MILICA JE JEDINA DIPLOMIRANA HARFISTKINJA U CRNOJ GORI: “Plaćali su mi 50 eura za koncert, kao da sam MUZIKANT u kafiću” - Volim Podgoricu

MILICA JE JEDINA DIPLOMIRANA HARFISTKINJA U CRNOJ GORI: “Plaćali su mi 50 eura za koncert, kao da sam MUZIKANT u kafiću”

Milica Kankaraš je prva diplomirana harfistkinja u Crnoj Gori. Diplomirala je prije nekoliko godina na beogradskom Fakultetu muzičke umjetnosti, i donedavno je, kako nam je kazala, bila jedina koja je u Crnogorskom simfonijskom orkestru svirala na harfi. Međutim, Milica nije imala status redovnog već gostujućeg člana. Danas, ova djevojka više nije član orkestra.

“Nisam bila suštinski član orkestra, bila sam u svojoj zemlji gostujući umjetnik. To je dakle status koji imaju strani državljani”, kazala je Kankanraš.

Nakon završenog pripravničkog staža u Crnogorskom-simfonijskom orkestru, Milici kako kaže nije ponuđeno zasnivanje radnog odnosa.

“Posle tog pripravničkog staža koji sam imala u orkestru nijesam primljena u radni odnos, jer navodno Orkestru su potrebniji gudači, a opet je to mala zemlja, pa mali orkestar, pa nema mjesta još za harfu. Mislim, takva je priča meni predstavljena”, kazala je Kankaraš.

“Sistematuzacija CSO ne predviđa stalno radno mjesto harfiste ili harfistkinje, već se takav muzičar angažuje u skladu sa potrebama. Sa Milicom smo sarađivali nekoliko godina pod identičnim uslovima kao sa mnogim drugim muzičarima”, rekao je direktor Muzičkog centra Crne Gore, Žarko Mirković.

milica-kankaras-harfistkinja

Miličin zahtjev da se za njeno učešće u radu Crnogorskog simfonijskog orkestra počne izdvajati veći novčani iznos, nije prihvaćen.

“Eto, doživjela sam da kukaju u orkestru kako nemaju novca, a kada sam tražila da mi povise honorar, a plaćali su me 50 eura po koncertu kao da sam neki muzikant koji svira u kafićima, rekli su “nemamo, ne možemo da odgovorimo finansijski vašim zahtjevima”. Ali su zato imali novca da za sljedeći koncert pozovu gostujućeg umjetnika iz Beograda, i da njoj plate i put i smještaj i sve ostalo”, dodala je Kankaraš.

“Milica Kankaraš je tražila finansijske uslove koje nismo u stanju da ispunimo i koje nismo ispunjavali bilo kom našem saradniku. To je jedini razlog zbog kojeg smo prekinuli saradnju”, kazao je Miranović.

A dok se situacija u kojoj se Milica trenutno nalazi potencijalno ne riješi, ona će svirati na svojoj harfi koja se, duže od 10 godina, nalazi u njenom domu.

Crnu Goru u potrazi za boljom budućnošću, kada je riječ o njenoj posvećenosti harfi, Milica neće napustiti. Ali nastaviće da vjeruje da će se uskoro, kada se za to ispune svi uslovi, situacija promijeniti i da će harfa postati stalni instrument u Crnogorskom-simfonijskom orkestru.

Izvor TV Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com