za rad, tanjire. Takmičari su radili u takmičarskim boksovima i za vrijeme rada ih je nadgledao stručni žiri. Ocjenjivao se rad u boksu, tehnike pripremanja, urednost, profesionalnost u radu, preciznost, brzina, okretnost i snalaženje. Takođe, postojao je i stručni žiri koji je sjedio u posebnim prostorijama i ocjenjivao prezentaciju i ukus jela. Ocjene svih članova žirija (tačnije od njih 10 (5 koji ocjenjuju rad u boksu i 5 koji su bili posebno i ocjenjivali samo ukus i prezentaciju)) su se sabirale i dijelile sa 10 i dobijao se konačan broj osvojenih poena, priča Milica za portal “Volim Podgoricu” i dodaje da se prijavila obije kategorije.
mica-kuvarica1
U kategoriji nacionalno jelo na moderan način predstavila se jelom koje je je ona osmislila i nazvala ,,Skadarsko jezero na tanjiru” a sastojalo se od krapa u tavi, pastrmke na podgorički, dimnjene jegulje punjene suvim smokvama, u jelu su bili zastupljeni i posni kačamak kao i pire od dinje. Jelo je oduševilo stručni žiri, posebno ukus.

-Ukupan broj bodova u ovoj kategoriji je bio 98,9 od ukupnih 100 bodova i time sam osvojila prvo mjesto odnosno zlatnu medalju. U kategoriji Jelo od ribe plus restoranski dezert pripremala sam jelo koje sam nazvala ,,Jadranski val” a sastojalo se od punjenog oslića sa kremom od brokolija, crni rižoto sa dagnjama, čips od lignji, rolada od barbuna, karamelizovani gambor , primorsko varivo i paradajz sos sa maslinkama. Za dezert sam odabrala klasičan restoranski dezert – cheesecake od borovnice. U ovoj kategoriji odlukom žirija osvojila sam 89,3 bodova od ukupnih 100 bodova i time osvojila drugo mjesto odnosno srebrnu medalju, priča nam MIlica.

Na ovom festivalu je učestovalo oko 100 takmičara među kojima su bili takmičari iz Makedonije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Rumunije, Italije, Francuske, Poljske, Rusije, Ukrajine. Na takmičenje je Milicu prijavilo Udruženje šefova kuhinja Crne Gore kao svog reprezentativca. K

-Biti takmičar kuvar je veoma skup sport. Firma Planaže čiji sam stalni radnik podnijela je sve troškove koji su nastali prilikom takmičenja. Takođe takmičenja ovog karaktera zahtijevaju i posebne i kvalitetne takmičarske uniforme i moj sponzor je upravo bila i firma Simtex koja mi je napravila dvije specijalne uniforme. Zadnjeg dana takmičenja sabiranjem bodova svih takmičara ,na osnovu mojih rezultata postala sam finalista ovog takmičenja i Crnu Goru plasirala među pet najboljih – kaže ova vrijedna i talentovana djevojka.

mica-kuvarica6Takodje početkom aprila ove godine na Braču (Festival Biser Mora) Milica je osvojila čak tri medalje – zlato, srebro i bronzu.Na državnom prvenstvu u Budvi osvojila je zlatnu medalju.

Ne bi tih medalja bilo da Milica nema – zlatne ruke!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com