Prvi centar za autizam u Crnoj Gori početkom 2017. godine - Volim Podgoricu

Prvi centar za autizam u Crnoj Gori početkom 2017. godine

U Crnoj Gori odavno postoji potreba za otvaranjem Centra za autizam, a jedan po ugledu na Slovence, počeće da radi u Podgorici početkom naredne godine. Pretpostavlja se da u svijetu i Evropi oko jedan odsto ukupnog stanovništva boluje od autizma. Crna Gora nije izuzetak, pa prema nekim projekcijama kod nas živi između 500 i 600 autističnih osoba, pišu Dnevne novine.

Centar za autizam, kao visokostručna insitucija za tretman i rehabilitaciju djece sa autizmom, trebalo bi, najavio je za Vikend novine koordinator programa otvaranja Centra za autizam Nebojša Kavarić, zvanično da počne da radi početkom 2017. godine.

“Intenzivno se radi na obezbjeđivanju uslova za otvaranje ove specijalizovane multidisciplinarne institucije, koja će raditi ili u okviru Doma zdravlja ili će se njegove prostorije nalaziti u blizini ove zdravstvene ustanove”, kazao je Kavarić.

Predviđeno je, dodaje, da se u Centru za autizam, koji će biti organizovan po uzoru na slične centre iz okruženja, pruža medicinski i socijalni tretman djeci sa autizmom.

“U Centru će raditi stručnjaci iz oblasti medicine, obrazovanja, pedagogije i psihologije, koji će sprovoditi programske aktivnosti, koje podrazumijevaju rano otkrivanje, tretman i rehabilitaciju djece sa autizmom, kao i pripremu za inkluziju odnosno njihovo uključivanje u svakodnevne aktivnosti”, objasnio je Kavarić.

Prostorije će, kaže, takođe biti prilagođene toj djeci, dovoljno komforne, svijetle, opremljene potrebnim rekvizitima.

Majka stradalog autističnog dječaka Ognjena Valentina Rakočević o osnivanju Centra za autizam u Podgorici zna koliko je čula putem medija, a to je da će biti otvoren naredne godine.

Ona ističe da je neophodno otvaranje te ustanove, ali isto tako da je potreban i konstantan, svakodnevni rad sa djecom koja imaju autizam.

“Smatram da bi Centar trebalo da postoji kao dnevni centar kako bi djeca mogla da ostaju malo duže, to govorim iz ugla roditelja, ako ne bude tako ništa nismo pomogli roditeljima. Voljela bih čuti kako je tačno zamišljeno da funkcioniše, mada sudeći po planiranom broju zaposlenih ne vjerujem da razmišljaju u smjeru osnivanja dnevnog centra”, kazala je Rakočević.

Dio sredstava obezbijediće i Fondacija Ognjen Rakočević, koja je sakupila 4.000 eura sms donacijom za period od 1. septembra do 1. novembra. Koliko je u novembru sakupljeno znaće se početkom decembra, kada pristigne mjesečni izvještaj. Podsjetimo, u julu ove godine usvojene su izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje predviđaju da se u roku od šest mjeseci, odnosno do januara 2017. godine osnuje Centar za autizam.

Nakon višegodišnje borbe, priča o otvaranju Centra za autizam aktuelizovana je nakon tragične sudbine autističnog dječaka Ognjena Rakočevića. Zamišljen je kao visokospecijalizovana javna ustanova koja bi pomagala i djeci i roditeljima, odnosno Centar bi trebalo da bude neka vrsta servisa koji bi roditeljima autistične djece, kroz razne edukacije i savjete, pomogao da se lakše izbore sa tom pojavom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com