PODGORICA: Permakultura i školska bašta u OŠ „Dr Dragiša Ivanović“ - Volim Podgoricu

PODGORICA: Permakultura i školska bašta u OŠ „Dr Dragiša Ivanović“

 

Prošle sedmice, u OŠ „ Dr Dragiša Ivanović“ održana je radionica o permakulturi.

Radionica koju  je sa đacima u petak održala Prof Aleksandrina Vujačić iz Inženjerskog pedagoškog foruma dio je seta radionica koje se organizuju u okviru projekta „Školska bašta“, u saradnji baštenske inicijative Bašta Ekologika i nastavnog osoblja škole „Dr Dragiša Ivanović“. Projekat „Školska bašta“, podržala je fondacija Petrović Njegoš, omogućivši  nabavku alata i materijala za formiranje leja u školskom dvorištu, kao i sredstva za održavanje radionica i baštenskih aktivnosti.

2

„Radionica koju je profesorka Vujačić održala, više je nego zanimljiva, i kao prikaz jedne nove paradigme, otvara vrata mnogim oblastima, kako naučnim, tako i dimenzijama svakodnevnog života čovjeka u zajednici, nudeći mnoga jednostavna i efikasna rešenja za, sada već hronične, društvene probleme poput očuvanja životne sredine, održivosti, energetske efikasnosti i nezavisnosti, lokalnih civilnih inicijativa i lokalne ekonomije“, kažu nam iz NVO Eco Logic-a.

Što se tiče permakulture, detaljnije objašnjavaju: „Permakultura kao ekološki dizajn, se predstavlja kao polazna paradigma organizovanja u ljudskoj zajednici u skladu sa prirodnim determinantama i resursima koji su nam na raspolaganju. Samim tim, permakultura je izvorište i ideje urbanih vrtova za koje smo pokrenuli inicijativu prije skoro tri godine, a u okviru kojih spada i Školska bašta.“

4

„Pored ove radionice, u poslednjih mjesec dana imali smo još četiri radionice sa đacima na teme koje tretiraju pitanja šta je školska bašta; šta đaci, škola i grad dobijaju njome; uloge, značaja zelenih površina u gradu, te kako grad utiče na zelene površine, kako iste utiču na nas u gradu; kako putuje sjeme, ciklusi u prirodi i mjesto današnjeg čovjeka u prirodi.  Time je nastavljeno  sa projektom „Školska bašta“ započetim u februaru ove  godine.

Predhodne školske godine, počeli smo u drugom polugođu,  dakle s proljeća, pa je naše druženje i učenje kroz igru trajalo kratko. Ove školske godine smo nastavili od oktobra i radionice koje su sada u toku, zapravo su priprema za proljećnje baštenske aktivnosti.“

 

ŠKOLSKA BAŠTA

Školske bašte predstavljaju „otvorene učionice“ koje koriste sve (često neiskorištene) potencijale škole i školskog prostora u svrhu širenja obrazovnih mogućnosti kod učenika ne napuštajući školsko dvorište.

Pomenuti projekat ima za cilj doprinos integraciji škole i lokalne zajednice i višem stepenu uključenja građana u djelatnosti škole u zajednici, kao i u druge konstruktivne lokalne inicijative.

7

„Program školskih bašti u svijetu je dizajniran tako da uključi nastavnike i podrži nastavni plan i program dok u isto vrijeme promoviše i podstiče rad kroz principe ličnog razvoja i poštovanja različitosti. Ovaj princip izvrsno korelira sa savremenim tendencijama metodike nastave, pogotovo u domenu principa individualizacije u nastavi.“

U okviru projekta Školske bašte  predviđeno je da, kroz zajednički rad nastavnog osoblja, đaka, roditelja, zainteresovanih građana i volontera, kao i naših prijatelja iz Odreda izviđača Njegoš,a u skladu sa metodološkim principom individualizacije, djeca razvijaju svoje fizičke i socijalne sposobnosti, komunikaciju i kreativnost.

5

Koncept školskih bašti angažuje djecu tako što im omogućava da razviju kako odnos prema prirodi, tako i prema zajednici. Kako je praksa u svijetu pokazala, benefiti školske bašte su višestrani jer je nastava u baštama interdisciplinarna i stiču se uslovi za diferencirane stilove učenja kod učenika što omogućava postizanje boljih rezultata u školi.

„U narednom period nastavićemo sa realizacijom planiranih aktivnosti. Pored radionica u školi i baštenskih akcija i časova napolju, kada vrijeme dozvoljava, takođe su u planu i vanškolske aktivnosti poput izleta, posjeta mjestima sa ekološkom specifičnošću u gradu i okolini grada, kao što su park šume, obližnja podgorička brda, rijeke, bašte farme itd“, zaključuju iz NVO Eco Logic.

 

 

1 komentar

  1. Hi this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com