PODGORICA: PRONAĐENI GROBOVE OSMORO DJECE - Volim Podgoricu

PODGORICA: PRONAĐENI GROBOVE OSMORO DJECE

Arheolozi koji rade na iskopavanju na gradilištu novog trga kod Gradskog stadiona do sada su evidentirali osam grobova, u kojima,  sudeći po kostima, sahranjena su  djeca, kazala je rukovoditeljka istraživanja Marija Jabučanin.

Ona je “Vijestima” pojasnila da su „djeca najvjerovatnije umrla od  epidemije kolere.

“U to vrijeme, odnosno u 19. vijeku, po nekim hronikama, vladala je kolera, tako da je taj dio življa stradao”, kazala je Jabučanin.

Ona je rekla da je na tom groblju pokopano stanovništvo tadašnje Mirkove varoši.

Navela je da pretpostavlja  da će istraživanje trajati najmanje mjesec dana.

“Ne možemo, s obzirom na dinamiku radova, precizirati koji će biti rokovi realizacije. Zavisiće od broja grobova koji se, u vremenu koje je predviđeno istraživanjem, budu pronašli“, kazala je  Jabučanin, dodajući da se ne radi o pukom kopanju, već je neophodno izraditi dokumentaciju, napraviti video i foto snimke i slično.

Arheološka iskopavanja na lokaciji gdje je planirana izgradnja novog gradskog trga počela su prije dva dana.

Kako je objasnila, riječ je o dijelu groblja koje je istraživano 2013. i 2014. godine.

Tada su bili radovi na izgradnji Ulice 19. decembra. Ranijim istraživanjima na prostoru Ulice 19. decembra pronađeno je 107 grobova, među kojima i dosta dječijih grobova.

Na lokaciji gdje se nekada nalazila benzinska pumpa  do sada su uklonjene dvije cisterne za gorivo, a ostale su još tri, koje će se pažljivo iskopavati, kako ne bi došlo do oštećenja nalazišta.

“Naše istraživanje će biti fokusirano prvenstveno na istraživanje groblja, eventualnih nalaza u njima i njihovo zbrinjavanje”, rekla je Jabučanin.

Institucija nadležna za istraživanje je Narodni muzej Crne Gore sa Cetinja, a stručnjaci su u obavezi da olakšaju dio posla izvođaču radova, kompaniji “Erlang”, tako što će oslobađati dio po dio parcele predviđene za izgradnju trga.

Izgradnja trga počela je prije mjesec dana, a iz Glavnog grada su najavili da će predložiti Skupštini da usvoji da se zove Republike Argentina.

(Vijesti)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com