NA PRAGU OTKRIĆA VIJEKA: Počelo testiranje nove vakcine protiv HIV-a - Volim Podgoricu

NA PRAGU OTKRIĆA VIJEKA: Počelo testiranje nove vakcine protiv HIV-a

Prije samo nekoliko dana počelo je testiranje nove vakcine protiv HIV virusa u Južnoafričkoj Republici koja će u studiju uključiti 5.400 seksualno aktivnih žena i muškaraca od 18 do 35 godina. Ovo je ujedno i prva studija u posljednjih sedam godina koja testira efekte ove vakcine.

Nacionalni Institut za zdravlje bilježi podatak da čak 1.000 ljudi oboli od HIV virusa svaki dan u Južnoafričkoj republici.

Ovo nije prva studija koja će se sprovesti da bi ljude zaštitila od ove infekcije koja prouzrokuje smrtonosnu bolest AIDS, odnosno sidu. Sličan test je sproveden 2003. godine i na Tajlandu i pokazao je obećavajuće rezultate, piše Live Science.

Naime, broj zaraženih bio je za 31 odsto niži u grupi koja je vakcinisana, nego u grupi koja je primala obične tretmane.

Ova nova vakcina nastala je na ovoj prethodnoj korišćenoj na Tajlandu, ali uz nekoliko modifikacija koje bi njenu prethodnu uspješnost značajno povećale. To znači da će te dvije vakcine ALVAC-HIV koja sadrži vrstu ptičijeg virusa i vakcinu koja sadrži genetski modifikovan protein, biti korišćene i u Južnoafričkoj republici uz neke ključne izmjene.

Izmjene ove vakcine u skladu su sa trenutnim stanjem HIV virusa u ovom dijelu planete, a to znači da su tako modifikovane da štite od jedne podvrste ovog virusa poznatog kao HIV podtip C, koji je upravo u ovom dijelu Afrike dosta rasprostanjen i sadržaće i drugačiji katalizator koji treba da pojača pozitivne efekte vakcine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com